Ugens målinger: Danskerne afviser lovgivning om håndtryk

MÅLINGER: Altinget bringer de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. I denne uge om håndtrykslovgivning og Nye Borgerliges stemmetilslutning.

Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), fremsatte i begyndelsen af måneden et forslag om obligatorisk håndtryk ved tildelingen af statsborgerskab. En ny måling viser, at et flertal af danskerne er imod det forslag.
Udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), fremsatte i begyndelsen af måneden et forslag om obligatorisk håndtryk ved tildelingen af statsborgerskab. En ny måling viser, at et flertal af danskerne er imod det forslag.Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Simon Friis Date

Flertal af danskerne afviser at lovgive om håndtryk
Skal den officielle ceremoni ved overdragelse af statsborgerskaber i Danmark inkludere et obligatorisk håndtryk? Spørgsmålet har fyldt en betydelig del af nyhedsfladen, siden udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fremsatte et lovforslag med netop dette krav.

En ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten viser, at et flertal af danskerne ikke støtter forslaget. Præsenteret for de to positioner 'hvis man vil være dansk statsborger, kan man ikke nægte at give hånd til det andet køn, så håndtrykket bør fremgå af lov' og 'folk kan have personlige eller religiøse årsager til ikke at ville trykke hånd, så håndtrykket bør ikke være obligatorisk' er kun 36 procent fortalere for et obligatorisk håndtryk og 52 procent imod. 12 procent har svaret 'ved ikke'.

"Jeg synes, det er meget naturligt, at man giver hånd, men det er nok ekstremt få – om nogen – som ikke vil give hånd ved den ceremoni. Og derfor var det ikke noget, vi foreslog. Men jeg kan sagtens forstå baggrunden for at skrive det ind," siger Jan E. Jørgensen i den forbindelse til Altinget. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00