Aftenskoler giver knækkede unge mod på livet igen

VEJEN TILBAGE: En aftenskole har været løsningen for 29-årige psykisk sårbare Karina til at komme tilbage til livet igen. Ny forskning bakker op om aftenskolers potentiale som behandlingssupplement for psykisk udsatte.

Det er blandt andet gennem en række succesoplevelser foran symaskinen på aftenskolen, at psykisk sårbare Karina Løffler har fået fornyet tro på, at hun kan komme tilbage på uddannelsessporet igen.
Det er blandt andet gennem en række succesoplevelser foran symaskinen på aftenskolen, at psykisk sårbare Karina Løffler har fået fornyet tro på, at hun kan komme tilbage på uddannelsessporet igen.Foto: Simon Lessel
Simon Lessel

“At tage stilling til om der skulle spegepølse eller leverpostej på min rugbrødsmad kunne få mig til at tude, fordi jeg ikke kunne overskue det valg. Så er det svært at skrive en eksamensopgave, hvor der er ret mange ting at tage stilling til.”

Jeg har haft angst for at starte op på noget nyt. Men her har jeg lært, at jeg rent faktisk godt kan kaste mig ud i noget nyt og lære det.

Karina Løffler
29 år og kursist på dagtilbuddet Fountain House' aftenskole

Sådan beskriver 29-årige Karina Løffler dagene under hendes eksamensperiode i dansk på Københavns Universitet, hvor hyppige angstanfald betød, at hun gik helt ned med flaget.

Det vil være en rigtig god idé at bruge aftenskoler mere aktivt i recoveryprocessen for de psykisk sårbare.

Henriette Sønderskov Bjerrum
Chefanalytiker, Videncenter for Folkeoplysning (VIFO)

Karina Løffler fortæller historien, mens hun konstant ælter en lyserød plastikkæde, hun sidder med i hænderne. Den lyserøde dims, der kaldes en tangle, har en direkte forbindelse til Karinas stemmebånd. Ifølge Karina kan hun med den i hånden nemlig nemmere koncentrere sig og behøver ikke bekymre sig om, hvor hun placerer hænderne. Og det får ordene til at glide lettere.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00