Kommentar af 
Benny Damsgaard

Har Vanopslagh lige afsløret sin statsministerdrøm?

Bliver 2024 året, hvor Alex Vanopslagh springer ud som borgerlig statsministerkandidat? Vanopslaghs julefrieri til Radikale tyder på det, skriver Benny Damsgaard.

Alex Vanopslagh forsøger at skabe en illusion om et muligt borgerligt alternativ til SMV-regeringen. Hvis han også sætter sig i spidsen for borgerlig politikudvikling, kan det gå fra illusion til mulighed, skriver Benny Damsgaard.
Alex Vanopslagh forsøger at skabe en illusion om et muligt borgerligt alternativ til SMV-regeringen. Hvis han også sætter sig i spidsen for borgerlig politikudvikling, kan det gå fra illusion til mulighed, skriver Benny Damsgaard.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Benny Damsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vanopslagh som statsministerkandidat?

Spørgsmålet er igen blevet aktuelt efter, at Liberal Alliances leder mellem jul og nytår åbnede for, at en borgerlig regering efter næste valg kunne basere sig på Radikale mandater.

Formålet med meldingen var først og fremmest at forsøge at indgyde lidt optimisme i den noget triste borgerlige blok ved at skabe illusionen af et borgerligt alternativ til SVM. Det projekt er dog en illusion, som ikke har ret meget gang på jorden. Mere om det om lidt.

Det mest interessante ved Vanopslaghs frieri var, at den for Vanopslagh var et stort skridt i retning af, at han for alvor træder i karakter som den samlende kraft på borgerlig side

Benny Damsgaard

Det mest interessante ved meldingen var dog, at den for Vanopslagh var et stort skridt i retning af, at han for alvor træder i karakter som den samlende kraft på borgerlig side. En udvikling, der peger i retning af Vanopslagh som borgerlig statsministerkandidat, hvis Liberal Alliances målinger og position fortsætter.

Men først et kritisk blik på tanken om en borgerlig regering baseret på Radikale.

Hvis en R, M, V, LA, K, DD, DF-blok (!) skal blive en realitet, kræver det for det første, at to af de tre partier i den nuværende SVM-regering beslutter sig for at hoppe over til et noget usikkert borgerligt samarbejde. Det har ingen af dem signaleret, at de vil, men det kan potentielt godt lade sig gøre.

Venstre vil på papiret kunne få det lettere, hvis man tager tilbage til den borgerlige blok. Kritikken fra de andre borgerlige partier vil forstumme. Det er dog ikke det samme, som at samarbejdet i blokken med sikkerhed bliver bedre end under VLAK. Mængden af borgerlige partier er steget, og dermed også den interne konkurrence og kannibalisering.

Moderaterne gik til valg på en regering over midten. Derfor vil det være et klart brud på partiets eksistensberettigelse, hvis partiet pludselig gik til borgerlig side. Hvis Moderaterne, eller rettere hvis Lars Løkke Rasmussen, kommer til at sidde med de afgørende mandater, skal man dog ikke afvise muligheden. Uanset løftebruddet.

Læs også

Politisk fleksibilitet har altid været en af Løkkes kendetegn. Har Løkke muligheden for at presse de andre borgerlige partier til at pege på ham som statsminister, vil han uden tvivl gå efter det. Lige som alle andre partiledere i den position.

Udfordringerne for realismen i Vanopslaghs forslag er imidlertid dem, han primært frier til: Radikale. Hvor sandsynligt er det, at Radikale reelt kan blive enige med de borgerlige partier om et regeringsgrundlag? Det er højst usandsynligt. Martin Lidegaard (R) kan sikkert blive enig med Liberal Alliance, Venstre og Konservative om det meste, men derefter bliver det svært.

Hvor sandsynligt er det, at Radikale reelt kan blive enige med de borgerlige partier om et regeringsgrundlag? Det er højst usandsynligt

Benny Damsgaard

Kan der skabes enighed mellem Radikale og Danmarksdemokraterne om klimapolitikken og for eksempel CO2-afgifter på landbruget? Tvivlsomt. Kan der skabes enighed med Dansk Folkeparti om udlændingepolitikken? Højst tvivlsomt.

Og inden man kommer så langt, skal Radikale igennem en valgkamp, hvor de konstant vil blive afkrævet, hvem de vil pege på som statsminister. Her vil Lidegaard komme under massivt pres fra resten af rød blok og få betydelige problemer med hovedparten af hans vælgere som stadig føler sig som en del af rød blok. Og med målingerne, som de er nu, har Lidegaard ikke meget at give af.

Hvis det skulle lykkes for Lidegaard at lave et kompromis, vil han så kunne få det godkendt i gruppen? Man skal huske på, at Lidegaard blev hældt ned af brættet af den radikale folketingsgruppe, da han kom hjem for at få godkendt, at Radikale kunne indgå i SVM-regeringen. Og et eventuelt regeringsgrundlag med de borgerlige partier bliver langt skrappere kost.

Alt det her ved både Lidegaard og Vanopslagh godt. Derfor skal man kigge andre steder efter den reelle baggrund for julens frieri. Og så er vi om lidt tilbage ved Vanopslaghs potentielle statsministerambitioner.

Læs også

For Radikale er Vanopslaghs markering en gratis fjer i hatten, som sætter Socialdemokratiet og de andre røde partier under pres. Prisen for radikal støtte til en S-ledet regering er pludselig gået op. Og samtidig er Radikale tilbage i rampelyset efter nedsmeltningen under SVM-forhandlingerne.

For Vanopslagh derimod er det her en melding, som signalerer, at han vil mere end ”bare” at være partileder for Liberal Alliance. Liberal Alliance er i dag det store dyr på den borgerlige savanne. Med den position følger et ansvar for ikke bare at stemmemaksimere for eget parti, men også at forsøge at samle stumperne af det, der engang var et reelt alternativ til den nuværende statsminister.

For Vanopslagh er det her en melding, som signalerer, at han vil mere end ”bare” at være partileder for Liberal Alliance

Benny Damsgaard

I dag er der ikke noget borgerligt alternativ til Mette Frederiksen og SVM. Det eneste, de borgerlige partier reelt er enige om, er, at de gerne vil have en anden statsminister. Hvad en borgerlig regering skal mene politisk, og hvem der skal være i spidsen for den, står stadig hen i det uvisse.

Det ændrer Vanopslaghs melding ikke umiddelbart på. Han skaber dog illusionen af, at der er et alternativ. Det halmstrå vil de borgerlige partier gøre alt, hvad de kan, for at klamre sig til. Der skal dog mere til, hvis det skal blive til mere end et halmstrå.

Hvis Vanopslagh sætter sig i spidsen for bred borgerlig politikudvikling, som skaber konturerne af, hvad en borgerlig regering vil, vil tingene kunne ændre sig fra en illusion til en mulighed. En mulighed som dog stadig vil være udfordret af, at det er tvivlsomt, om Radikale kan levere.

Ingenting er dog gratis i politik. Kommer der flere meldinger fra Vanopslagh i denne stil, og begynder der også at komme politik på, vil diskussionen om Vanopslagh som statsminister for alvor starte. Det er en diskussion som Liberal Alliance, belært af Papes nedsmeltning, vil gøre alt for at udskyde så længe som muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00