Kommentar af 
Christian Egander Skov

Christian Egander Skov: Ellemann blev ansigtet på Venstres problem – men han var ikke problemet

Venstres problemer stikker langt dybere end formandsposten, skriver Christian Egander Skov.

Nu er Ellemann fortid. Venstre skifter fortæller, men hvad med fortællingen? Det er straks mere tvivlsomt, skriver Christian Egander Skov.
Nu er Ellemann fortid. Venstre skifter fortæller, men hvad med fortællingen? Det er straks mere tvivlsomt, skriver Christian Egander Skov.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Christian Egander Skov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis Venstre var en økonomi, var den i dyb recession. Måske endda en dødsspiral.

Og nu er Ellemann altså trådt tilbage. Det er sket efter dårlige meningsmålinger, senest 8,5 procent, og intern uro, hvor flere medlemmer af partiets gamle prætorianergarde har vendt dolkene mod deres høvding.

Størst var uden tvivl stødet fra Claus Hjort Frederiksen. Men man kan som bekendt dø af både et enkelt stik og tusind små snit.

Nu skal partiet have ny formand. Indtil videre er det vikariatet Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose.

Og så er det gode spørgsmål, om problemet dermed er løst?

Vi bakker et par skridt tilbage. Når et parti er i Venstres situation, så lyder en af standardløsningerne, at partiet skal finde ud af, hvem de er, og hvad de står for.

De skal finde en fortælling. Det har kollegerne ovre hos De Konservative gjort.

Her har man, som det fyndigt er blevet formuleret, skiftet sin fortælling uden at skifte fortæller. I Venstre skifter man fortælleren, men spørgsmålet er, om man også skifter sin fortælling.

Det er i høj grad den, der er problemet. Den indre turbulens er ikke ny for Venstre. Den har med svingende intensitet været et faktum siden valget 2019. Og endda før det.

Man kan hurtigt glemme, at Venstre faktisk har forandret sig i den periode. Man har forsøgt at besvare spørgsmålet: Hvilket parti er vi?

Og Ellemann har stukket hånden dybt ned i den konceptuelle godtepose og stolt fremvist et fejlagtigt svar, der har fået vælgerne til at flygte i alle retninger.

Venstres problem er, at de skal finde ud af at være noget andet end det, de er på vej til at blive og har været på vej til at blive længe. Et snævert, ideologisk liberalt parti, der angler efter den højere urbane middelklasses anerkendelse.

Vi skruer tiden tilbage. Det var allerede meget slemt i sommeren 2022. Her stod Venstre til at miste positionen som det førende borgerlige parti.

Dengang til De Konservative. Venstre var blevet kritiseret for at have en uklar profil og fokusere for meget på den negative kritik af Mette Frederiksen.

Læs også

Men vigtigere end det: I sommeren 2022 var man allerede langt inde i udviklingen af, som understreget, hvor langt partiets ledelse var fra Venstres folkelige rødder.

Det havde allerede på det tidspunkt antydet potentialet for Inger Støjberg og det parti, Danmarksdemokraterne, hun lancerede netop den sommer.

Jakob Ellemann havde ikke skabt alle disse problemer. Mange af dem havde han arvet.

Men Ellemann var gjort af samme stof som problemerne, var selv fra begyndelsen en del af problemet og har siden kun gjort Venstres problemer værre og dybere.

Et af Venstres problemer er, at de forskellige positioner har aflejret sig i partiet

Christian Egander Skov

Ellemann var en del af problemet. Men han er ikke problemet. Der er ingen nem vej for Venstre uden Ellemann, men det var i stigende grad blevet klart, at der slet ikke var nogen vej med ham.

Venstre er siden 1980’erne gået fra at være et udpræget landbrugsparti til at være et udpræget liberalt parti under Uffe Ellemann til at blive et slags konservativt-liberalt folkeparti under Anders Fogh.

Partiet blomstrede på hver sin måde i hver af disse faser. Det gjaldt også det foghske Venstre. Inden det afblomstrede.

Det var indledningsvist præget af masser af energi, siden aftog det, således at det umærkeligt gled over i Lars Løkke Rasmussens fetichering af det politiske håndværk.

Et af Venstres problemer er, at de forskellige positioner har aflejret sig i partiet. Det hele ligger lag på lag. Hulter til bulter, ville onde tunger sige.

Ligesom når man ser ældre menneskers stuer, der gennem årene er blevet konverteret til opbevaringsrum for allehånde memorabilia og møbler indsamlet gennem et langt liv. Charmerende nok, men også rodet.

Da Ellemann tog over, var det allerede, som om de forskellige principper for boligindretning strittede. Partiet var ikke et hele, men åbenlyst en sammensat størrelse.

Dette forhold havde givet Venstre styrke, men også en vis uafklarethed.

Det gav Venstre en bunden opgave, nemlig at være mere en én ting. At kunne balancere. Ellemann magtede ikke den balance. Ville den nok heller ikke. I hvert fald ikke nok.

For ham blev det et spørgsmål, om at der måtte lægges en klar linje. Om det skete på baggrund af dyb analyse eller af vanvare er svært at sige.

Læs også

Forsøget på at skabe en slags husfred ved at gøre Støjberg til næstformand tyder på det sidste. Men det var også en pacificeringsøvelse. Den slog i den grad fejl.

Og så måtte der under alle omstændigheder lægges en kurs.

Ellemann lyttede her til dem, der opfattede det som Venstres grundproblem, at man var blevet inficeret af ”nationalkonservatisme”, som udfordrede den ægte liberalisme.

Det er en variation over et tema, som findes på hele centrumhøjre.

Den ægte liberalisme var vel at mærke ikke minimalstatsliberalismen, men en frisindet, individualistisk politik med udgangspunkt i den urbane, øvre middelklasses progressive værdier.

”Mere frihed – flere muligheder”, som det hedder i partiets aktuelle slogan.

I forhold til centrale politikområder som velfærdsstatens eksistens og indretning var den pragmatisk.

Her handlede det først og fremmest om at indrette velfærdsstaten således, at den netop gav plads til individualismen.

Derfor var det nok et chok, da Ellemann trak Venstre ind i det, der skulle blive SVM-regeringen, men egentlig kun fordi det brød med vores andres vanetænkning

Christian Egander Skov

Ifølge denne analyse var Venstres problem, at man for at behage den ”nationalkonservative” del af borgerligheden havde udvandet sin liberalisme.

Venstre havde opbrugt sig selv indadtil, men også udadtil hvor man havde været for optaget af at være leder af blå blok til at huske, at man var et liberalt parti.

Det havde gjort partiet uattraktivt for den veluddannede midtervælger i de store byer.

Den borgerlige blokpolitik stod kort sagt i vejen for moderniseringen af Venstre, fordi den fastholdt Venstre i en relation til en ikke-progressiv borgerlighed.

Derfor var det nok et chok, da Ellemann trak Venstre ind i det, der skulle blive SVM-regeringen, men egentlig kun fordi det brød med vores andres vanetænkning.

Skridtet lå i forlængelse af et bevidst forsøg på at modernisere Venstre og gøre op med arven efter Fogh.

I lang tid har Venstre-folk afvist, at der overhovedet har været et forsøg på at flytte Venstre i nogen retning.

På trods af alle bevægelser har Venstre angiveligt stået, hvor det altid har stået, nemlig dér hvor man ved, hvor man har det.

Venstre skifter fortæller, men hvad med fortællingen? Det er straks mere tvivlsomt

Christian Egander Skov

Også dette er forandret. Da Ellemann vendte tilbage fra sin sygeorlov, indstillede han mummespillet og forsøgte sig med en mere offensiv stil.

Han satte alt på et bræt og ville fortælle, hvad han og Venstre stod for. Afvisningen af det borgerlige samarbejde blev skåret ud i pap.

I et interview på Deadline understregede han, at Venstre ikke var et borgerligt-liberalt parti, men et liberalt, borgerligt parti. En markant forskydning.

”Danmark har mistet et folkeparti, og i stedet har vi nu fået et – i mangel af bedreudtryk – ungdomsparti for modne mennesker, der aldrig er vokset fra 90’erne,” konkluderede Zetlands Mahamad-Bakher Sabah i en reportage.

Ellemann ville genskabe sin fars liberale parti og kule Foghs folkeparti i graven.

Nu er Ellemann fortid. Venstre skifter fortæller, men hvad med fortællingen? Det er straks mere tvivlsomt. For nu at sige det med en af den slags jydske underdrivelser, som engang var Venstre-sprog.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Egander Skov

Historiker, konsulent ved Tænketanken Prospekt, redaktør for Årsskriftet Critique
ph.d. (Aarhus Uni. 2013), cand.mag., historie & religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2010)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00