Han var hjernen bag et nybrud inden for politiske meningsmålinger. Nu peger han på to særlige udfordringer

Professor emeritus Søren Risbjerg Thomsen, manden bag det såkaldte Risbjerg-snit, fyldte lørdag 80 år. I dag er han pensioneret, men han har alligevel sine meninger om, hvordan de politiske meningsmålinger bliver brugt.

Hvem ville vinde, hvis der var valg i morgen? Vælgerne tæppebombes med målinger, der spår om partiernes aktuelle kampform.
Hvem ville vinde, hvis der var valg i morgen? Vælgerne tæppebombes med målinger, der spår om partiernes aktuelle kampform.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Da Altinget fanger tidligere valgforsker Søren Risbjerg Thomsen over telefonen, frygter han et kort øjeblik, at det er en af hans gæster, der ringer for at melde afbud.

Han har nemlig inviteret familie og venner til fødselsdagsfest i anledning af sin 80 års fødselsdag. 

Han er professor emeritus på Aarhus Universitet og forskeren bag det unikke og anerkendte snit af målinger kaldet Risbjerg-snittet, der samler de forskellige politiske meningsmålinger i ét samlet, vægtet gennemsnit.

I dag nyder han livet som pensionist, og valgforsker Kasper Møller Hansen på Københavns Universitet har arvet hans regnemodeller. 

"Det er sjovt at tænke tilbage på. Jeg var bare en nørd, der sad foran min computer, men lige pludselig havde jeg lavet noget, der havde en bred interesse," siger han.

Politiske iagttagere har det med at bruge målingerne som en slags facitliste. Nogle gange for meget efter min mening

Søren Risbjerg
Professor emeritus og tidligere valgforsker

Snittet stod sin test

Det særlige ved Risbjerg-snittet – som det stadig hedder, selvom ophavsmanden er gået på pension – er, at det ikke bare er én isoleret meningsmåling. 

Konkret fungerer det sådan, at hver måneds meningsmålinger fra en række institutter, herunder Epinion, Gallup og Voxmeter, samles sammen for så at lave ét unikt, kvalitetsvejet gennemsnit. Det betyder, at meningsmålingerne med den højeste kvalitet også vægtes tungere i det samlede snit.

Søren Risbjerg Thomsen har ikke opfundet de politiske meningsmålinger, som vi kender dem i dag. Dem var der såmænd rigeligt af i slutningen af 1990'erne, fortæller han. 

Men der var ifølge ham to væsentlige problemer med dem.

For det første var resultaterne meget svingende fra måling til måling. For det andet lå de enkelte institutters resultater ofte langt fra hinanden.

Derfor besluttede Søren Risbjerg Thomsen sig for at finde en metode, der kunne ramme mere præcist. Men det viste sig at være mere konfliktfyldt end som så.

"Det var et farligt felt at bevæge sig ind i. De institutter, som jeg vurderede til en lavere kvalitet, blev selvfølgelig meget utilfredse," fortæller han.

"De mente, at det var de andre målinger, der var noget galt med. Deres målinger var gode nok."

Det var først, da Risbjerg-snittet stod sin test op til valget i 1990, hvor valgresultatet kunne sammenlignes med målingerne, at der ikke længere var meget at rafle om.

"Mit snit viste sig at være bedre end selv de bedste målinger," fortæller Søren Risbjerg Thomsen stolt.

Søren Risbjerg Thomsen kunne 4. november fejre sin 80 års fødselsdag.
Søren Risbjerg Thomsen kunne 4. november fejre sin 80 års fødselsdag. Foto: Brian Rasmussen/NF/Ritzau Scanpix

To steder bruges målinger for meget

I dag fungerer det stadig sådan, at de fleste landsdækkende medier har en fast leverance af politiske meningsmålinger fra et analyseinstitut. Og det er stadig dem, der hver måned bruges til at udregne Risbjerg-snittet.

Meningsmålinger, som nogle steder laves hver eneste uge, bruges af politiske iagttagere til at analysere det politiske landskab, af partierne til at se, hvor de står hos vælgerne, og af medierne til at lave overskrifter om alt fra Venstres "historiske vælgerkrise" til Liberal Alliances stjernestund og Mette Frederiksens dalende popularitet. 

Det har flere gange affødt diskussioner om, hvorvidt meningsmålinger beskriver virkeligheden, eller om de også er med til at påvirke den. Kan en dårlig meningsmåling for eksempel give så dårlig omtale, at et parti bliver straffet – måske endda hårdere – i den næste meningsmåling? 

Søren Risbjerg Thomsen kan godt forstå debatten og de bekymringer, der bliver rejst.

"At stemme på et parti, der går tilbage, er det samme som at stemme på en taber. Det har de færreste lyst til," siger han.

Ifølge ham er der særligt to udfordringer med den måde, meningsmålingerne bliver brugt i dag. 

Den første udfordring findes i den måde de politiske partier bruger målingerne.

"De følger meget ivrigt med for at se, om de er populære. Det er vigtigt for dem, for de vil gerne vide, hvor de står i forhold til et valg," siger Søren Risbjerg Thomsen.

"Men partierne er måske også lidt for tilbøjelige til at frafalde deres politik, hvis de kan se, at vælgerne reagerer negativt i målingerne. Så er det jo fristende at finde på noget, der er mere populært."

Læs også

Den anden udfordringen i brugen af målinger ligger hos mediernes korps af politiske kommentatorer og analytikere, der ifølge Søren Risbjerg Thomsen har det med at klistre sig fast til de numeriske politiske scenarier.

"Politiske iagttagere har det med at bruge målingerne som en slags facitliste. Nogle gange for meget efter min mening. De er lidt for afhængige af dem," siger han og uddyber:

"Man kan tydeligt høre, at de følger med i målingerne. De bruger dem som baggrund i deres analyser af partierne. Men hvis de ikke kendte målingerne, var deres analyser måske også mindre absolutte."

Bruger journalister generelt meningsmålinger på den rigtige måde?

"De har måske lidt sværere ved at tænke længere frem. Bare fordi et parti aktuelt går tilbage, kan det jo godt være, at de har den rigtige politik på længere sigt. Det er lidt svært at bruge meningsmålingerne til at vurdere, om politik er holdbart," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Han vil dog ikke tilslutte sig den fløj i debatten, der påstår, at målinger ikke burde bruges. Både dengang og nu mener han, at målingerne er med til at give et vigtigt indtryk af, hvad befolkningen mener på et givent tidspunkt.

"Ellers ville jeg også undsige alt det, jeg selv har lavet. Som om det var noget beskidt," griner ham.

Det er faktisk ikke en særlig vigtig del af min forskning. Det er bare det, som er kendt af offentligheden

Søren Risbjerg
Professor emeritus og tidligere valgforsker

Startede derhjemme med regnearket

Han har svært ved at huske præcis hvilket år, han fik ideen til det vægtede gennemsnit.

Men det kom af, at han egentlig var i gang med at lave kommunalvalgsprognoser. I processen fandt han ud af, at kommunalvalg blev påvirket af landspolitik. Derfor var han nødt til at kigge nærmere på de landspolitiske målinger.

"Det var sådan, jeg kom på sporet af det," fortæller Søren Risbjerg Thomsen.

Da idéen var der, skulle den bare føres ud i livet. Han begyndte at samle alle de meningsmålinger til bunke, som var offentligt tilgængelige i aviser og dagblade. Og den sidste søndag hver måned gik han så i gang fodre computerens lommeregner med tallene. 

"Jeg tastede tallene ind i et regneark, hvor jeg havde lagt den matematiske model ind. Den gav så sit bedste og mest kvalificerede bud på, hvor partierne ville ligge til et kommende valg," fortæller han.  

Det må have været noget af et arbejde. Hvor lang tid tog det dig dengang?

"Da jeg først havde lavet metoderne, lå de som færdige formler i mit regneark. Og så var det bare at taste målingerne ind sidst i hver måned," siger han.

Det kvalitetsvægtede snit endte med at give stor prestige blandt andre valgforskere. 

"Det er det sjove. Det er faktisk ikke en særlig vigtig del af min forskning. Det er bare det, som er kendt af offentligheden," slutter han.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00