Debat

Endnu et tronskifte på vej? Eller har du andre nytårsmålsætninger for din lokalforening?

En fordobling af medlemstallet? Klippe den røde snor til et nyt klubhus? En million fra fonde til at udvikle vilde aktiviteter? Måske har du også brugt juleferien til at tænke over de ambitiøse mål og udviklingsprojekter for 2024? Ellers er januar måned et godt tidspunkt til at tænke over årets planer og drøfte dem højt med andre.

Er det også på tide at lade næste generation træde frem i din lokalforening? Eller måske har du andre ambitioner og drømme som skal indfries. Ligegyldigt hvad er årsskiftet en god anledning til at stille spørgsmål om fremtiden, mener Torben Stenstrup. <i>Arkivfoto&nbsp;</i>
Er det også på tide at lade næste generation træde frem i din lokalforening? Eller måske har du andre ambitioner og drømme som skal indfries. Ligegyldigt hvad er årsskiftet en god anledning til at stille spørgsmål om fremtiden, mener Torben Stenstrup. Arkivfoto Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogle foreninger markerer indgangen til det nye år med en festlig nytårsparade, nytårskur eller nytårsparole. Det er en god anledning til at fremhæve vigtige resultater opnået i 2023 og til at kigge fremad.

Uanset jeres nytårstraditioner i lokalforeningen er det godt at stoppe op, løfte blikket og sætte fokus på ambitioner, ønsker og drømme om foreningens udvikling. For ellers fortsætter det nye år højst tænkeligt med endnu en række driftsopgaver.

Så hvad er dine personlige målsætninger for foreningsarbejdet i 2024?

Hvilke målsætninger vil sparke din forening i superligaen for foreningsliv? Hvordan får du flere med til at løfte opgaverne – og er det også relevant at tale om 'tronskifte' i din lokalforening i 2024?

Om skribenten

Torben Stenstrup skriver på Altinget Civilsamfund om lokalforeninger. Han er selvstændig konsulent, landsformand for Dansk Oplysnings Forbund, spejderleder hos KFUM-Spejderne, formand for Fritidsudvalget i Næstved Kommune og forfatter til tre bøger om foreningsudvikling. Torben Stenstrups fokus vil være perspektiver på ledelse af frivillige ledere og udvikling af foreninger, som både kan inspirere frivillige og lønnede ressourcer i kommuner og organisationer til at styrke de lokale foreninger.

Se tilbage og kig frem på personlige målsætninger og motivation

Er du bevidst om, hvad der motiverer dig og driver dit engagement som leder i din forening?

For nogle er det den faglige udfordring i opgaverne, andre er optaget af det sociale fællesskab og nogle finder brændstoffet i glæden ved at gøre noget godt for andre. Når du tænker over dit foreningsvirke i 2023, kan du sikkert komme i tanker om konkrete hændelser, der gav dig energi og styrkede din motivation. Men du kan sikkert også nævne situationer, der drænede dig for energi og gav anledning til at overveje, om dit frivillige engagement står mål med dit personlige udbytte.

Måske er det et område, du vil udforske i 2024 og målrettet gå efter mere arbejdsglæde i dit frivillige virke. Det leder naturligt til en dialog med andre, som du har et tæt samarbejde med i foreningen. I kan sætte fokus på den personlige motivation og udviklingsmål for jeres engagement.

Måske fører denne drøftelse jer omkring ændringer i funktioner, ansvar og rollefordeling eller behov for nye arbejdsmetoder og efteruddannelse eller inspiration fra udefrakommende oplægsholdere. Fokus på arbejdsglæde og personlig udvikling blandt frivillige nøglepersoner i foreningslivet er en investering i robuste og langtidsholdbare foreninger.  

Årets ambitiøse mål for foreningen

Hvis du står i spidsen for en idrætsforening, har I sikkert nogle målsætninger for den sportslige præstation i form af oprykning, placeringer eller medaljehøst i 2024.

Men hvilke kriterier kan ellers beskrive den faglige succes og værdiskabelse i lokale foreninger? Hvilke målsætninger har spejderne, rollespillerne, aftenskolen eller patientforeningen?

Og hvilke målsætninger og drømme om foreningsudvikling er relevante for 2024, når fokus rettes på foreningens organisatoriske ramme, det sociale samvær og den demokratiske sammenhængskraft?  

Det må nødvendigvis tage afsæt i foreningens aktuelle situation og karakteristika.

Måske har I et ønske om at få et bestemt antal nye medlemmer, udvikle en ny kerneaktivitet, få 20 nye frivillige, bygge 150 m2 mere til klubhuset, konsolidere økonomien med nye årlige indtægter på 200.000 kroner eller lancere et nyt arrangement med mindst 100 deltagere.

Så spørg jer selv, hvilke konkrete, realistiske men ambitiøse målsætninger vil i jeres lokalforening skabe foreningsudvikling og gøre foreningen mere slagkraftig og attraktiv i løbet af 2024?

Er det også tid til tronskifte i din lokalforening?

I januar 2024 får Danmark et nyt kongepar, når Dronning Margrethe overdrager tronen til næste generation.

Men hvordan ser ledelsessituationen ud i din lokalforening? Sidder du som formand på 15. år, eller står du og tripper i kulissen for at stille op som formand på den kommende generalforsamling?

Mange foreninger oplever udfordringer med at få nye og yngre kræfter valgt ind i bestyrelsen eller engageret i udvalg og arbejdsopgaver. Og nogle venter meget længe med at tale om det, så det til sidst er meget lidt attraktivt at stille op til en bestyrelse, som er gået helt i stå.

En god bestyrelse bygger på arbejdsglæde, samarbejde og engagement blandt mennesker med de rette kompetencer. Derfor er det vigtigt at tale om generationsskifte i mange foreninger og arbejde målrettet på at åbne op, udfolde opgaver og inddrage flere medlemmer og frivillige i bestyrelsens arbejde.

Ved indgangen til et nyt og lovende år er det en god ide at tænke over personlige og foreningsmæssige målsætninger. Men endnu bedre er det at tale højt om disse tanker så flere medlemmer og frivillige omkring dig får lyst til at blande sig i debatten om foreningens fremtidige kurs og engagere sig konkret i arbejdet med at realisere planerne.

I løbet af de næste 3 måneder har langt de fleste foreninger i Danmark den årlige generalforsamling – og det er et  oplagt sted at inddrage medlemmer og frivillige i dialog og beslutninger. Måske er årets allerførste målsætning at skabe et nyt format for årets generalforsamling med en spændende invitation, interessante udviklingspunkter med spræl i og personlige opfordringer til samtlige medlemmer om at møde frem til årets store fest i din lokalforening.

Tips til at arbejde med målsætninger i din lokalforening

 

  • Spørg medlemmerne, hvornår de mener, at jeres forening er en succes
  • Invitér bredt til en udviklingsworkshop eller et foreningstopmøde, hvor I sætter fokus på foreningsudvikling gennem sjove gruppeopgaver
  • Skab en ny fortælling om jeres generalforsamling og få dobbelt så mange med som sidste år
  • Fortæl hinanden, hvad der motiverer jer som frivillige, og aftal hvordan I kan gøre mere af det, der virker godt
  • Lav en top-5 liste over indsatser, der kan styrke foreningens slagkraft og attraktivitet i 2024
  • Deltag i inspirationsmøder, oplæg eller kursusdage med fokus på foreningsudvikling i kommunen, landsorganisationen eller lign.
  • Tag hul på samtaler om generationsskifte i foreningens ledelse og undersøg hvad der skal til for at få flere nye og yngre medlemmer med i arbejdet hos jer

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00