Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Kampen om Kolding bliver en kommunalvalgsgyser

Venstres Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal (SF) slås om borgmesterkæden i Kolding Kommune. Spørgsmålet bliver, om Eva Kjer kan samle arven op fra den afgående V-borgmester, og om Villy Søvndal kan indfri partiformandens drømme om borgmesterposter. Det skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Partiformand Pia Olsen Dyhr har lagt pres på Villy Søvndals borgmesterdrømme.
Partiformand Pia Olsen Dyhr har lagt pres på Villy Søvndals borgmesterdrømme.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I mange kommuner er det nogenlunde lige så spændende, hvem der bliver borgmester efter kommunalvalget 16. november, som det er at se blade visne. Bykonger og –dronninger kan gå tidligt og trygt i seng på valgaftenen. Sådan er det ikke i Kolding. Slet ikke.

Byens borgmester gennem et årti, venstremanden Jørn Pedersen, genopstiller ikke. Så under alle omstændigheder skal der vælges en ny førstemand eller –dame i kommunen. Og der er lagt op til et brag af en præsidentvalgkamp: venstrekvinden Eva Kjer Hansen over for SF’s Villy Søvndal.

Når stemmerne er talt op, og konstitueringen er på plads, er der kun én vinder tilbage. Og de har egentlig gode forudsætninger. Begge to.

Damerne først: Eva Kjer Hansen har massiv politisk erfaring. Hun er et af de længst siddende medlemmer af Folketinget. På trods af sine kun 57 år har hun anciennitet som nummer tre. Kun overgået af Bertel Haarder og Pia Kjærsgaard. Hun har været minister i flere omgange under både Anders Fogh og Lars Løkke Rasmussen. Og hun overtager et parti, der fik hele 46,4 procent af stemmerne ved det seneste kommunalvalg. Den siddende borgmester fik dog over halvdelen, og han har skaffet Venstre fremgang ved tre valg i træk.

Venstre ligger ualmindeligt dårligt i de landspolitiske målinger, og den slags har det med at smitte af på de lokale valg.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
MF, løsgænger og fhv. økonomi- og indenrigsminister

Eva Kjer har dog også flere ting imod sig. Hun er tilflytter. I ordets egentlige forstand. Hun er nemlig flyttet til kommunen med det ene formål at blive borgmester. Det var ikke alle, der var lige tilfredse med det, herunder den nuværende venstreborgmester. Men hun vandt et snævert kampvalg over partifællen Jakob Ville. Kun ti stemmer adskilte dem.

Spørgsmålet er, om hun kan få tilstrækkelig entusiasme blandt de lokale til at trække stemmer nok. Tilbagegang er sandsynligt, da Venstre ligger ualmindeligt dårligt i de landspolitiske målinger, og den slags har det med at smitte af på de lokale valg. Til gengæld skal selve præsidentvalget imod Søvndal nok trække lidt ekstra til.

Over for Eva Kjer Hansen står altså SF’s Villy Søvndal. Også han har lang politisk erfaring. Både fra Christiansborg som mangeårigt folketingsmedlem, partiformand og udenrigsminister og fra Kolding. Søvndal har nemlig siddet i Kolding byråd før, og allerede dengang spiste han kirsebær med de store og sikrede SF hele seks ud af 25 mandater ved to valg i træk.

En god indikator på Søvndals popularitet i byen får man, hvis man ser nærmere på resultatet af det seneste regionsvalg i Region Syddanmark. Her var Søvndal SF’s spidskandidat. Partiet fik 13,6 procent af stemmerne til regionsvalget. I Kolding fik de næsten hver femte. Ingen kan sætte spørgsmålstegn ved, om Søvndal er lokal. Han er SF’s "Mister Kolding" og har været det gennem årtier.

Der er også et vist pres på Søvndal fra hans efterfølger som partileder, Pia Olsen Dyhr. Hun har nemlig sat fremgang i antallet af borgmesterposter som succeskriterie for partiet til kommunalvalget. I dag har SF kun borgmesterposten på Langeland.

Han er SF’s "Mister Kolding" og har været det gennem årtier.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
MF, løsgænger og fhv. økonomi- og indenrigsminister

Ikke mange steder har det sandsynligheden for sig med en folkesocialistisk borgmester. Alt andet lige er Kolding nok det bedst bud. Hvis ikke Eva Kjer eller en anden kommer i vejen.

Og det skal vi selvfølgelig lige have med. Der er jo ikke et egentligt præsidentvalg i Kolding. Der er kommunalvalg. Og med mindre Venstre eller SF får absolut flertal, kræver det opbakning fra andre partier at kunne sætte sig i borgmesterstolen. Et godt udgangspunkt er selvfølgelig at blive det største parti i blokken. Men kommunalpolitik rummer ofte overraskelser.

Vil Socialdemokratiet overlade borgmesterposten til Søvndal? Man kan sige, at han har alderen med sig. Med sine 69 år kan S satse på, at han kun tager en enkelt periode. Og så er ballet jo åbent igen om fire år. Eva Kjer er det lige så åbenlyse bud med borgerligt flertal. Men man ved jo aldrig, hvad eller rettere hvem der kan komme ind fra siden.

Kolding bliver under alle omstændigheder en kommune, mange øjne retter sig imod på valgaftenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00