Civilt overblik: Farlige fonde, millioner milliarder og vejen til Damaskus

UGEREVY: Vi ser på fondenes indflydelse i samfundet, bugnende pengekasser, foreningers bekymringer og på illegale skilte, der viser vej til Irak og Syrien. 

Pas på med at lade fonde finansiere for meget af kulturen, for bestyrelserne er ikke demokratisk valgte, mener Lasse Bo Handberg fra Mungo Park i Kolding. 
Pas på med at lade fonde finansiere for meget af kulturen, for bestyrelserne er ikke demokratisk valgte, mener Lasse Bo Handberg fra Mungo Park i Kolding. Foto: Simon Knudsen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Velkommen til din ugentlige helikoptertur, hvor vi betragter civilsamfundet lidt fra oven – med et særligt fokus på fonde og foreninger.

Vi lægger ud med med et blik på fondsdanmark. For her er der fare på færde, skriver såvel avisen Kommunen som Kolding Ugeavis. Fra hver sit udgangspunkt, vel at mærke.

Lad os starte i Kolding, hvor den lokale leder af Mungo Park, Lasse Bo Handberg, tager udgangspunkt i den trecifrede million-donation fra A.P. Møller Fonden til Det Kongelige Teater. Tak for skillingerne og ikke mindst for den økonomiske håndsrækning, som teatret havde så hårdt brug for, skriver Handberg.

Men i samme åndedrag advarer han mod at lade for meget af ansvaret for kulturen overgå fra det offentlige til private fonde. For deres bestyrelser kan ikke skiftes ud, hvis befolkningen ikke bryder sig om deres dispositioner. Læs hele indlægget her.

Og avisen Kommunen anslår den samme tone, omend med et kommunalt udgangspunkt. De kommunale kasser er pressede, konstaterer avisen i et større tema om fonde. Og det kan give fondene for stor indflydelse, når vigtige opgaver skal løses. Læs hele artiklen her.

Penge i kassen
Og lad os lige dvæle lidt ved fondenes pengetanke.

I Den Danske Maritime Fond har ejerskabet af 10 procent af aktierne i Danmarks Skibskredit givet pengekassen vokseværk. Siden etableringen i 2006 har fonden, som blandt andet giver penge til uddannelse inden for det maritime erhverv, modtaget 588 millioner kroner i udbytte. Og alene i år lander der 62 millioner kroner i kassen. Så selv om der er delt penge ud, vokser egenkapitalen til 150 millioner, skriver Shippingwatch her.

Også i Carlsbergfondet er der penge på vej ind i kassen – endda i milliardklassen. Pengene stammer fra salg af ejendomme og skal frigøre midler til at støtte grundvidenskabelig forskning, fortæller formanden for fonden, Flemming Besenbacher, her.

Politiske indspark og udspil
I DIF, DUF og DGI er der bekymring over Dansk Folkepartis ønske om at udvide kravene til de såkaldte børneattester.

Forslaget, der har til hensigt at beskytte børn mod overgreb, er for nylig blevet førstebehandlet i Folketinget og fik ikke opbakning fra de andre partier. Nu opfordrer de tre foreninger kraftigt partierne til at fastholde deres modstand. For dels vil forslaget skade integrationen, dels skabe problemer i hele foreningslivet og gøre det sværere at få frivillige ledere fra lande som Sverige, advarer foreningerne her.

Og mere fra DUF. For paraplyorganisationen har skrevet et åbent brev til udenrigsminister Kristian Jensen (V). Her kvitterer de for hans invitation til at spille ind med ideer til fremtidens udviklingspolitik. Men, skriver de 41 organisationer i DUF, der er brug for ministerens støtte på tre konkrete punkter, som du kan læse her.

Upopulære vejvisere
Og så til Thisted, hvor nye vejskilte har skabt civil opstandelse.

For skiltene viser ikke bare vej til Hanstholm, Sundby og Nykøbing Mors, men opgør derimod afstanden til Irak til 5317 kilometer og afstanden til Syrien til 4426 kilometer, skriver Jyllands-Posten.

Lokale borgere er oprørt over skiltene, som flere kalder racistiske og klamme. Anderledes opbakning har skiltemagerne hos Danskernes Parti og hos viceborgmesteren i Thisted, Dansk Folkepartis Ib Poulsen. Han kalder skiltene “et fint tiltag til at skabe debat”, skriver avisen her.

Metroxpress kan i øvrigt supplere med oplysningen om, at det ifølge Vejdirektoratet er ulovligt at hænge den slags skilte op, hvis man ikke har søgt om lov på forhånd. 

Ugen, der kommer
Og så til den kommende uge. Og vi skal love for, at det er en begivenhedsrig uge, vi taler hul på.

På onsdag afholder to forskere fra Københavns Universitet, Lars Bo Kaspersen og Christiane Mossin, en gratis workshop om samspillet mellem civilsamfundet og det offentlige i varetagelsen af vores velfærd. Det foregår i Vartov i København og starter klokken 9.

Senere på dagen, klokken 11.30, er der UNESCO-konference på Nationalmuseet om Danmarks rolle i forhold til FN’s nye verdensmål.

Klokken 15 onsdag afholder foreningerne Nordens Forbund og Norden i Fokus/Danmark et debatmøde, om hvad Norden kan gøre for flygtninge. Det foregår hos Nordisk Råd, Ved Stranden 18 i København.

Og klokken 16.30 afholder Dansk Kommunikationsforening et gå-hjem-møde om effekten af kampagner. Det foregår i Vester Voldgade 8, 1 sal th.

Og hvis du ikke er blevet mødemæt i løbet af onsdagen, kan du dagen efter tage et smut til Nordatlantens Brygge, Strandgade 91 i København. Her sparker Globalt Fokus deres nye program, CSO Futures, Innovation & Partnership Programme 2016, igang. Det er klokken 9.

Fredag førstebehandler Folketinget Alternativets forslag om borgernes ret til at få behandlet borgerdrevne forslag i Folketinget. Det er fra 10 til 11.

Og lørdag fra 11-16 afholder Dansk Kvindesamfund landsmøde i Verdenskulturcentret, Nørre Allé 7 i København. Her skal der vælges ny styrelse og aftales initiativer for 2016.

Fødselsdage og fællesspisning
Ugens omfangsrige program byder også på en håndfuld runde fødselsdage.

I dag, mandag, fylder den tidligere DSU-formand og nuværende byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Tårnby, Camilla Schwalbe, 30 år.

Chresten Heide-Anderson, udviklingschef i Lobda, fylder 40 år i morgen, 26. april.

Dagen efter er det Københavns sundhedsborgmester, Ninna Thomsens (SF), tur til at runde det samme hjørne.

Og lørdag 30. april følger Steffen Damsgaard efter. Han er landsformand i Landdistrikternes Fællesråd og byrådsmedlem i Lemvig.

Inden da, nærmere bestemt torsdag 28. april, fylder formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, 60 år.

Med alle de aktiviteter lagt ud over hele ugen kan man nok have brug for en bid brød. Og hvorfor ikke indtage måltidet i godt selskab?

Det er lige nøjagtigt pointen i den kampagne, Folkebevægelsen Mod Ensomhed sætter i gang i morgen. Bevægelsen er en koalition af organisationer, som med støtte fra Nordea-fonden vil bekæmpe ensomhed og fremme fællesskabet gennem måltidet.

“Danmark Spiser Sammen” hedder kampagnen, som du kan læse mere om her.

Husk i øvrigt at holde et skarpt blik på antallet af s'er, hvis du skulle dele kampagnens opfordring til fællesspisning. 



Tre trængende herrer og en mimiker på Roskilde Festival. [Foto: Nanna Kreutzmann/Scanpix]

 

Og hermed skulle du være rustet til at tage for dig af ugens retter i civilsamfundet.

Bon appetit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00