Analyse af 
Erik Holstein

Ny analyse: Radikale er ude af stand til at hugge vælgere fra Socialdemokratiet

Mens venstrefløjen napper titusinder af vælgere fra socialdemokraterne, har den tidligere radikale regeringspartner mistet den evne. På højrefløjen har Liberal Alliance fået størstedelen af Nye Borgerliges hjemløse vælgere.

Et lettere anstrengt forhold på topplan. Det gælder tilsyneladende også de to partiers vælgere.
Et lettere anstrengt forhold på topplan. Det gælder tilsyneladende også de to partiers vælgere.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Det kan godt være, de er trætte af socialdemokraterne og SVM-regeringen, men alternativet er i hvert fald ikke Radikale.

Sådan synes de skuffede socialdemokratiske vælgere at reagere, hvis man ser på vælgervandringerne siden valget, og det er med til at forklare, hvorfor Radikale ikke rokker sig ud flækken i meningsmålingerne.

Radikale har kun været i stand til at erobre sølle 0,1 procentpoint af de socialdemokratiske vælgerne, mens selv LA-leder Alex Vanopslaghs erklærede liberalistiske højrefløjsparti får lidt flere af de utilfredse socialdemokrater.

LÆS OGSÅ: Ingen af de utilfredse SVM-vælgere vil lege med Lidegaard. Og det er tankevækkende

Resultatet fremgår af en ny analyse af vælgervandringer siden valget, som professor Kasper Møller Hansen ved KU har lavet for Altinget. Resultatet er opgjort i nettovandringer mellem partierne.

R og S var i det meste af det tyvende århundrede oplagte regeringspartnere, men i de sidste tyve år er de to partier gledet fra hinanden. Vælgervandringerne understreger, at det også gælder deres vælgere.

Det kan dog også spille ind, at den nye radikale leder Martin Lidegaard efter valget har lavet alliancer med borgerlige partier som LA og Konservative i den såkaldte KLAR-alliance.

SF støvsuger S-vælgere
SF er stadig den helt store modtager af socialdemokratiske flygtninge. Her har nettotilgangen af S-vælgere været hele 3,9 procentpoint, hvilket svarer til seks-syv mandater. 

Når galt skal være, er SF det parti, de socialdemokratiske strateger helst vil miste vælgere til. For man har en tro på, at målingerne lige så meget skal ses som et gult kort til S-ledelsen, og at man kan vinde en stor del af de tabte vælgere tilbage i en valgkamp.

Men at der kan være tale om en mere grundlæggende utilfredshed hos nogle af de frafaldne S-vælgere understreges af, at der også er gået vælgere fra S til Enhedslisten. Det er ikke så mange endnu, kun 0,5 procentpoint svarende til et enkelt mandat, men Enhedslistens nye leder Pelle Dragsted forsøger ihærdigt at gøre sit parti spiseligt for tidligere S-vælgere. Noget kunne tyde på, at den manøvre så småt er ved at lykkes.

De indvandringskritiske partier på den nationalistiske højrefløj (DF og DD) får tilsammen 0,7 procentpoint hos frafaldne socialdemokrater. Langt flere end Radikale får, men langt, langt færre end det dræn, som Dansk Folkeparti påførte S i årene 1995-2015. 

Ved sidste valg scorede Mette Frederiksen (S) og Inger Støjberg (DD) godt i nogle af de samme kredse, og det understreger, at overlappet mellem de to partier er overraskende lille. 

På den anden side af plankeværket var der på forhånd spænding om, hvor Nye Borgerliges vælgere ville placere sig, efter den tidligere leder Pernille Vermund opfordrede til at opløse partiet - og selv gik over til Liberal Alliance. 

Nye Borgerlige slog sig igennem på en endnu hårdere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti, og ud fra den præmis kunne man forvente, at Messerschmidt (DF) og Støjberg (DD)ville være de primære aftagere af vælgere fra NB.

Men vælgervandringerne viser, at en hel del har fulgt partistifteren til Liberal Alliance, der med 0,8 procentpoint er den største enkeltaftager af tidligere NB-vælgere. Men billedet er broget, for DF og DD får henholdsvis 0,5 og 0,6 procentpoint fra Nye Borgerlige, så samlet set får de flere end LA.

Nu har resterne af Nye Borgerlige valgt at fortsætte partiet med den tidligere DF-profil Martin Henriksen i spidsen, og hvis det lykkes ham at få gjort Nye Borgerlige opstillingsberettiget igen, kan det ændre billedet endnu engang. Martin Henriksen appellerer især til de NB-vælgere, der er gået til Støjberg og Messerschmidt, mens det mere liberalistiske NB-segment formodentlig bliver hos Liberal Alliance. 

LA under krydsild
Liberal Alliance er også den store modtager af vælgere fra Venstre (1,7 procentpoint) og Moderaterne (1,0 procentpoint), og selv Konservative, som LA drænede ubarmhjertigt i valgkampen, afleverer fortsat vælgere til LA.

Noget tyder dog på, at hvedebrødsdagene er ved at være ovre for LA-leder Alex Vanopslagh: Såvel Lars Løkke Rasmussen (M) som Troels Lund Poulsen (V) er på det seneste gået i kødet på Vanopslagh, og den nye konservative leder Mona Juul fik søndag i sin landsmødetale afleveret adskillige stikpiller til LA.

De næste måneders vælgervandringer vil give et fingerpeg om, de andre borgerlige partiers offensiv vil standse blødningen til LA. 

Vælgervandringerne understreger også, hvorfor det er ganske logisk, at Mona Juul retter skytset mod Liberal Alliance. 

LA er faktisk det eneste parti, Konservative har tabt vælgerne til, efter det katastrofale valg i 2022. Et yderligere minus på 0,5 procentpoint i forhold til LA, mens Konservative har fået 0,7 procentpoint den anden vej fra Venstre. 

Mona Juul har anlagt en noget anden profil end den tidligere leder Søren Pape Poulsen, og det bliver interessant at se, om det vil afspejle sig i vælgervandringerne fremover.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00