Han gik viralt og står til en plads i EU-Parlamentet. Nu anklager ung LA-profil Venstre for at føre "woke" politik
Selvom partiet siger nej til at gøre abort til en europæisk menneskerettighed og ligestille værnepligten og barslen, er det helt forkert, når Venstre anklager LA for at være nationalkonservative, siger Mads Strange, der er på vej i Europa-Parlamentet. "Venstre er ramt af ideologisk sklerose," lyder hans modangreb.
Malte Bruhn
JournalistI dansk politik hører det til sjældenhederne, at udtalelser fra partifunktionærer og sekundære EU-kandidater bliver til genstand for licensbetalt tv-satire, vrede debatindlæg og dusinvis af nyhedsartikler i danske medier.
Men det var præcis, hvad der skete for 24-årige Mads Strange, der er politisk rådgiver og kandidat nummer to for Liberal Alliance ved valget til Europa-Parlamentet.
I marts gik han viralt med en video fra et radioprogram, hvor han – til de andre gæsters store forundring – argumenterer mod kvindelig værnepligt ved at sige, at kvinders æg er mere værd end mænds sæd.
I skrivende stund har videoen mere end 850.000 visninger.
Venstre, og deres såkaldt liberale Renew-gruppe i EU, fører woke, føderalistisk politik
Mads Strange (LA)
Kandidat til EU-valget
For nogle ville det måske virke overvældende at blive centrum for en hed debat om køn og ligestilling.
Men selvom Mads Strange i dag fortæller, at videoen er "skamklippet", og at hans udtalelser nok var en tand for bastante, ser han ikke ud til at lade sig påvirke af opmærksomheden.
Liberal Alliance befinder sig nemlig for tiden på en kæmpe optur, som han selv kan komme til at nyde godt af.
I en spritny Epinion-måling står Liberal Alliance nemlig til to mandater ved EU-valget 9. juni. Hvis det ender sådan, er der gode chancer for, at Mads Strange bliver sendt til Bruxelles sammen med partiets spidskandidat, Henrik Dahl.
I den forbindelse har Mads Strange sagt ja til et interview med Altinget, der er interesseret i at høre hans indspark i den ideologiske og værdipolitiske strid, der er blusset op mellem Venstre og Liberal Alliance, og som han selv har været med til at sætte fut under.
Foruden slagsmålet om kvindelig værnepligt er også spørgsmålene om abort og øremærket barsel til fædre eksempler på emner, der markerer en hård skillelinje mellem de to partier på EU-plan.
Paradokset er, at begge partier hævder at være de sande forvaltere af det liberale arvegods. Så hvem har ret?
Ifølge Mads Strange er der ikke så meget at rafle om.
Til Altinget siger han, at man skal "gøre sig umage, hvis man skal få øje på, at Venstre tænker i liberale baner".
Omvendt står Troels Lund Poulsen – ifølge LA-kandidaten – i spidsen for et parti, der fører "woke, føderalistisk politik" i Bruxelles og "socialdemokratisk politik" på Christiansborg.
Det er dog slet ikke en udlægning, som Venstres EU-spidskandidat Morten Løkkegaard kan genkende.
"Det er det rene vrøvl," siger han.
Du kan læse hele Morten Løkkegaards modsvar her.
Født 7. november 1999. Opvokset i Smørum på Sjælland.
Student fra Niels Brock på Frederiksberg i 2019.
Han holdt ingen sabbatår og startede direkte på statskundskab på Københavns Universitet samme år.
Han havde egentlig tænkt sig at studere på Copenhagen Business School, men folketingsvalget i 2019 vakte for alvor hans politiske interesse, og derfor ændrede han sin beslutning.
Han startede med at arbejde for Liberal Alliances sekretariat på Christiansborg i marts 2022. Han arbejder især med presse og politisk rådgivning af folketingsgruppen.
Han har tidligere været aktiv i Liberal Alliances Ungdom og formand for Konservative Studerende på Københavns Universitet.
I sin fritid holder han af at drikke øl med sine venner og læse bøger. Senest har han læst Martin Ågerups "Hvad det vil sige at være borgerlig" og Anders Krab-Johansens "Fri os fra den værdiløse borgerlighed."
I september 2022 blev han valgt som nummer to på Liberal Alliances opstillingsliste frem mod valget til Europa-Parlamentet 9. juni.
Han bor i København.
Elon Musk er en helt
Mads Strange er i gang med lægge flyveblade på stolerækkerne, da Altinget møder ham en onsdag morgen i slutningen af april.
Vi er i festsalen på Niels Brock Gymnasium ved Israels Plads i København. Han skal debattere mod Magnus Flensborg fra SF og Konservatives Maria Pryds.
Læderskoene, jakkesætsbukserne og den langærmede polo er holdt i mørke farver. Hans øjne er blå, og hans hår er lyst og bølget.
Han tager imod med et fast håndtryk og et smil, inden han bevæger sig op til de andre debattører ved cafébordene.
Han taler i lange, fuldendte sætninger og roser de andre kandidaters pointer, når han er enig i, hvad der bliver sagt.
Men han er heller ikke bange for at slå til søren, når han ser sit snit.
Han siger, at den vigtigste skillelinje i klimadebatten går mellem venstrefløjens tilgang, der er baseret på "frygt og stagnation" og de borgerlige løsninger, der handler om "fremskridt og innovation".
Han hylder Tesla-stifter og mangemilliardær Elon Musk for at være én af dem, der – trods sine mange privatflyrejser – "gør noget virkelig godt for klimaet," fordi han har gjort elbilen populær.
Og da snakken falder på EU’s rolle i krigen i Gaza, siger han, at Hamas er en "terrororganisation, der begår massevoldtægter og skærer halsen over på spædbørn".
På forreste række i salen sidder Mads Stranges frivillige kampagnemedarbejder klar med en iPhone i hånden. Han filmer, når LA-politikeren taler.
En desperat spin-kampagne
Senere på dagen mødes vi på gangen over Christiansborgs Ridebane, hvor Liberal Alliance hører til.
Jeg starter med at spørge ind til det hårde politiske angreb, Venstre-formand Troels Lund Poulsen i sidste måned sendte afsted mod Liberal Alliance.
I forbindelse med Venstres kickoff frem mod EU-valget sagde forsvarsministeren til Altinget, at Liberal Alliance er i gang med at udvikle sig til et "nationalkonservativt parti," hvorfor liberale vælgere bør afholde sig fra at stemme på Vanopslaghs parti.
Man skal ikke kapre barslen og bruge det som løftestang til at føre en woke dagsorden
Mads Strange (LA)
Kandidat til EU-valget
Her henviste V-formanden især til, at Liberal Alliance har valgt at søge ind i Europa-Parlamentets store konservative EPP-gruppe.
Men forsvarsministeren pegede også på spørgsmålene om abort og kvindelig værnepligt som beviser for sin påstand.
Mads Strange, er du med i et nationalkonservativt parti, som Troels Lund Poulsen påstår?
"Jeg er med i et borgerligt, liberalt parti," siger Mads Strange.
Hvis I er liberale, hvorfor vil I så ind i en konservativ gruppe i Bruxelles?
"Vi er jo ikke et nationalkonservativt parti, bare fordi vi er med i en gruppe, der har ordet konservativ med i partinavnet. EPP er et borgerligt parti med mange forskellige holdninger til alle mulige ting."
Du har selv argumenteret mod kvindelig værnepligt ved at sige, at æg er mere være end sædceller. Er det ikke et nationalkonservativt argument?
"Videoen, du henviser til, er total skamklippet. Det spørgsmål, jeg svarer på, er ikke det, man ser, jeg får."
Hvorfor sagde du, at kvinders æg er mere værd end mænds sæd?
"Det er ikke mit argument for, at jeg er imod kvindelig værnepligt."
Så argumentet om, at æg er mere værd end sæd, er ikke længere et gyldigt argument?
"Jeg synes ikke, det er et godt argument mod kvindelig værnepligt."
Hvorfor er det liberalt – og ikke nationalkonservativt – at være modstander af at ligestille værnepligten?
"Troels Lund Poulsen vil gerne tvinge kvinder ind i militæret, og derfor er hans tilgang illiberal. Jeg er også modstander af værnepligt for mænd. Men det kan vi ikke ændre politisk, for det står i Grundloven."
Venstre er woke
Vi fortsætter med spørgsmålet om abort.
Fredag besluttede SVM-regeringen og de røde partier at hæve grænsen for abort til 18 uger. Liberal Alliance var ikke med i aftalen.
På den samme note vedtog Europa-Parlamentet i april en resolution om, at retten til abort skal være en del af EU’s charter for menneskerettigheder. Efterfølgende tog Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, afstand fra forslaget, der omvendt blev støttet af Venstre.
Er det ikke et godt eksempel på et nationalkonservativt og ikke særlig liberalt standpunkt?
"EU skal ikke skal blande sig i ting, medlemsstaterne selv kan regulere. Hvis vi først vænner os til, at Europa-Parlamentet kan svinge taktstokken over den danske abortlovgivning, så risikerer vi jo også at få en situation, hvor et nyt flertal indskrænker abortrettighederne," siger Mads Strange.
Ifølge ham er det ikke Liberal Alliance, men Venstre, der har kastet den liberale ideologi på lossepladsen. Det ser man både i Bruxelles og på Christiansborg, lyder det:
"Venstre, og deres såkaldt liberale Renew-gruppe i EU, fører woke, føderalistisk politik. Vi er et helt almindeligt centrum-højre parti, der ikke er føderalister, men som vil bruge EU til at løse de store dagsordner. Det er den store skillelinje mellem os og Venstre."
Han starter med føderalismen, da jeg spørger, hvad han mener med "woke føderalisme".
"Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, har været ude og sige, at EU’s budget skal være større. Det er et vidnesbyrd om føderalisme. Modsat Venstre synes vi ikke, at vi behøver et større EU."
Sæt barslen fri
Mads Strange henviser til Venstres støtte til øremærket barsel for fædre som det bedste eksempel på, at regeringspartiet er blevet "woke".
"Man skal ikke kapre barslen og bruge det som løftestang til at føre en woke dagsorden om, at der skal være en bestemt repræsentation og lønudvikling mellem mænd og kvinder," siger Mads Strange.
Oprindeligt var Venstre imod EU-direktivet om øremærket barsel. Men partiet valgte alligevel at være med i aftalen, da det skulle gøres til dansk lov på Christiansborg under den forrige S-regering. Liberal Alliance og de andre borgerlige partier gik ikke med i aftalen.
Alex Vanoplslagh har droppet fortidens åndsløse, navlepillende konfirmand-liberalisme
Mads Strange (LA)
Kandidat til EU-valget
Alex Vanopslagh har sagt, at LA skal være et bærende regeringsparti. En del af det er vel, at man indfører de direktiver, der kommer fra EU?
"Vi vil gerne implementere direktiver fra Bruxelles. Men vi kan godt være modstandere af selve direktivet".
Det var Venstre jo også. Men Danmark er forpligtiget på at leve op til EU-direktiver. Hvorfor tog I ikke ansvar og hjalp dem med at gøre det her til dansk lovgivning?
"De har overimplementeret det. De har gjort grænsen højere, end man havde behøvet at gøre," siger Mads Strange.
Konservativt krymmel
Sagerne om øremærket barsel til mænd, abort og kvindelig værnepligt har det til fælles, at Venstre siger ja, mens I står på status quo. Kan du slet ikke forstå, at nogle tænker, at I som parti har fået nogle konservative islæt?
"Jeg vil gerne medgive, at Alex Vanoplslagh har droppet fortidens åndsløse, navlepillende konfirmand-liberalisme og givet os lidt konservativt krymmel på toppen," siger han og uddyber:
"Men den tilgang står ikke i modsætning til vores liberalisme og vores tilgang til de sager, du fremhæver."
Mads Strange påpeger omvendt, at det er Venstre, der har udvandet de liberale værdier.
"Jeg mener, at vi – i modsætning til Venstre – er et borgerligt, liberalt parti. De har gjort Mette Frederiksen til statsminister, og de fører socialdemokratisk politik," siger han og fortsætter:
"Man skal gøre sig umage, hvis man skal få øje på, at Venstre tænker i liberale baner. Siden Claus Hjort-doktrinen blev den store ledestjerne i 1998 har Venstre tilrettelagt sin politik efter meningsmålingerne."
"Det gav gevinst på den korte bane, men det har også medført en ideologisk sklerose i partiet. Det ser vi konsekvensen af nu."