Politikernes stilleleg om overenskomsterne

BAGGRUND: Politikerne vil ikke blande sig, når overenskomstforhandlinger er i gang. Men inden da har de sørget for, at arbejdsmarkedsparterne ved, i hvilken retning de skal gå.
Politikerne tier stille, fordi de først og fremmest vil undgå en storkonflikt, som den der sidst blev set under Nyrup i 1998.
Politikerne tier stille, fordi de først og fremmest vil undgå en storkonflikt, som den der sidst blev set under Nyrup i 1998.
Maria Dalby

Det er rigtigt, at der blandede vi os. Ligesom vi lavede lovgivning senere. Men det kan være nødvendigt, og det er der utallige eksempler på før det.

Lars Barfoed
MF, Konservativ Folkeparti
Det er en del af spillet, når samtlige arbejdsmarkedsordførere i Folketinget ikke vil kommentere på de nuværende overenskomstforhandlinger.

"Det er meget ømtåleligt for politikere at blande sig. Politikerne kan ikke detailregulære lønninger, derfor er det godt, at arbejdsmarkedet tager sig af det," siger arbejdsmarkedsordfører Lars Barfoed (K).

Historien sladrer
Men uafhængig af, hvad Barfoed siger, så viser historien, at politikerne blander sig. Det skete så sent som ved sidste overenskomstforhandling, da politikernes krav om en barselsfond tog al opmærksomheden. Men det er også sket ved dette års forhandling - dog mindre synligt.

Statsministerens fokus på efteruddannelse er et klart signal til LO og DA om, at de skal styrke dette område, det mener arbejdsmarkedsforsker, lektor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00