Fatma Øktem
 svarer 
Trine Bramsen

Fatma Øktem (V) spørger ministeren for ligestilling, Peter Hummelgaard, om regeringens holdning til problematik som Søren Juliussen og Søren Kristensen bringer på banen i deres udtalelser om borgerforslaget i artiklen den 9/1-2022 på dr.dk ”Borgerforslag har fået 65.000 underskrifter på to dage: Selvfølgelig skal medfædre have samme rettigheder som medmødre”

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 72, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til den problematik, som Søren Juliussen og Søren Kristensen bringer på banen i deres udtalelser om borgerforslaget i artiklen den 9. januar 2022 på dr.dk ”Borgerforslag har fået 65.000 underskrifter på to dage:

Selvfølgelig skal medfædre have samme rettigheder som medmødre”?

Svar fra tirsdag den 1. marts 2022
”Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til den problematik, som Søren Juliussen og Søren Kristensen bringer på banen i deres udtalelser om borgerforslaget i artiklen den 9. januar 2022 på dr.dk ”Borgerforslag har fået 65.000 underskrifter på to dage:

Selvfølgelig skal medfædre have samme rettigheder som medmødre?” Svar:

Det er en vigtig prioritet for regeringen at fremme lige muligheder og rettigheder for LGBT+ personer. Det er vores afsæt, at der er mange forskellige former for familiedannelse i dagens Danmark, og det skal vi favne, så godt som vi overhovedet kan.

Borgerforslaget rejser nogle spørgsmål om medfædres rettigheder, som grundlæggende er sympatiske, og som regeringen er positiv over for at se på mulige løsninger på.

Men borgerforslaget rejser samtidig nogle komplekse, etiske og principielle spørgsmål i forhold til brug af surrogataftaler. Særligt i forhold til brug af kommercielle surrogataftaler, hvor kvinden, der bærer og føder barnet, får et vederlag.

Samtidig er det en kendsgerning, at der i Danmark er børn, der er kommet til verden gennem brug af surrogataftaler. Foreningen DARE har i september 2020 oplyst, at den vurderer, at der årligt kommer ca. 200 surrogatbørn til Danmark (både homo- og heteroseksuelle par), og at antallet er stigende. I radioprogrammet ”Detektor” den 21. januar 2022 vurderede en advokat med kendskab til området, at der er 4-5 altruistiske surrogataftaler om året.

Side Derfor er der behov for at se på, hvad forslaget konkret betyder, og hvad konsekvenserne er for de involverede parter, også for den kvinde der bærer og føder barnet.

Som tilkendegivet i svaret på spørgsmål 10 (B 72) vil jeg indkalde partierne til en drøftelse af borgerforslaget og B 72 forud for første behandlingen den 31. marts 2022.
0:000:00