Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen: Trods rekordernes valg vil folkestyret klare sig

Seneste folketingsvalg var rekordernes valg, konkluderer en række danske valgforskere. Det må gøre os ængstelige på folkestyrets vegne, men på den lange bane skal det nok klare sig, skriver Altingets udgiver.

Klar til at stemme på Brøndbyøster Skole til et på flere måder historisk folketingsvalg 2022. Rekordmange vælgere skiftede parti siden sidste valg og bestemte sig først under valgkampen.
Klar til at stemme på Brøndbyøster Skole til et på flere måder historisk folketingsvalg 2022. Rekordmange vælgere skiftede parti siden sidste valg og bestemte sig først under valgkampen.Foto: Gitte Skotby-Young Ballenstedt
Rasmus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

'Der er noget i luften - jeg véd ikke hvad' digtede Vilhelm Gregersen i 1911, nu i højskolesangbogen, og sådan har vi det nok alle med det gamle danske demokrati. Der er store forandringer i luften, og kan folkestyret holde til det?

For nylig nedkom et stort dansk forskerhold med sin forskningsbaserede bog om det seneste folketingsvalg. Når noget granskes godt et år efter, at det er sket, bliver opmærksomheden lille. Det politiske Danmark har for længst skiftet fokus til det forestående valg til Europa-Parlamentet og senere kommunalvalget. 

Men. Der er grund til at dvæle ved alle de resultater, der fremgår af de 624 sider i 'Partiledernes kamp om midten - folketingsvalget 2022' fra Djøfs Forlag.

Uden borgermedvirken på valgdagen ingen demokratisk legitimitet.

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

De blev gennemgået i en mere enkel, mundtlig form, da Folketingets Præsidium tirsdag holdt en af sine altid velforberedte og relevante høringer i Fællessalen på Christiansborg.

Mange havde fundet vejen, om det så var gymnasier, aktører eller en ganske stor gruppe folketingsmedlemmer på tværs af partierne.

Professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen havde på forhånd skabt interesse ved at kalde folketingsvalget 2022 for en tiltagende tsunami, rekordernes valg. Den danske valgundersøgelse 2022 slår simpelthen fast:

  • Aldrig har så mange – 53 procent af vælgerne – skiftet parti siden seneste valg.
  • Aldrig har så mange – 66 procent af vælgerne – været i tvivl, da valgkampen gik i gang og derfor først afgjort deres stemme undervejs.
  • Færre stemmer personligt – men aldrig er vælgernes stemmer i så stor grad afgivet på partilederne personligt frem for øvrige kandidater eller bare på et parti. Langt flere stemmer blankt som en stille protest.

Folketingets altid nærværende formand, Søren Gade (V), indledte med lunt at konstatere, at når så mange vælgere beslutter sig i sidste øjeblik, er der håb for hans parti, Venstre.

Søren Gade har en særlig evne til at tale kort, informationsfortættet og alligevel underfundigt, så man hører efter. Han hæftede sig ved en svagt faldende valgdeltagelse siden 2011, hvor den var 87,7 procent mod de 84,2 procent i 2022.

"Det må ikke blive et mønster, for stemmeprocenten må altså ikke fortsætte med at falde", sagde han.

Læs også

Siden 1971 har den danske valgdeltagelse dog altid ligget internationalt højt – et procent-sted i 80'erne. Det kan vi fortsat godt være stolte af. Men vi skal have de mange nye danskere frem og stemme.

For valgundersøgelsen fastslår ligefrem det nedslående, at den etniske stemmedeltagelse er faldende. Det går selvsagt på den lange bane ud over den danske sammenhængskraft. For uden borgermedvirken på valgdagen ingen demokratisk legitimitet.

Så trådte forskerne frem på banen med hver deres vinkel på 2022-valget. 

Enhver influencer med så og så mange hundredetusinde følgere kan jo bare trykke på knappen, oprette et parti – og blive valgt næste gang. Det er bestemt ikke at foretrække. 

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Valgundersøgelsen er lavet med sammenlignelige spørgsmål og samme metode siden 1971 – det kunne være en fin produktforbedring, om den visuelle side til næste gang bringes op på niveau. 

Forskerne har til gengæld gjort sig meget umage med at vælge en kort titel til hver af deres undersøgelser efter valgene. I 2022 var det altså 'Partiledernes kamp om midten', mens den i 2019 hed 'Klimavalget', i 2015 'Oprør fra udkanten', i 2011 'Krisevalg', i 2005 'Det nye politiske landskab', og 2001 'Politisk forandring'. Værdipolitik og nye skillelinjer. Så kort kan det skrives.

I alt 25 forskere fra hele landet har medvirket til dette vigtige stykke danmarks-historie, hvor de dybere end nogen forklarer udviklingen i det danske vælgerhav og dermed giver bud på, hvor folkestyret bevæger sig hen.

Undersøgelsens leder, professor Kasper Møller Hansen, der også til daglig virker som blandt andet Altingets valgekspert og står bag vores kendte Risbjerg-snit af alle meningsmålinger, indtog i underspillet stil talerstolen. Han fortalte, at 2022-valget ikke, som man kunne tro, blev et Corona- eller minkvalg. Nej, det var igen sundhed og klima, der havde vælgerfokus, mens indvandringsspørgsmål trådte i baggrunden.

"Det er svært for vælgerne at se forskel på partierne. Derfor får partilederne så stor betydning," konstaterede han. Interessant nok mente professoren, at "vælgerne bliver mere og mere venstreorienterede" i deres syn på politikområder, blandt andet indvandring. 

Læs også

Kasper Møller Hansens indlæg efterlod det indtryk, at han er bekymret for fremtidens danske folkestyre. Han ser et politisk miljø, som er meget mere uforudsigeligt end nogensinde. Vælgerne er ekstremt mobile og illoyale, og der opstår ofte nye partier. Og han slog sømmet i Fællesalens talerstol, da han føjede til:

"Jeg tror ikke, vi har set toppen af bevægelsen endnu."

Forskerne var virkelig i arbejdsgear på Christiansborg-høringen og fremlagde deres resultater vinkel for vinkel. Og midt i opbruddet var der heldigvis også lyspunktet, betonede projektchefen:

"Vælgerne flytter sig ikke hen over midten. Til trods for de mange nye partitilbud er man enten rød eller blå. Det er en meget stabiliserende faktor."

Hans makker, som leder af undersøgelsen, professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet indtog rollen som the good guy. Han slog fast, at den politiske tillid er stabil. Altså troen på, at politikerne agerer til fordel for borgerne. 

Rune Stubager står solidt på begge ben på en scene og fremstod som dagens bedste, letforståelige taler. Han stillede spørgsmålet, om der så i denne foranderlige tid sker en polarisering af vælgerne, som vi ser jo ser i frygtelig grad i blandt andet USA. "Nej," fastslog han, "det ser vi ingen tegn på". Graden af polarisering er stabil. Gud-ske-tak-og-lov.

Danskerne møder frem og stemmer. De polariserer sig ikke og ved godt, om de er røde eller blå – uanset de mange partitilbud på hylderne.

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Hvad står tilbage efter de 624 sider og to timers fortættet høring? En ængstelse over, hvad der dog sker med det danske demokrati. De mange nye partier, partihopperne og vælgere, der – måske inspireret? – hopper lige så meget, når de beslutter sig for krydset i sidste øjeblik.

Hvor fører det os hen? Enhver influencer med så og så mange hundredetusinde følgere kan jo bare trykke på knappen, oprette et parti – og blive valgt næste gang. Det er bestemt ikke at foretrække. 

Men overordnet fortsat en tro på demokratiet. Danskerne møder frem og stemmer. De polariserer sig ikke og ved godt, om de er røde eller blå – uanset de mange partitilbud på hylderne.

En tak til Folketingets Præsidium for at gennemføre høringen, hvor enhver borger kunne melde sig gratis til og møde folkestyrets repræsentanter og den samlede valgforskning. Mange benyttede sig af det fine tilbud.

Nu er vi tilbage i hverdagen, hvor medier som Altinget har teten. Vi har fra starten i 2000 i stor stil dyrket valgstoffet og meningsmålinger.

Læs også

Det er meget læst stof blandt vores særligt interesserede læsere. Vi opfandt allerede dengang og introducerede til verden og DR vores interaktive valgtest på kandidatniveau, som så mange nu tager op til valgdagen og lader sig påvirke af.

Jeg kan love for, at vi aldrig har og aldrig kommer til at farve de algoritmer, der styrer kandidattesten, så vælgerne i overstyret grad ledes i en rød eller blå retning. Det ville være helt uforeneligt med vores presseetik.

Men beskidte erfaringer fra udlandet vidner om, at vi som databanditter nok kunne have påvirket de ofte ret tætte valgresultater op gennem nullerne og ti'erne i udslagsgivende grad. Ikke en fordækt magt, jeg ville bryde mig om.

Nej, frem til alle de næste valg fortsætter vi med at vurdere, hvem der står til at blive valgt hvor. Vi vedligeholder vores kandidat-databaser og beskriver i al almindelighed – og journalistisk uvildigt – folkestyrets udvikling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00