Trods kritik af arbejdsmiljøet: Fyrede direktører er genansat i Liva Rehab

COMEBACK: Trods heftig kritik af arbejdsmiljøet er stifter Flora Ghosh og hendes vicedirektør genansat i Liva Rehab. Flora Ghosh får en ny rolle uden personaleansvar. Tidligere formand kalder beslutningen uklog.

Efter et tumultarisk forløb er stifter Flora Ghosh og vicedirektør Trine Hørdum Grünberger blevet genansat i Liva Rehab.

"De har begge nogle kvalifikationer, som organisationen i den grad kan få glæde af," siger den nyvalgte formand Christian Dahlager.

Organisationen hjælper blandt andet kvinder, der er skadet af prostitution. Men Liva Rehabs arbejde har i over en måned været hæmmet af interne stridigheder.

Sagen blev kendt for offentligheden i første halvdel af december, da den daværende bestyrelse fyrede administrerende direktør Flora Ghosh og vicedirektør Trine Hørdum Grünberger.  

Bestyrelse blev væltet
Christen Sørensen, der indtil for nylig var formand for bestyrelsen, mente blandt andet, at direktørernes budgetter ikke gav bestyrelsen tilstrækkelig indsigt i økonomien. Derfor fik de en advarsel i november og blev fyret i starten af december, fremgår det af deres personalesager, som Altinget har set.

En gruppe medlemmer gjorde imidlertid oprør, og de mobiliserede en ekstraordinær generalforsamling, som blev afviklet i sidste uge. Her blev den daværende bestyrelse med Christen Sørensen i spidsen udsat for et mistillidsvotum med stemmerne 63 for og 41 imod.

Herefter sammensatte generalforsamlingen en ny bestyrelse med advokat Christian Dahlager i spidsen. Og en af hans første handlinger har været at genansætte Flora Ghosh og Trine Hørdum Grünberger. 

"Vi har gennemgået sagen, og vi mener ikke, at den begrundelse, den tidligere bestyrelse gav for at afskedige dem, var tilstrækkelig," siger Christian Dahlager.

Han peger på, at de medarbejdere, som sidder med budgetterne, har været sygemeldt.

"Derfor har Flora og Trine ikke haft en jordisk chance for at leve op til den tidligere bestyrelses krav. Jeg synes, det ligner en skinbegrundelse, fordi det i virkeligheden handlede om, at samarbejdet mellem den tidligere bestyrelse og direktion fungerede dårligt," siger han.

Problemer med arbejdsmiljøet
Undervejs er det kommet frem, at medlemmerne muligvis modsatte sig fyringen af Flora Ghosh. Men en stribe nuværende og tidligere ansatte bakkede op om beslutningen. 

Flere skrivelser, som Altinget har set, viser, at en lang række ansatte har klaget over Flora Ghoshs ledelsesstil og tone over for brugerne. Det fik i forsommeren fem fagforbund til at lave en skrivelse til Liva Rehabs bestyrelse, hvor man udtrykker bekymring over arbejdsmiljøet i organisationen.

Og Christian Dahlager har noteret sig kritikken. Derfor får Flora Ghosh en ny rolle som dokumentations- og videnschef uden ansvar for personale og budgetter.

"Det ville være fuldstændig forkert, hvis vi som bestyrelse ikke anerkendte, at der har været problemer med arbejdsmiljøet. Omvendt er Flora en fantastisk kapacitet rent fagligt. Derfor synes jeg, det er en god løsning, at vi får glæde af hendes kompetencer, uden hun samtidig skal påtage sig stor ledelsesopgave med ansvar for 35 medarbejdere," siger Christian Dahlager.

Når man ser på sagen, fremgår det meget klart, at en række medarbejdere ser Flora Ghosh som kilden til det dårlige arbejdsmiljø. Er der ikke en risiko for, at de problemer genopstår, nu hvor hun er tilbage i organisationen?

"Nej, det mener jeg ikke. Flora er fantastisk opsat på sin nye rolle. Og man kan så sige, at hvis der opstår noget, hvad jeg ikke tror, så må vi så handle på det," siger Christian Dahlager.

Også Trine Hørdum Grünberger får en ny rolle i organisationen. Hun har ikke længere titel af vicedirektør, men bliver i stedet chef for Liva Shelter, der er et krisecenter for kvinder.

Kommunikationschef Kasper Tingkær fortsætter foreløbigt i rollen som konstitueret direktør. 

"Nu starter vi så arbejdet med at finde en permanent løsning på direktørposten. Og hvad der skal ske, og om Kasper overhovedet er interesseret i den rolle, ved jeg ikke endnu. Men det skal vi have afklaret i den kommende tid," siger Christian Dahlager.

Tidligere formand: "Uklog beslutning"
Den tidligere formand, Christen Sørensen, har noteret sig genansættelsen af Flora Ghosh, som han kalder "uklog".

"Men det kommer ikke bag på mig. Det var jo også det, de gav udtryk for på den ekstraordinære generalforsamling," siger han.

Christian Dahlager mener, jeres begrundelse for en fyring var en skinbegrundelse. Hvad siger du til det?

"Det passer ikke. Det var den reelle begrundelse, at vi ikke kunne få ordentlig indsigt i økonomien. At der så var andre problemer, var vi fuldt ud bevidste om, men der havde vi bevisbyrden. I forhold til budgetterne havde vi fuldt ud dokumentation for, at det, de foretog sig, ikke var i orden," siger Christen Sørensen.

Christian Dahlager peger på, at nøglemedarbejdere i forhold til budgetaflægningen har været sygemeldt, og at direktørerne derfor har haft svært ved at leve op til jeres krav?

"Det er jo en gang sniksnak. Det har stået på i hvert fald i mere end et år, at tingene foregik totalt amatøragtigt," siger han.

Hvor står organisationen nu, sådan som du ser det?

"Det må de selv tage stilling til. Det vil jeg nødig kommentere," siger Christen Sørensen.

 

Forrige artikel Industriens Fond giver millionbeløb til rekruttering af naturfagslærere Industriens Fond giver millionbeløb til rekruttering af naturfagslærere Næste artikel Politisk ungdomsmøde modtager Årets Hovedstadspris Politisk ungdomsmøde modtager Årets Hovedstadspris