Storskalaslagsmål tester selvstyreloven

BAGGRUND: Den grønlandske storskalalov sætter for første gang Grønlands selvstyreordning på en prøve. Kombineret med råstoffeber og sikkerhedspolitiske bekymringer sætter Grønland stadig dagsordenen i Folketinget.
En jernmine i fjordsystemet omkring Nuuk i Grønland sætter nu selvstyreloven på sin første alvorlige prøve. Sikkerhedspolitik og mulige milliardoverskud spiller ind.
En jernmine i fjordsystemet omkring Nuuk i Grønland sætter nu selvstyreloven på sin første alvorlige prøve. Sikkerhedspolitik og mulige milliardoverskud spiller ind. Foto: Mads Bang/Altinget.dk
Mads Bang
Der var engang. Sådan begynder et eventyr, og når Grønlands muligheder på olie- og råstofområdet rammer overskrifterne i Danmark, er det ofte erhvervseventyret med den lykkelige slutning, der fortælles om.

Men et godt eventyr kræver gerne, at hovedpersonerne overvinder mindst tre vanskeligheder, før alle til slut kan leve lykkeligt til deres dages ende.

Historien lyder en smule som et eventyr, hvor Dronning Margrethe for fire år siden holdt en stor fest og afleverede en ny selvstyrelov i Grønland.

Men det er efterhånden længe siden, og for tiden kæmper de danske politikere med at finde sig til rette med tre problemstillinger i forholdet til Grønland, mens lederen af den grønlandske regering - formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist (IA), der med en erfaren statsmandsattitude fejer de danske forbehold af bordet som indenrigspolitisk drilleri.

Dokumentation

Den økonomiske ordning i selvstyreloven


Med selvstyreloven er der indført en ny økonomisk ordning, som indebærer, at selvstyret overtager finansieringen af et sagsområde, når dette overtages. Statens tilskud til selvstyret er fastsat i loven til 3,4 mia. kr. årligt (2009-pris- og lønniveau). Såfremt selvstyret får indtægter fra råstofaktiviteter, reduceres statens tilskud til selvstyret med et beløb, der svarer til halvdelen af disse indtægter, ud over 75 mio. kr. årligt. Når statens tilskud til selvstyret måtte være reduceret til nul kr., bortfalder tilskuddet helt for fremtiden. Der skal i den situation indledes forhandlinger mellem regeringen og landsstyret om de fremtidige økonomiske relationer mellem staten og selvstyret.

Kilde: Statsministeriet.dk 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00