Morten Løkkegaard svarer igen på Liberal Alliances woke-angreb: "Det er det rene vrøvl"

Liberal Alliance er på vej ind i en partigruppe i Europa-Parlamentet, der "bekender sig til ærkekonservative værdier," siger Venstres spidskandidat. Han afviser LA-kandidaten Mads Stranges skudsmål om, at Venstre er ramt af "ideologisk sklerose" og fører "woke" politik.

Ifølge Morten Løkkegaard (V) bliver det "interessant at se, hvordan Liberal Alliance kommer til at forfægte deres liberale synspunkter" i den konservative EPP-gruppe.
Ifølge Morten Løkkegaard (V) bliver det "interessant at se, hvordan Liberal Alliance kommer til at forfægte deres liberale synspunkter" i den konservative EPP-gruppe.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom begge partier bekender sig til den borgerlige og liberale familie, er stemningen mellem Liberal Alliance og Venstre elendig.

Senest har LA-kandidaten Mads Strange sagt til Altinget, at Venstre fører "woke, føderalistisk politik" i Europa-Parlamentet og "socialdemokratisk politik" på Christiansborg.

Som modsvar siger Venstres EU-spidskandidat Morten Løkkegaard nu, at "Liberal Alliance lover en hel masse ting til en hel masse vælgere herhjemme under en liberal fane".

"Men de kommer til at gøre det stikmodsatte i Europa," lyder det fra Morten Løkkegaard.

Han henviser til, at Liberal Alliance, der står til at få to mandater i den seneste meningsmåling, har søgt om optagelse i den konservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet:

"EPP er funderet i den kristendemokratiske, katolske bevægelse. Liberal Alliance kommer til at sidde i en gruppe, hvor størstedelen bekender sig til ærkekonservative værdier. Det giver nul mening, at et erklæret liberalt parti vil ind i den gruppe," siger Morten Løkkegaard.

Læs også

Ideologisk sklerose

I det føromtalte interview med Altinget siger Mads Strange blandt andet, at regeringspartiet ikke længere kan betegnes som et "borgerligt, liberalt parti".

Han mener sågar, at Venstre er ramt af "ideologisk sklerose".

Mads Stranges udtalelser kommer som reaktion på, at Troels Lund Poulsen i april stemplede ind i EU-valgkampen med et budskab om, at liberale vælgere bør afholde sig fra at stemme på Liberal Alliance ved EU-valget 9. juni.

I forsvarsministerens øjne er konkurrenten i oppositionen nemlig i gang med at udvikle sig til et "nationalkonservativt" parti.

Men det er helt forkert, lyder det fra Mads Strange, der i skrivende stund står til at få en plads i Europa-Parlamentet.

Han mener omvendt, at det er Venstre, der har fået liberalismen galt i halsen.

Liberal Alliance kommer til at sidde i en gruppe, hvor størstedelen bekender sig til ærkekonservative værdier

Morten Løkkegaard (V)
Spidskandidat ved EU-valget

Stranges skudsmål om, at Venstre er blevet "woke" bunder især i tre værdipolitiske sager, hvor de hvor de to liberale partier er havnet på hver sin side af den ideologiske skillelinje.

Det drejer sig om abort, kvindelig værnepligt og øremærket barsel til fædre.

Fælles for sagerne er, at Venstre vil reformere, mens Liberal Alliance står på status quo.

Venstres "føderalisme" bunder – ifølge Mads Strange – i at Morten Løkkegaard ikke vil udelukke et større EU-budget.

En studentikos diskussion

Morten Løkkegaard lægger ikke fingre imellem, da Altinget præsenterer ham for Mads Stranges budskaber:

"Det er det rene vrøvl," siger Morten Løkkegaard.

Læs også

Har Mads Strange ikke ret i, at det er føderalistisk at udvide EU's budget?

"Diskussionen budgettet handler om virkeligheden, og den skal Mads Strange og Liberal Alliance også forholde sig til på et tidspunkt. Vi står og mangler en hulens masse penge til at bygge et nyt Europa," siger han.

Liberal Alliance er imod øremærket barsel til fædre. Venstre kæmpede for at indføre den. Hvorfor er det liberalt at bestemme, hvor meget barsel mænd skal tage?

"Det er slet ikke en liberal diskussion. Det er diskussion, der handler om ligestilling," siger Morten Løkkegaard.

Han henviser til, at det var arbejdsmarkedets parter, der nåede frem til et fælles standpunkt på baggrund af et nyt EU-direktiv om øremærket barsel.

Først herefter valgte Socialdemokratiet og Venstre, der oprindeligt stemte nej til forslaget i EU, at indføre den øremærkede barsel til fædre i dansk lovgivning.

"Det er et eksempel på, at ligestillingsdebatten nogle gange flytter sig. Og man må i øvrigt notere sig, at ordningen har været en stor succes" siger Morten Løkkegaard.

Abort er et brandvarmt emne og noget, der skiller vandene

Morten Løkkegaard (V)
Spidskandidat ved EU-valget

Men rent ideologisk er det vel ikke særlig liberalt at bestemme, hvordan familierne fordeler barslen?

"Det er ikke en ideologisk diskussion. Det er en diskussion om ligestilling," siger Morten Løkkegaard.

Mads Strange mener også, at det er illiberalt at tvinge kvinder til at aftjene værnepligt, som I lige har været med til at beslutte. Hvorfor er det liberalt at ændre en rettighed til en pligt?

"I Venstre går vi ind for værnepligt til både mænd og kvinder. Liberal Alliance går ikke ind for værnepligt overhovedet. Det er en relativt studentikos diskussion, for vi befinder os i en verden, hvor der er behov for soldater," siger Morten Løkkegaard.

Abort er et brandvarmt emne

Også spørgsmålet om abort har udviklet sig til en vanddeler mellem de to liberale partier.

I sidste uge stod Liberal Alliance og resten af de borgerlige partier uden for regeringen og de røde partiers aftale om at hæve grænsen for abort fra 12 til 18 uger.

Læs også

På den samme note vedtog Europa-Parlamentet i april en resolution om, at retten til abort skal være en del af EU’s charter for menneskerettigheder.

Efterfølgende tog Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, afstand fra forslaget, der omvendt blev støttet af Venstre. Store dele af EPP-gruppen stemte nej til forslaget.

Morten Løkkegaard fortæller videre, at Renew-gruppen for nyligt tog initiativ til et brev, som en lang række parlamentarikere sendte til Italiens premierminister Giorgia Meloni.

I brevet kræver EU-parlamentarikerne, at en ny italiensk lov vedrørende anti-abort-aktivister trækkes tilbage. Der var ingen fra EPP-gruppen, der skrev under på brevet.

"Abort er et brandvarmt emne og noget, der skiller vandene. Og det bliver interessant at se, hvordan Liberal Alliance kommer til at forfægte deres liberale synspunkter i den forsamling," afslutter Morten Løkkegaard.

I det føromtalte interview med Altinget siger Mads Strange, at EU ikke skal "blande sig i ting, medlemsstaterne selv kan regulere".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Strange

Kandidat til Europa-Parlamentet (LA), politisk rådgiver, Liberal Alliance
b.sc.pol. (Københavns Universitet)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00