Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Artiklen er oprindelig bragt på Mandag Morgen.

Martin, Dan, Anette og Anette (fra venstre til højre) fortæller om sig selv, deres styrker og svagheder, og hvilke typer arbejdsopgaver de godt kunne tænke sig.
Martin, Dan, Anette og Anette (fra venstre til højre) fortæller om sig selv, deres styrker og svagheder, og hvilke typer arbejdsopgaver de godt kunne tænke sig.Foto: Mikkel Lind Sorgenfrey

Af Mikkel Lind Sorgenfrey, Mandag Morgen

Folk hænger overtøjet i garderoben, stimler sammen og hilser på kryds og tværs. Baren er åben, og nogle har fået et glas vin. Midt i lokalet i dæmpet belysning står to langborde, som er dækket op til middag for over 70 personer.

Skab små job, og tag socialt ansvar, stod der i invitationen til aftenens gæster: byens virksomhedsledere. De er inviteret til en aften i hyggelige rammer for at sætte fokus på at skabe job til kommunens aktivitetsparate borgere – typisk et deltidsjob på nogle timer om ugen.

Dokumentation

Historien kort
Kontanthjælpsmodtagere, der ikke er i stand til at tage et almindeligt arbejde, koster hvert år samfundet over otte milliarder kroner. Derfor kan det være en god investering for en kommune at gøre en ekstra indsats for at hjælpe dem ind på arbejdsplads, selv hvis det kun er få timer om ugen. For nogle bliver det første skridt til et almindeligt job. 

Det særlige ved 'Små job med mening' i Aalborg
Aalborg Kommune samarbejder med en ekstern rekrutteringsvirksomhed (Fokus Folkeoplysning)
Der er fokus på de "aktivitetsparate" og ikke de jobparate kontanthjælpsmodtagere
Fokus Folkeoplysning har et forløb med blandt andet jobtræning i virksomhedshedens café
Rekrutteringsvirksomheden matcher de rigtige småjobbere med de rigtige småjob
Siden efteråret 2017 har ’Små job med mening’ fået flere end 50 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i småjob. Fire af dem er i dag helt selvforsørgende.

Det skal du vide
Gevinsten er ikke kun økonomisk. 70.000 kontanthjælpsmodtagere er ikke i stand til at udfylde et almindeligt arbejde. For mange fører det til social isolation og lavt selvværd at stå uden for arbejdsmarkedet.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00