Venstre er klar til tilbagegang ved kommunalvalg

Der blev ikke opstillet nogen succeskriterier for KV21 ved Venstres landsmøde i weekenden. Formand Jakob Ellemann-Jensen erkender, at de lokale kandidater er på en svær opgave, og er klar til at acceptere færre borgmesterposter.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Venstre går et svært kommunalvalg i møde. En række af partiets borgmesterveteraner har givet stafetten videre til yngre kræfter, og meningsmålinger giver modvind på den landspolitiske scene.

Det var partiets formand Jakob Ellemann-Jensen helt på det rene med, da Venstre i weekenden afholdt landsmøde i Herning.

”Jeg ved godt, at det bliver svært. Selvfølgelig gør det det,” sagde Jakob Ellemann-Jensen, da han søndag afrundende landsmødet og sagde farvel til et stort antal lokale partisoldater, der nu for alvor skal ud og føre valgkamp frem mod kommunal- og regionsvalget den 16. november.

Venstre har aktuelt 37 borgmesterposter rundtom i landet. Det er betydeligt færre end forud for det seneste kommunalvalg i 2017, hvor Venstre var det største borgmesterparti med 47 borgmesterkæder.

Hvad der skal til, før Venstres formand vil være tilfreds med resultatet af det kommende valg, ville Jakob Ellemann-Jensen dog ikke opstille nogle officielle succeskriterier for på landsmødet.

Succeskriterier holdes internt

”Det ville være bedst for alle kommuner i Danmark, hvis Venstre går frem. Det ser jeg helst. Men jeg kan også godt læse meningsmålinger og der kan jeg se, at det ikke ser sådan ud alle steder. Men lad os nu se,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Direkte adspurgt om han har en smertegrænse for, hvor få borgmesterposter, han vil kunne acceptere på sit partis vegne, var han heller ikke klar til at sætte nogen nedre grænse.

”Jeg er meget demokratisk anlagt, så jeg kan acceptere præcist det, som vælgerne byder sig selv og hinanden,” sagde han.

Formanden gjorde det samtidig klart, at han trods alt opererer med nogle interne succeskriterier.

”Det har jeg af indlysende årsager. Og af lige indlysende årsager kommer jeg ikke til at dele det,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Wilbek: Modvind må ikke overvurderes

Ser man på tværs af landet, er det ikke mindst i det sydjyske, at der er tilføjet et ekstra element af uforudsigelighed oven i det, der følger med udfordrede meningsmålinger.

I både Vejen, Varde, Billund og Kolding kommuner stopper de nuværende V-borgmestre. Og nu er det op til nye kandidater at forsvare, hvad der tidligere har fremstået som sikkert Venstreland.

Men selv om en enkelt eller to af de kommuner skulle falde, så er der stadig et større antal kommuner, som må regnes som enten helt sikre eller stort set sikre V-kommuner. Og andre kommuner hvor en borgmesterkandidat fra Venstre potentielt kan vippe en anden borgmester af pinden.

Så meget skal gå galt, hvis partiet kommer ned på eller under 30 borgmesterposter.

En af dem der er på valg, er Viborgs borgmester Ulrik Wilbek.

Heller ikke han vil sætte tal på, hvor mange borgmesterposter han vil anse for en succes. Men han maner til besindighed i forhold til både at tale forventningen for meget op og optimismen ned.

”Det er klart, at det giver ekstra udfordringer, når en borgmester stopper, og at det kan være svært at vinde nyt terræn, når vi har meningsmålingerne mod os. Men man skal huske, at vi tidligere har klaret os bedre, end man skulle have forventet ud fra meningsmålingerne, og at det ikke er usandsynligt, at det kan ske igen,” siger Ulrik Wilbek.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00