Partier sætter indtjeningsrekord for et ikke-valgår i 2017

VÆKST: Folketingets partier omsatte i 2017 for cirka 350 millioner kroner, som er rekord for et ikke-folketingsvalgår. Pengekasserne bugner, og 2019-valgkampagnen ser ud til at blive den dyreste nogensinde.

Samlet omsatte de opstillingsberettigede partier for næsten 350 millioner kroner i 2017. 
Samlet omsatte de opstillingsberettigede partier for næsten 350 millioner kroner i 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Min forventning er helt klart, at 2019-kampagnen bliver den dyreste i danmarkshistorien. Det er allerede i gang, men man skal regne med, at de næste fire måneder bliver super intense med politiske kampagner.

Lars Midtiby
Tidligere partisekretær i Socialdemokratiet

2017 var ikke et folketingsvalg, men kigger man på partiers indtægter for året, kunne det se sådan ud.

Med en samlet indtjening på 349 millioner kroner slog alle de opstillingsberettigede partier nemlig indtægtsrekord for et ikke-folketingsvalgår i 2017. Det er samtidig kun i valgårene 2011 og 2015, at de danske partier har hentet flere penge.

Det viser en gennemgang af partiernes regnskaber for 2017, som Altinget har foretaget og sammenholdt med regnskaberne i årene fra 2001 til 2016.

Dokumentation

Hvad er gruppestøtte?
Hver folketingsgruppe modtager et tilskud kaldet gruppestøtte. Denne støtte går især til gruppernes lønudgifter til medlemssekretærer, rådgivere, pressemedarbejdere med flere. 

Tilskuddet til folketingsgrupperne består af et basisbeløb per folketingsgruppe. Derudover består tilskuddet af et mandatbeløb per medlem af folketingsgruppen. Basisbeløbet er det samme for alle folketingsgrupper med fire eller flere medlemmer. 

Folketingsgrupper med mindre end fire medlemmer modtager kun 1/4 basisbeløb per medlem.
 
Mandatbeløbet er det samme for alle almindelige medlemmer. For de medlemmer, som samtidig er minister eller formand for Folketinget, udbetales kun 1/3 mandatbeløb. Løsgængere kan også få et tilskud, som svarer til mandatbeløbet.

Fra 1. januar 2017 fik de folketingsgrupper, som anmodede om det, forhøjet årets gruppestøtte med et eksperttilskud.

Kilde: Folketinget

Hvad er offentlig partistøtte?
Partier og kandidater uden for partierne, der har deltaget i det seneste folketingsvalg og opnået mindst 1.000 stemmer, har ret til økonomisk tilskud til politisk arbejde i Danmark. Det kaldes statslig partistøtte. 

Partistøtten administreres af Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Den udgør et bestem beløb per stemme, som et parti eller en kandidat uden for partierne har fået ved folketingsvalg, og som en kandidatliste har fået ved regionsrådsvalg eller kommunalbestyrelsesvalg. Der er forskellige partistøttesatser for de tre valgtyper

Den offentlige partistøtte stiger hvert år med cirka to procent.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet. 

Sådan gjorde vi
Gruppestøtteregnskaberne for folketingspartierne i 2017 har siden sommeren 2018 været tilgængelige på Folketingets hjemmeside. Ved udgangen af 2018 blev alle de opstillingsberettigede partiers individuelle partiregnskaber fra 2017 også tilgængelige.

Vi har derfor sammenholdt partiregnskaberne med gruppestøtteregnskaberne for at få et samlet overblik over, hvor mange penge de enkelte partier omsatte for i 2017, og hvor mange penge alle partierne tjente tilsammen. 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00