Anmeldelse af 
Niels Th. Dahl

Politikere om indvandringen: Vi så det ikke komme

NYHED: Politikerne, der vedtog udlændingeloven i 1983, kunne ikke forudse lovens konsekvenser, siger de i dag.
Undervisningsminister Bertel Haarder (V) sad også i regeringen i 1983. Han var bekymret over udlændingeloven, men kunne ikke forudse dens konsekvenser, siger han i dag.
Undervisningsminister Bertel Haarder (V) sad også i regeringen i 1983. Han var bekymret over udlændingeloven, men kunne ikke forudse dens konsekvenser, siger han i dag. Foto: Altinget.dk/Flindt
Niels Th. Dahl
Foto:
Foto:

Jeg kunne jo ikke ane, hvad det ville føre til.

Bertel Haarder
Undervisningsminister og tidl. integrationsminister (V)

Det var ikke mange af de politikere, der var med til at vedtage den liberale udlændingelov i 1983, der dengang forudså, hvilke konsekvenser loven ville medføre.

Hverken den efterfølgende og stigende indvandring eller den altopslugende udlændingedebat, der har præget dansk politik i de seneste mange år.

Det fortæller en række af de mest betydningsfulde politiske spillere bag udlændingeloven i dag til Altinget.dk i anledning af udlændingelovens 25-års-jubilæum:

"Egentlig troede jeg ikke, der ville komme særlig meget debat om det. Det handlede om, at der skulle være helt klare regler for, hvordan vi behandlede udlændinge, og jeg havde ikke forestillet mig, at det skulle blive det helt store problem," siger Torben Lund, der senere blev sundhedsminister, men som dengang var helt grønt medlem af Folketinget og Socialdemokratiets ordfører på udlændingeloven.

Retskrav for første gang
Udlændingeloven gav for første gang nogensinde egentlige retskrav til udlændinge, dels på opholdstilladelse, hvis de var flygtninge, og dels på familiesammenføring, hvis de allerede boede i Danmark. Retskravene blev specifikt indført i loven efter krav fra venstrefløjen i Folketinget (dengang VS, SF, Socialdemokratiet og De Radikale) for at styrke udlændingenes retssikkerhed - men ikke med det primære formål at øge indvandringen.

Derfor kom stigningen i antallet af især familiesammenføringer op gennem 80'erne da også bag på Socialdemokraterne, fortæller tidligere justitsminister og retsordfører for partiet Ole Espersen:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00