Henrik Dahl er en skarp profil med en forsigtig EU-vision: ”Jamen, så er vi bare en kedelig hyldevare, der mener det samme som alle andre”

Liberal Alliance får måske partiets første EU-parlamentariker i Henrik Dahl. Han vil ikke “opfinde forskelle” mellem ham selv og de andre – vælgerne skal tage ham for hans politiske erfaring.

Henrik Dahl er vant til at være en markant stemme i den offentlige debat. Og han
er bestemt ikke bange for at blive glemt i Bruxelles: "Det ville det være første gang siden 1990'erne, at
medierne holdt op med at interessere sig for, hvad jeg laver."
Henrik Dahl er vant til at være en markant stemme i den offentlige debat. Og han er bestemt ikke bange for at blive glemt i Bruxelles: "Det ville det være første gang siden 1990'erne, at medierne holdt op med at interessere sig for, hvad jeg laver."Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

BRUXELLES: “Kan du heller ikke udstå Henrik Dahl? Så stem ham til Bruxelles,” lyder opfordringen i Liberal Alliances kampagne, der skal skaffe partiet sit første europæiske mandat.

Den 63-årige politiker er gennem sin ni år lange folketingskarriere blevet kendt som en værdikriger på den borgerlige fløj i Danmarks mest liberale parti. I kamp mod wokeisme og identitetspolitik er Henrik Dahl blevet en markant – og i nogle venstrefløjskredse endda forhadt – folkevalgt.

Han er “én, der tør sige sin mening”, som partiformand Alex Vanopslagh beskriver ham.

Det er dét, kampagnen forsøger at adressere, forklarer Henrik Dahl, da Altinget beder ham udlægge valgsloganet og sit europapolitiske projekt i særdeleshed.

Folk aner jo ikke, hvad jeg mener. Det er mit lod i livet, men det vil eftertiden grine af.

Henrik Dahl (LA)
Spidskandidat til EU-Parlamentet

“Jeg er en kontroversiel kandidat. Det er bare sådan, det er. Derfor går kampagnen ud på at tage tyren ved hornene,” siger han.

Selv mener Henrik Dahl, at statussen skyldes nogle “hidsigpropper på sociale medier”, der provokeres af ham. Noget, han ser som et udtryk for “åndelig dovenskab”.

“Folk aner jo ikke, hvad jeg mener. De gider ikke høre, hvad jeg siger, eller læse, hvad jeg skriver, og derfor er jeg blevet kendt for at mene en masse, jeg i virkeligheden ikke mener. Det er mit lod i livet, men det vil eftertiden grine af.”

Klimapolitik skal balancere på en knivsæg

Måske netop derfor er Henrik Dahl påpasselig med at sætte en overskrift på Liberal Alliances europapolitiske projekt.

“Vores politik er den samme som i alle mulige andre sammenhænge. Vi er et borgerligt-liberalt parti, som vil gøre os gældende, hvor vi kan,” som han siger.

Men under titlen ”et slankere EU” kan man læse på Liberal Alliances hjemmeside, at EU har ”bredt sig til også at handle om social-, kultur- og klimapolitik” og i stedet bør fokusere på sin oprindelige kerneopgaver – fred, frihed og frihandel.

“Vi er ikke interesseret i, at vi får et EU, der går for meget i bredden og tager for mange kompetencer fra medlemslandene. Det er en af de ting, vi vil holde meget øje med,” siger Henrik Dahl. 

Blå bog
  • Henrik Dahl er født i 1960 i Vejlby Risskov uden for Aarhus. Han har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2015 og været udenrigsordfører siden 2016. I dag er han næstformand for det udenrigspolitiske nævn. 
  • ”Sociologen” kalder han sig på X, tidligere kendt som Twitter, da han er uddannet sociolog fra Københavns Universitet i 1987. Dahl er også uddannet sprogofficer i russisk fra 1980 og har en ph.d. fra Copenhagen Business School.  
  • Han er forfatter til en række bøger herunder debatbogen ”Den sociale konstruktion af uvirkeligheden” fra 2020, som ”går i rette med identitetspolitikken, som hastigt spreder sig og truer vores grundlæggende frihedsrettigheder”. 
  • Inden sin politiske karriere gjorde han sig blandt andet som anmelder på Weekendavisen, radiovært på P1 og professor på CBS.  
  • Kilde: ft.dk

Men på ét punkt mangler hjemmesiden en opdatering, lyder det. Klimapolitikken skal nemlig løses i EU, og den grønne omstilling er en af spidskandidatens tre mærkesager.

“Den bedste måde at lave den grønne omstilling på er at gøre den markedsdreven. Det vil sige regulere den ved hjælp af ensartede standarder og afgifter, fordi så vil der komme en konkurrence om at gøre tingene bedst. Det ser jeg optimistisk på.”

Ønsker du en klimapolitik, der er mere eller mindre ambitiøs end den, der er blevet ført i denne valgperiode?

“Jeg vil gerne have en klimapolitik, som tager højde for radikalisering. Hvis du handler for langsomt, vil det resultere i venstre-radikalisering, og hvis det går for hurtigt, vil det resultere i højre-radikalisering. Det er farligt, og derfor er dydens sti jo meget smal i klimapolitikken.”

Den kristne og konservative partisammenslutning EPP, som LA vil søge optagelse i, har de sidste par år gjort sig til talsmænd for de europæere, som synes, at den grønne omstilling går for stærkt.

Derfor er gruppen, som er Parlamentets største, lykkedes med at sætte en kæp i hjulet på en lang række grønne forslag. Sidste år vedtog gruppen en resolution om at stoppe to centrale lovforslag under EU’s såkaldte Green Deal, der skulle booste naturgenopretningen og bremse pesticidforbruget.

Bifalder du den ambition fra din kommende partigruppe?

“Hvis EPP er imod nogle ting, så er det, fordi man synes, der mangler balance i det. Og sådan er politik.”

Man kan “have en mening”

At EU skal skabe økonomisk vækst og styrke sin konkurrencedygtighed er også på listen over Dahls mærkesager. Men det er udenrigs- og sikkerhedspolitikken, som den mangeårige udenrigsordførers hjerte virkelig banker for.

“Der er ikke nogen tvivl om, at hele spørgsmålet om Europas overordnede sikkerhedsarkitektur bliver fuldstændig afgørende i de år, der kommer. Diskussionerne om østudvidelse fortsætter, og det er kritisk vigtigt for, hvordan vores kontinent fungerer socialt, politisk og økonomisk. Så det er nærmest umuligt at overgøre vigtigheden af.”

Derfor kunne Henrik Dahl da også godt se sig selv i EU-Parlamentets udenrigsudvalg, hvis han skulle være så heldig at få sit førstevalg.

“Begavede mennesker synes jo, at alt er interessant, men selvfølgelig vil jeg gerne blive ved med at arbejde med udenrigspolitik, fordi jeg har arbejdet med det i rigtig mange år.”

Udenrigsudvalget er Parlamentets næststørste, men modsat de øvrige udvalg forhandler parlamentarikerne sjældent om konkret lovgivning. Da ansvaret for at bestemme EU’s udenrigspolitik ligger hos nationalstaterne, begrænser udvalgets rolle sig ofte til at komme med udtalelser og holdninger.

Udenrigspolitikken er netop en af de kompetencer, der er overladt til nationalstaterne. Hvilken dagsorden vil du forsøge at presse på for her?

“I Danmark er det også regeringen, der fører udenrigspolitikken, men det betyder ikke, at Folketinget ikke har en mening om tingene. Selvfølgelig vil man også som europaparlamentariker have en mening om, hvad Europa bruger sin tid og ressourcer på.”

En kedelig hyldevare

Når vælgerne skal afgive sine stemmer den 9. juni, har de historisk mange valgmuligheder. Ganske usædvanligt er der hele 11 partier, der stiller op i Danmark, og flere af dem definerer sig selv som liberale.

Hvordan adskiller I jer fra de andre partier?

“Vi adskiller os i vores politik. Og i al beskedenhed har jeg siddet næsten ni år i det danske parlament. Det tæller også noget.”

Hvordan adskiller I jer politisk?

“Vi har jo ikke det samme program. Jeg kan ligesom ikke komme det nærmere.”

Men mange partier synes jo, at grøn omstilling er vigtig. At EU’s geo- og sikkerhedspolitiske position er vigtig. Og der er også flere, der er bekymret for, at EU blander sig i for meget. Hvor har LA sit point of difference?

“Jamen, så er vi bare en kedelig hyldevare, der mener det samme som alle andre. Men vi mener det, vi mener, fordi vi synes, at det er det rigtige. Jeg føler ikke, jeg skal opfinde nogle forskelle mellem os og de andre partier, når der ikke er nogle forskelle. Og hvis der er nogle forskelle, så vil jeg selvfølgelig række fingeren op.” 

Tror du, at alle de mennesker, der mener noget om mig, vil holde op med det, fordi jeg sidder i Europa-Parlamentet? Nej, selvfølgelig ikke.

Henrik Dahl (LA)
Spidskandidat til EU-Parlamentet

Er det ikke vigtigt at kunne forklare vælgerne, hvad man får for sit kryds hos LA, som man ikke får de andre steder?

“Man får min parlamentariske erfaring.”

Erfaren meningsdanner

Noget af det, Henrik Dahl har erfaret fra sin tid i Folketinget er, hvordan man udnytter arbejdets forskellige politiske virkemidler til at få indflydelse. At skabe nyhedshistorier “skaber også et politisk pres”, som han siger.

“Det, jeg har lært af at sidde i det danske parlament, er, at det ikke altid er i lovgivningsarbejdet, man får mest indflydelse. Og Europa-Parlamentet er ikke anderledes. Formelt er du sat i verden for at være i en proces, hvor du får godkendt noget EU-lovgivning. Men udover det har du også alle mulige andre virkemidler, du skal benytte dig af,” lyder det.

Mange europaparlamentarikere synes ikke, at de kommer nok i medierne og får taletid nok. Derfor siges det, at ingen kan høre dig skrige i Bruxelles. Er du bekymret for at få mindre gennemslagskraft?

“Nej, det er jeg absolut ikke. Tror du, at alle de mennesker, der mener noget om mig, vil holde op med det, fordi jeg sidder i Europa-Parlamentet? Nej, selvfølgelig ikke.”

“Jeg var også virkelig kendt, før jeg kom i Folketinget. Da jeg kom ind i politik, havde jeg allerede været en central figur i den offentlige debat i 15 år. Så det tror jeg sgu ikke kommer til at ske. Så ville det være første gang siden 1990'erne, at medierne holdt op med at interessere sig for, hvad jeg lavede.”

Redningsmand

Liberal Alliance, der aldrig før har haft en repræsentant i Europa-Parlamentet, kan meget vel få sin første ved det forestående valg. Overfører man de nationale meningsmålinger til EU-valget, står LA til at få mindst ét mandat.

Skulle det ske, opgiver Henrik Dahl sin plads i Folketinget og skifter den ud med et kontor i Bruxelles. Men han afviser spekulationerne om, at kampagnesloganet – “Kan du heller ikke udstå Henrik Dahl?” – henviser til et ønske fra hans egne partikammerater om at slippe af med ham.

Den tidligere LA-figur Simon-Emil Ammitzbøll beskrev i sin biografi “Insider” Henrik Dahl som et illoyalt brokkehoved, hvorfor den daværende politiske ordfører og økonomiminister ønskede at få “problembarnet” eksporteret til Bruxelles. 

Det vil aldrig hedde sig andet internt i LA, end at jeg er én af partiets tre redningsmænd.

Henrik Dahl (LA)
Spidskandidat til EU-Parlamentet

Og så sent som i foråret lod den politiske kommentator Hans Engell sig citere i Politiken med spekulationer om, at Vanopslagh havde udnævnt Henrik Dahl til spidskandidat for at få ham af vejen.

Dahl afviser selv påstandene om hans manglende interne likeability på det pureste. Det er alt sammen en del af en “smædekampagne” imod ham, mener han. På de indre linjer er han tværtimod omgærdet af en vis status, forklarer han.

“Prøv lige at hør: Partiet var bogstavelig talt ved at dø. Det blev reddet af tre personer. Alex, Ole og mig. Og det vil aldrig hedde sig andet internt i LA, end at jeg er én af partiets tre redningsmænd,” siger Henrik Dahl:

“Det ved alle.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00