Debat

V: LO og DA’s erhvervsskoleudspil rammer plet

DEBAT: Arbejdsmarkedets parter har ramt plet med deres dugfriske udspil til en reform af landets erhvervsuddannelser. Det mener Venstres børne- og undervisningsordfører, Peter Juel Jensen, som tror, at strammere adgangskrav vil skærpe kvaliteten på erhvervsskolerne.
Det er både et visionært og klogt udspil, parterne er kommet med, mener Venstres børne- og undervisningsordfører, Peter Juel Jensen.
Det er både et visionært og klogt udspil, parterne er kommet med, mener Venstres børne- og undervisningsordfører, Peter Juel Jensen.Foto: Folketinget.dk
Per Bang Thomsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Juel Jensen
Børne- og undervisningsordfører for Venstre.

Aftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO om et fælles udspil til en reform af erhvervsuddannelserne rammer lige plet i forhold til de udfordringer, vi står over for.

Erhvervsuddannelserne er grundlaget for en udvikling af det private erhvervsliv og dermed grundlaget for skabelse af arbejdspladser og vækst.

Det fælles udspil tager fat om nældens rod og vil sikre, at de unge, der påbegynder en erhvervsuddannelse, er fagligt kvalificerede til at gennemføre en uddannelse samt sikre, at de unge er afklarede om valget af uddannelse, inden uddannelsen påbegyndes.

Et visionært og klogt udspil
Med et frafald på 47 procent på grundforløbet har det både menneskelige og økonomiske konsekvenser og dermed alt for store omkostninger, både for den enkelte og for samfundet.

Venstre glæder sig over, at parterne med det fælles udspil har forstået vigtigheden af, at kvaliteten øges, og at eleverne er kvalificerede, motiverede og uddannelsesparate ved studiestart.

Venstre glæder sig over, at parterne med det fælles udspil har forstået vigtigheden af, at kvaliteten øges, og at eleverne er kvalificerede, motiverede og uddannelsesparate ved studiestart. Det er både et visionært og klogt udspil, parterne er kommet med.

Peter Juel Jensen (V)
Børne- og undervisningsordfører

Det er både et visionært og klogt udspil, parterne er kommet med, da forudsætningen for at kunne opretholde den velstand, vi har i Danmark, ikke kun er bygget på et videnssamfund. Erhvervsskolerne er grundlaget for vores produktion, og derfor skal der være en bedre balance mellem optaget på erhvervsuddannelser og optaget på gymnasier og dermed de videregående uddannelser.

Det fælles udspil skulle gerne hjælpe denne proces på vej.

Kommunen har et ansvar
Det er også god balance i udspillet, da der planlægges op til to uddannelsestilbud. Et tilbud til de elever, der er motiverede og afklarede (en ”fast track”), og et tilbud til de elever, der vil forberede sig på og afprøve erhvervsuddannelserne - det såkaldte erhvervsintroducerende 10. skoleår.

Indrømmet, ikke mundret, men vi finder forhåbentligt et bedre navn.

Elever på dette tilbud er elever, der har bestået dansk og matematik og er uddannelsesparate, men er uafklarede mht. hvilken erhvervsuddannelse, der falder i deres smag. Forløbet gennemføres på en erhvervsskole, men er forankret og finansieret af kommunen, da kommunerne ikke bør give slip på unge, før de er fagligt og motivationsmæssigt afklaret.

Nødvendigt at bestå afgangsprøven
Det er vigtigt for Venstre, at vi får alle unge med.

Derfor sætter Venstre i disse dage trumf på for at sikre, at de elever, der går vi vores folkeskole, også får et nødvendigt fagligt løft. Og vores krav om at folkeskolens afgangsprøve skal have en reel betydning, skal også ses i sammenhæng med de krav, unge mennesker bliver mødt med på vores ungdomsuddannelser.

Det må være et helt legitimt krav at stille, at man efter ni års skolegang kan bestå dansk og matematik med karakteren 2. Det må være vores uddannelsessystems primære rolle at løfte kommende generationer, således at de også har en mulighed for at begå sig på et arbejdsmarked, hvor kravene er stødt stigende og derfor stiller krav om, at man løbende kan udvikle erhvervede kompetencer.

Derfor var det også forfriskende, at man kan genfinde en lignende forventning i LO/DA's udspil.

Godt med realistiske forventninger
Venstre glæder sig over, at også arbejdsmarkedsparter tør stille realistiske forventer til den kommende generation.

Kan man ikke indfri forventningerne, så forventes det, at kommunerne opstiller de nødvendige tilbud, og man har jo også muligheden for at tage en 10. klasse, der jo er målrettet de elever, der har afsluttet grundskolen og har behov for yderligere faglig kvalificering og afklaring af uddannelsesvalg for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. 

Det er et godt og solidt input, parterne har leveret.

Parterne har også medtænkt innovation, talentarbejde, højniveaufag, nye undervisningsmetoder og ny undervisningsteknologi.

Politisk mod må ikke svigte nu
Tilbage står det politiske mod.

Tør forligskredsen bag en styrket uddannelsesgaranti tilsidesætte de meget klare anbefalinger, arbejdsmarkedsparterne er kommet med? Venstres svar er nej, nu må det politiske mod ikke svigte.

Tværtimod skal vi lade træet vokse højere. Vi skal også forpligte os på at sikre, at faglærte unge får flere og bedre veje ind i vores videregående uddannelser, således at teori og praksis i højere grad medfører flere arbejdspladser til gavn for hele det danske samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)

0:000:00