Bertel Haarder afviser kritik af oplysningspulje

RETTIDIG OMHU: Organisationerne har haft tid nok til at søge penge til at oplyse om retsforbeholdet, mener kulturministeren.

Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Carsten Terp Beck-Nilsson

Organisationer og foreninger må gribe i egen barm, hvis de på grund af tidspres har fået åndenød eller helt måttet opgive at søge penge til at oplyse om retsforbeholdet.

Det mener kulturminister Bertel Haarder (V), som i et skriftligt svar til Altinget understreger, at der ikke har manglet tid til at søge oplysningsmidler i Europa-Nævnet.

”Danskerne har siden december 2014 vidst, at der kom en folkeafstemning om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, og det har, siden regeringen tiltrådte, stået klart, at afstemningen ville komme inden jul,” skriver ministeren i mailen.

Hertil kommer, at Europa-Nævnet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet allerede 18. august skrev på deres hjemmesider, at regeringen havde anmodet Folketingets Finansudvalg om at sætte penge af til oplysning forud for folkeafstemningen, anfører Bertel Haarder.

Altinget beskrev tirsdag, hvordan flere organisationer har følt det nødvendigt at skære deres oplysningsprojekter ned, mens en enkelt, Retspolitisk Forening, helt har måttet opgive at søge penge.

Årsagen er ifølge organisationerne, at regeringens beslutning om at fremskynde folkeafstemningen fra foråret 2016 til december i år har sat ansøgningsprocessen under så meget tidspres, at især små organisationer ikke har tid til at udarbejde kvalificerede projekter.

Det var på tale at forlænge ansøgningsfristen, men efter drøftelser mellem Europa-Nævnet og ministeriet blev det besluttet at fastholde den - af hensyn til de ansøgere, som allerede havde indsendt ansøgninger, oplyser kulturminister Bertel Haarder i mailen til Altinget. 

Heri giver han også udtryk for, at han ikke er bekymret. Han konstaterer, at der er kommet over 100 ansøgninger til Europa-Nævnet.

”Det er positivt og forhåbentligt også et udtryk for, at både store organisationer og små foreninger med frivillige har fået ansøgt om midler inden tidsfristen,” skriver Bertel Haarder i sin mail.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00