Danmark lukker ned: Regeringen sender elever, studerende og offentligt ansatte hjem

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

CORONA: En voldsom stigning i antallet af coronasmittede i Danmark får regeringen til at lukke ned for uddannelser, daginstitutioner og skoler. Kun ansatte i sundhedssektor, ældresektor og politi skal blive på jobbet. 

Regeringen skruer markant op for indsatsen mod de seneste dages voldsomme stigning af coronatilfælde i Danmark. 

I de kommende dage lukker store dele af den offentlige sektor ned. Kun offentligt ansatte med vitale funktioner skal blive på jobbet – det gælder ansatte i sundhedsvæsenet, ældreplejen og politiet.

"Vi har som myndigheder, borgere og land en vigtig opgave. Vi skal undgå, at for mange bliver smittet på én gang. Det går allerede hurtigt, det går for hurtigt," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag 11. marts om aftenen.

Allerede fra torsdag bliver videregående uddannelser og universiteter lukket ned i foreløbig 14 dage.

Og senest mandag skal alle folkeskoler og offentlige børnehaver, vuggestuer og skolefritidsordninger være lukket. Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud og så videre lukker også nu, foreløbig to uger fra fredag, og alle private institutioner, frivillige foreninger, trossamfund blev "kraftigt" opfordret til at gøre det samme af statsministeren.

Ifølge statsministeren går danskerne ind i en ny fase, hvor vi skal omgås hinanden anderledes, end vi plejer: "Vi søger fællesskabet ved at være tæt på hinanden; nu skal vi holde afstand."

Meldingen fra Mette Frederiksen kom som kulminationen på flere dages eskalering af coronasmitten i Danmark. Siden mandag er antallet af smittede tidoblet, så der nu er 514 kendte coronatilfælde. To personer er i kritisk tilstand, mens der samlet er ti indlagt med coronavirus.

Bliv hjemme
Det er ikke kun offentligt ansatte, der bør blive hjemme. Statsministeren opfordrede alle, der har mulighed for det, til at arbejde hjemmefra. Det kan ifølge statsministeren være med hjemmearbejdspladser, og hun opfordrer alle, der har optjent afspadsering, til at gøre brug af det.

Mette Frederiksen kom derfor med en direkte opfordring til erhvervslivet:

”I skal minimere aktiviteten i samfundet, men uden at sætte Danmark i stå. Og vi skal ikke kaste Danmark ud i en økonomisk krise, så vi vælger ændringer i den offentlige sektor for at understøtte, at den private sektor kan fortsætte bedst muligt i længst mulig tid,” sagde hun og fortsætte.

”Og alle vi andre skal selvfølgelig kunne købe varer i butikker. Der skal produceres, transporteres, og der skal sælges. Jeg vil gerne understrege: Vi står ikke i en fødevarekrise. Der er ingen grund til at hamstre hverken rugbrød eller toiletpapir.”

Flere tiltag på vej
Torsdag vil flere ministre holde pressemøder for at fortælle om situationen på hvert sit ressortområde.

Og samme dag vil regeringen også fremsætte en hastelov i Folketinget, der skal gøre det muligt at forbyde større forsamlinger, så det fra mandag bliver forbudt at mødes mere end 100 personer.

”Alle unødvendige aktiviteter bør indstilles. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip,” sagde statsministeren, der flere gange opfordrede folk til at hjælpe hinanden.

Hjælp hinanden
”Hvordan skal børnefamilierne klare det? Jeg vil opfordre til, at familier allerede nu taler om, hvordan man kan arbejde forskudt. Indrette sig på bedst mulig måde. Naboer, venner og familier bliver nødt til at hjælpe hinanden. Også hjælpe med at passe hinandens børn," sagde hun.

Regeringen vil desuden begrænse den kollektive trafik. Derfor kommer der fra i dag krav om at have en pladsbillet på alle afgange på regional-, intercity- og lyntog.  

Og sygehuse og plejehjem opfordres til at begrænse antallet af besøgende med øjeblikkelig virkning: ”Og det er vigtigt, at alle pårørende respekterer det,” sagde Mette Frederiksen og opfordrede også natklubber, diskoteker og barer til at holde lukket.

Se alle nye tiltag fra regeringen her.

Forrige artikel Departementschef bliver direktør i Folketinget Departementschef bliver direktør i Folketinget Næste artikel Hvornår lukker skolerne, og må man gå til møder? Få overblik over de nye tiltag mod coronavirus Hvornår lukker skolerne, og må man gå til møder? Få overblik over de nye tiltag mod coronavirus
Støjbergs fem muligheder

Støjbergs fem muligheder

ANALYSE: Når Folketinget beslutter sig for en rigsretssag, står Støjberg over for en afgørende beslutning: Skal hun fortsætte i Venstre eller prøve lykken i et af de partier, der står parat til at byde hende velkommen? Hendes valg kan få store politiske konsekvenser.