Analyse af 
Erik Holstein

Pia Olsen Dyhr i clinch med Mette Frederiksen i tale til SF-baglandet

I sin tale til SF's landsmøde slog Pia Olsen Dyhr et slag for værdien af fritid - med en kant til socialdemokraternes hyldest til arbejdet. Derimod var talen kemisk renset for hendes idé om et muligt regeringssamarbejde med Lars Løkke Rasmussen (M).

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Talen var rent guf for baglandet, tilsat et svirp til de socialdemokratiske venner.

Da SF-formand Pia Olsen Dyhr omsider gik på talerstolen ved SF's landsmøde i Kolding, skete det med en formfuldendt tale, der faldt i god jord hos de delegerede.

SF-formanden skulle efter planen havde indledt landsmødet kl. 11, men Pia Olsen Dyhr deltog først i Søren Pape Poulsen bisættelse i Viborg. De to var nære kollegaer.

Kant til Mette F.
Politisk lagde SF-formanden tyngden på skismaet mellem arbejdstid og fritid, og her gik hun undtagelsesvist til angreb på Mette Frederiksen (S).

"Statsministeren vil gerne indføre en ny krypto-valuta i dansk politik: Arbejdskraft. Den skal øges gennem de gammelkendte reformspor: Besparelser på SU. Afskaffelsen af St. Bededag. Flere skattelettelser i toppen," lød det fra SF-formanden.

Pia Olsen Dyhr fortsatte angrebet med at lægge afstand til topsocialdemokraters kritik af dem, der stempler ud og vælger at arbejde færre timer:

"Det er tilsat en god gang moralisering overfor de danskere, der formaster sig til at prøve at indrette sig på en lidt anden måde, som formaster sig til prøve at få deres hverdag til at kunne hænge bare lidt bedre sammen."

Det blev set som et hip til udlændingeminister Kaare Dybvad Bek, der har været særlig fremme i skoene i debatten og i efteråret skrev bogen Arbejdets Land.

"Dét, som jeg synes nogen får galt i halsen, dét er, at vi jo ikke er arbejdskraft først og fremmest. Vi er mennesker først," sagde SF-formanden til lyden af bragende klapsalver fra landsmødet.

Læs også

Tid er frihed
SF-formanden erkendte, at "arbejde er rygraden i vores samfundsmodel", men gik herefter over til en næsten poetisk hyldest til begrebet tid:

"Der mangler tid. Tid til at gøre sit arbejde ordentligt. Men så sandelig også til at passe på samlivet og på familien. 

Tid til at se de små vokse sig større. Tid til at tage sig af de gamle forældre. Tid til hjælp. Tid til omsorg. Tid til afsked. Tid til sorg. Tid til glæde. Tid til samvær. Tid til nærvær. 

Så vi skal have fleksibilitet for lønmodtagerne. Vi skal have fleksibiliteten ind i hverdagen. Og nøglen til fleksibilitet - det er… tid," lød det fra SF-formanden, der satte trumf på med sætningen:

"Tid er frihed".

Konkret foreslår SF, at lønmodtagere får mulighed for at gå ned på 22 timer om ugen i særlig svære perioder i tilværelsen.

Læs også

Bank til Hamas og Netanyahu
SF-formanden kom også omkring den tilspidsede internationale situation, hvor hun både tog entydigt afstand fra terrororganisationen Hamas og fra den højrenationalistiske israelske regering.

Det var dog kendetegnende, at landsmødet først reagerede med stående ovationer, da SF-formanden beskrev Israels reaktion som noget, der "har sprængt skalaen for proportioner, når så mange civile bliver ramt." 

Udlændingepolitikken fik også sit, og på det punkt valgte SF-formanden nogle formuleringer, der lige så godt kunne være sagt af Mette Frederiksen:

"Vi har brug for, at nye borgere i landet har et reelt ønske om at være i lige netop Danmark.

At de har et ønske om at bidrage positivt – og ikke forskanser sig i parallelsamfund eller viderefører kulturelle eller religiøse mønstre, som strider grundlæggende mod det liberale, sekulære demokratis værdier.

Vi har brug for medborgere – ikke modborgere," sagde SF-formanden.

Formuleringer som i gamle dage havde vakt vild opsigt i SF, men som der i dag er ret bred enighed om.

Intet om den reformerede Løkke
Et enkelt element manglede dog i talen:

Det var forholdet til Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen, som SF-formanden eller har udtalt sig overraskende positivt om i de seneste uger. Således havde hun i et interview med Altinget talt om "den nye Lars Løkke Rasmussen, der har reformeret sig selv".

Det nærmeste, SF-formanden kom på et eventuelt fremtidigt regeringssamarbejde med Moderaterne, var sætningen:

"Vi takker også nej til regeringsdeltagelse, hvis fællesmængden af politisk indhold er for lille, og retningen er for skæv. Men vi indgår også aftaler, når vi kan se, at SF-politik kan blive til virkelighed, og når tingene kan forandres til det bedre, fordi vi er med." 

Lars Løkke Rasmussen blev kun nævnt i en enkelt bisætning, og det var i en negativ kontekst. 

Det var måske meget klogt, for lige netop på det punkt kunne SF-formanden ikke have været sikker på de klapsalver, der ellers rullede hende i møde under talen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00