Konservative bløder men Pape overlever

ANSKUDT: Det Konservative Folkeparti fortsætter nedturen og havner på historisk lave 3,4 procent af stemmerne. Prominente navne som Lars Barfoed er ude. Til gengæld blev Søren Pape Poulsen valgt og kan dermed blive som formand.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Fem minutter efter at Søren Pape Poulsen havde forsikret partifællerne på Jazzhouse om, at han ikke går nogen steder, var han alligevel smuttet, og halvdelen af festen fulgte samme vej.

"Jeg går ingen steder. Jeg stiller mig i spidsen for at genrejse det her parti," sagde han til salens udelte jubel.

Hvad Pape på det tidspunkt ikke kunne vide var, at han faktisk var blevet valgt til Folketinget. Da næsten 90 procent af stemmerne var blevet optalt, viste de, at Det Konservative Folkeparti stod til tilbagegang på to mandater.

Farvel til Barfoed
Blot 3,4 procent endte man på. Et historisk dårligt resultat. Farvel til Lars Barfoed. Farvel til Mike Legarth. Farvel til Daniel Rugholm. Til gengæld vandt blå blok valget. Og det er vel også at regne som en slags sejr.

Fakta
Her er den nye konservative folketingsgruppe:

Søren Pape Poulsen (Vestjyllands Storkreds)
Naser Khader (Østjyllands Storkreds)
Mette Abildgaard (Nordsjællands Storkreds)
Rasmus Jarlov (Københavns Omegns Storkreds)
Brian Mikkelsen (Sjællands Storkreds)
Mai Mercado (Fyns Storkreds)

Kilde: Altinget/Danmarks Statistik
Hovederne i den konservative folketingsgruppe ryger efter valgnattens resultat ned på sølle 3,4 procent af stemmerne. Mest overraskende er det, at tidligere formand Lars Barfoed nu skal finde på noget andet at lave.
Hovederne i den konservative folketingsgruppe ryger efter valgnattens resultat ned på sølle 3,4 procent af stemmerne. Mest overraskende er det, at tidligere formand Lars Barfoed nu skal finde på noget andet at lave. Foto: Sara Gangsted/Scanpix

"Jeg vil garantere én ting. Og det er, at jeg vil bruge vores seks mandater på at trække en ny regering i borgerlig retning 365 dage om året," sagde Pape.

Og han konstaterede samtidig, at genrejsningen af partiet ikke bliver en sprint, men et maraton.

Det her bliver en enestående chance for Det Konservative Folkeparti til at rejse sig igen. Vi har fået et lillebitte slag, men står med helt utrolige muligheder de kommende fire år.

Brian Mikkelsen
Gruppeformand, Det Konservative Folkeparti

"Vi har fået et hak i tuden. Man skal vel være en Komiske Ali for at sige, at det, vi håbede på, var at tabe to mandater. Men nu må vi se hinanden i øjnene i folketingsgruppen, og så kommer vi videre."

Masser af balloner, men ingen fest
Duften af sødlig gummi fra havet af grønne og hvide balloner, som skulle løfte stemningen på Jazzhouse i det indre København, fik aldrig den ønskede effekt. At betegne festen som en fuser er ikke dækkende.

Aftenen begyndte med exitpolls fra DR og TV 2, som gav partiet 3,3 og 3,4 procent af stemmerne. Men det var der ingen på Jazzhouse, som troede på. Heller ikke næstformand og borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler.

"Jeg er stadig positiv. Lad os se, hvad de endelige tal siger," sagde han.

Og ungdomsformand Mikkel Ballegaard fulgte trop og mente, at partiet nok skulle rejse sig, som aftenen skred frem. En presserådgiver kom ham dog snart til undsætning og hviskede i øret, at han ikke skulle virke alt for positiv. Og dermed ude af trit med virkeligheden.

Brian: Enestående chance for indflydelse
Og hurtigt dæmrede det også for partisoldaterne, at målingerne for en gang skyld så ud til at holde stik. Gruppeformand Brian Mikkelsen, som i modsætning til kollega Lars Barfoed altså fik lov at blive i Folketinget, gik på scenen til "Brian, Brian, Brian" og lovede, at man de faldne kammerater til trods gik en stor tid i møde.

"Det her bliver en enestående chance for Det Konservative Folkeparti til at rejse sig igen. Vi har fået et lillebitte slag, men står med helt utrolige muligheder de kommende fire år," sagde han.

Efter mere "Brian, Brian, Brian" fangede Altinget den tidligere minister og spurgte ham, hvordan han kunne tale om gylden fremtid, når hans parti stod til at genvinde titlen som Folketingets mindste parti.

"Nu vil de konservative mandater blive afgørende. Og så er det sådan set ligegyldigt, om vi har seks, syv eller otte mandater."

Betyder det, at I fremover skal spille samme rolle, som Det Radikale Venstre traditionelt har spillet. Det lille parti, som kan levere de afgørende mandater?

"Nej, vi skal da være større. Men nu må vi bare acceptere, at vi ikke er noget stort parti, og så arbejde ud fra det," sagde Brian Mikkelsen.

Jarlov: Vi skal stå fast
Budskabet blev gentaget af Rasmus Jarlov, da han ankom til, hvad der skulle have været en fest.

"Det vigtigste er, at vi får en borgerlig regering, og ikke om vi går et par mandater frem eller tilbage," sagde han og understregede, at det nu er afgørende at holde kursen.

"I stedet for hele tiden at tage stilling til, hvad vi skal gøre fra den ene til den anden måned, skal vi stå fast, så folk ved, hvor de har os mange år frem," sagde han.

Det var på det tidspunkt stadig et åbent spørgsmål, om Pape ville blive valgt til Folketinget. Og dermed også, om man skulle til at lede efter en ny formand.

Men dét spørgsmål var det ikke muligt at få nogen til at forholde sig til. Ligesom levemanden Mads Holgers fremtid også blev tiet ihjel. Han ankom i øvrigt aldrig til Jazzhouse, men valgte i stedet at fejre partiets nederlag på Bernstorff Slot i Gentofte.

Bliv på midten - så kommer vælgerne
Rygtet vil have det, at Mads Holger – blandt andet efter udtalelserne om det konservative parti som en døende patient – står til at blive ekskluderet. Et rygte, som kunne bekræftes af flere af de tilstedeværende, men som ingen ville lægge navn til.

Nu forhenværende folketingsmedlem Tom Behnke ville dog sige så meget som, at man aldrig vinder noget ved offentlig kritik. Men derimod at man kun skader holdet og sig selv.

Fremtiden for partiet er ifølge ham at stå sammen. Og ikke forsøge sig med nye tanker. Nye tiltag. Og det var det gennemgående budskab på Jazzhouse torsdag aften:

At Søren Pape Poulsen skal have lov at bruge de næste fire år på at bygge partiet op igen. Og bliver man stående der – midt på den borgerlige fløj – skal vælgerne nok komme tilbage igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00