Kommentar af 
Christian Egander Skov

Vermund lykkes, hvor Pape ikke gør. Alligevel er der lang vej til succes for Nye Borgerlige

Søren Pape og Pernille Vermund har det til fælles, at deres personlige fortællinger er udfordret. Det er slemt for De Konservative, men meget værre for Nye Borgerlige, som tilhører en type af partier, hvor deres politiske lederes personlige karisma er altafgørende, skriver Christian Egander Skov.

Formand Pernille Vermund og Nye Borgerliges andet medlem Kim Edberg Andersen afholdte pressemøde den 17. august efter partiets sommergruppemøde på Christiansborg Slot.
Formand Pernille Vermund og Nye Borgerliges andet medlem Kim Edberg Andersen afholdte pressemøde den 17. august efter partiets sommergruppemøde på Christiansborg Slot.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Christian Egander Skov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nye Borgerliges og Konservatives sommergruppemøder kom som perler på en snor. Det ligner næsten én tanke.

I begge tilfælde drejer det sig om partier, som har været martret af valget sidste år. I begge tilfælde sikkert traumatisk.

Pape havde rejst sit parti fra ydmygelse og nederlag, indtil den lykkelige dag, da han vågnede op i baronens seng og kunne beskue alle herlighederne der – kun for snart efter at finde sig selv nedstyrtet og brutalt forkastet ved folkedomstolen.

Vermund overlod nøglerne til både det hele og det halve kongerige til svinedrengen. Han viste sig imidlertid ikke at være en prins, men bare Lars Boje

Christian Egander Skov

Pernille Vermund havde efter et skuffende valg fortalt sit parti, at nu kunne de have det så godt, og herefter overlod hun nøglerne til både det hele og det halve kongerige til svinedrengen. Han viste sig imidlertid ikke at være en prins, men bare Lars Boje.

Og så skete der noget, der ellers aldrig sker i eventyrene. Hun vendte tilbage, men da var skaden allerede sket.

Det er ikke kun pjat, det her med eventyrene. Vi ordner verden gennem fortællinger, og Pape og Vermund har det til fælles, at deres personlige fortællinger er udfordret.

Det er slemt for De Konservative, men meget værre for Nye Borgerlige, som tilhører en type af partier, der er helt afhængig af deres politiske lederes personlige karisma. Det er nu eller aldrig.

Vermund var en meteor, der hamrede ned i det borgerlige Danmark. Hun var den, som turde sige det, mange tænkte om indvandringen og #metoo. Men allerede inden valget pegede flere på, at noget var forandret. Det var, som om sulten var blevet mindre.

Da hun, efter at have været noget fraværende efter valget, kom hjem fra ferie og meldte sin afgang, understregede det kun indtrykket.

Hun lignede en opbrugt kraft i dansk politik.

Da hun nødtvungent vendte tilbage til Nye Borgerlige, var det svært ikke at hæfte sig ved dette med nøden. Her kan man måske huske på, at forskellen mellem en meteor og en sten egentlig bare er bevægelse. Kraft.

Læs også

Samtidig havde Nye Borgerlige selv fået mere end en enkelt ridse i lakken. Partiet var opstået som et protestparti. Mod den borgerlige regering og mod Dansk Folkeparti, der havde svigtet ved ikke at vælte den i forbindelse med flygtningekrisen i 2015.

I sin æstetik lignede Nye Borgerlige et klassisk borgerligt parti. Den mørkegrønne farve, svanen og de ledende politikeres velplejede ydre lignede noget fra Venstre eller Konservative

Christian Egander Skov

Nye Borgerlige handlede om ultimative krav.

Derfor blev partiet også tilholdssted for alverdens tidselgemytter. Dette er altid udfordringen for et ungt parti, men måske i særlig grad for et ungt parti længst til højre i dansk politik.

Protesten, frækheden og vildskaben lagde ét spor for Nye Borgerlige. Men partiet havde også fra begyndelsen noget andet. Jeg skrev om det i sin tid.

I sin æstetik lignede Nye Borgerlige et klassisk borgerligt parti. Væk var Dansk Folkepartis rødternede duge og pølsevognsaffekt. Den mørkegrønne farve, svanen og de ledende politikeres velplejede ydre lignede noget fra Venstre eller Konservative.

Lars Boje tog en vest uden på sin krøllede skjorte.

Aspirationen om at være mere end et protestparti, men et parti, der kunne revitalisere borgerligheden som sådan, lagde et andet spor for Nye Borgerlige.

Meget af det kaos, der greb partiet efter valget, har handlet om sammenstødet mellem de to spor. Før valget var partiet trukket i en retning anført af Pernille Vermund og i særdeleshed hendes stærke pressechef, Lars Kaaber.

Da valget gik sløvere end håbet (partiet havde ramt ti procent under Corona), ofrede Vermund  Kaaber og derefter sig selv. Hendes eget kompas pegede jo i den retning, der havde lidt nederlag.

Hendes udgangspunkt var trods alt De Konservative, og hendes egentlige ønske til Nye Borgerlige var, at det kunne blive det, som De Konservative ikke rigtig ville være, da hun havde forladt partiet.

Med Bojes formandskab forsvandt dette projekt. Der kom damp på kedlerne, imens lokomotivet pilede ustyrligt ned ad et andet spor. Indtil det så kørte galt.

For Vermund og ligesindede må det have været en skuffelse, at partiet faktisk havde større vælgeropbakning under Lars Boje, end da hun vendte tilbage.

I dag består folketingsgruppen reelt set af to personer. Pernille Vermund og en eller anden. Og da de begge var til stede ved sommergruppemødet, var det en fin lejlighed til at se på, hvad der skete her.

For Vermund stod med en bunden opgave. Nye Borgerlige må skære en bid ud til sig selv af den store borgerlige kage.

Og det gik egentlig udmærket.

Hvad adskiller Vermund fra Støjberg? Adspurgt om det, måtte Vermund træde vande. Vermund ville skabe sammenhængskraft. Mon ikke også Støjberg ville sige det samme, spørger Christian Egander Skov om de to borgerlige partiformænd.  
Hvad adskiller Vermund fra Støjberg? Adspurgt om det, måtte Vermund træde vande. Vermund ville skabe sammenhængskraft. Mon ikke også Støjberg ville sige det samme, spørger Christian Egander Skov om de to borgerlige partiformænd.   Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvor Pape og De Konservative aldrig kom ud over krisehåndteringen, som Jarl Cordua rigtigt har fremhævet, så lykkedes det faktisk Vermund at markere en klar linje for Nye Borgerlige. Og det selvom partiets krise objektivt set er meget værre end De Konservatives.

Linjen rummer en klar positionering i forhold til SMV, og Vermund indledte med at gå hårdt efter de tre partier. Det er rigtigt set, for det er ikke for indeværende Nye Borgerliges opgave at positionere sig som borgerlige stemmer, der arbejder, men derimod blot som en klar borgerlig stemme.

Det er ikke midterpolitikkens fede agre, men derimod de stenede marginaljorde, der er partiets mulighed.

Dernæst handler det om et forsvar for den jævne mand (og han er nok faktisk mest en mand) og hans prioriteter. Det er land og by, sammenhængskraft. Det er en hård kurs mod energilobbyen og den grønne industris drømme om vindmøller og solceller.

Og så er det kampen mod en offentlig sektor, der sander til i bureaukrati og ovenikøbet – ifølge Vermund – giver borgerne PTSD.

Udfordringen for Nye Borgerlige bliver at tilkæmpe sig en plads i områder, der i forvejen bebos af de to eneste succeshistorier i den blå blok, nemlig Støjberg og Vanopslagh

Christian Egander Skov

Forinden havde partiet gødet jorden gennem et stort interview i Avisen Danmark, der særligt fremhævede forholdet mellem land og by.

Det er kort sagt en politik, som søger sit udgangspunkt i et opgør med alt det, vi kan kalde den teknokratiske midte, og som indkapsles af SMV. Det er uden tvivl et meningsfuldt projekt, men ikke uden vanskeligheder.

Man kan nok tvivle på, om vælgerne virkeligt hellere vil høre om atomkraft end om udlændinge? Overordnet er problemet for Nye Borgerlige, at de ikke har den plads, som de har udset sig, for sig selv.

Hvad adskiller Vermund fra Støjberg? Adspurgt om det, måtte Vermund træde vande. Vermund ville skabe sammenhængskraft. Mon ikke også Støjberg ville sige det samme? Og hvad med den mere højblå linje? Ja, den har Vanopslagh og LA til overflod.

Udfordringen for Nye Borgerlige bliver at tilkæmpe sig en plads i områder, der i forvejen bebos af de to eneste succeshistorier i den blå blok, nemlig Støjberg og Vanopslagh. Det bliver svært. Oddsene er ikke gode, men Vermund kan dog hæfte sig ved, at partiet generelt ligger over spærregrænsen.

Det er jo en start.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Egander Skov

Historiker, konsulent ved Tænketanken Prospekt, redaktør for Årsskriftet Critique
ph.d. (Aarhus Uni. 2013), cand.mag., historie & religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2010)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00