Farvel til fixerum og færre tilbud til udsatte unge: København overvejer at lukke eller skære i over 50 sociale indsatser

Der skal findes besparelser i socialforvaltningen i Københavns Kommune på 85 millioner kroner næste år. Derfor skal politikerne snart tage stilling til, hvilke sociale tilbud i et langt sparekatalog, der skal lukkes. 

Fixerummet Skyen på Istedgade er en af de sociale indsatser, der risikerer at måtte lukke som følge af, at Københavns Kommune skal spare 85 millioner kroner på socialområdet i 2024. 
Fixerummet Skyen på Istedgade er en af de sociale indsatser, der risikerer at måtte lukke som følge af, at Københavns Kommune skal spare 85 millioner kroner på socialområdet i 2024. Foto: Niels Ahlmann Olsen / Scanpix
Simon LesselSøren Dahl
Lyt til artiklen

Mere end 50 sociale indsatser risikerer at lukke eller blive beskåret, når københavnske politikere snart bliver tvunget til at svinge sparekniven. 

Embedsværket i Socialforvaltningen har udarbejdet et sparekatalog, som politikerne i socialudvalget skal tage stilling til for at lukke et hul på 85 millioner kroner næste år.  

Her får politikerne til opgave at vurdere, om det er behandlingstilbud til unge opvokset i misbrug, fritidstilbud til personer med handicap eller stofindtagelsesrummet Skyen, som skal miste eller have reduceret deres bevilling i 2024 og årene efter.  

Det viser dokumenter, som Altinget er i besiddelse af.

Forvaltningen understreger selv, at de har udvalgt tilbuddene, fordi det er de tilbud, der vurderes at gøre "mindst mulig skade" på mulighederne for at hjælpe borgerne.  

Men de erkender samtidig, at det kan få store konsekvenser. 

"Det vil være en risiko for mange af disse forslag, at der kan ske en forværring hos den målgruppe, der benytter tilbuddene og indsatserne, og at nogle af borgerne derfor med tiden kan få behov for større indsatser," skriver de. 

I sparekataloget er der i alt forslag til besparelser på 100 millioner kroner. Ud af dem skal politikerne i socialudvalget blive enige om besparelser for 85 millioner kroner.  

Der er dog også den mulighed, at politikerne i stedet finder pengene gennem en såkaldt grønthøster-besparelse, der vil ramme bredt på Socialforvaltningens område. 

Beslutningen om besparelserne skal træffes til november. 

Læs også

Organisation kritiserer kortsigtet tænkning 

Pengene skal blandt andet findes ved, at kommunen opsiger kontrakter og aftaler med en række civilsamfundsorganisationer, som eksempelvis driver forebyggende tilbud til unge opvokset i misbrug, mødesteder for ensomme eller klubtilbud til personer med handicap.  

Ophøret af tilskuddet kan for flere tilbud i yderste konsekvens medføre lukning. 

Organisationen TUBA er en del af sparekataloget. Kommunen vil finde en besparelse på lidt mere end to millioner kroner i 2024 på at opsige kontrakten med organisation, der tilbyder rådgivning og behandling til unge, der er vokset op i familier med misbrugsproblemer.   

Sker det, kan TUBA ikke længere kan tilbyde behandling til personer over 25 år, der lever med udfordringer som angst, depression og PTSD-lignende symptomer på grund af deres opvækst.  

Det forklarer landsleder Kåre Skarsholm.  

"Det vil betyde, at flere af dem vil droppe ud af deres uddannelser, ikke kan fastholde deres job og for mange af dem vil det føre til et sammenbrud i livet," siger han.  

"Det vil være langt dyrere"

Kåre Skarsholm var i chok, da han modtog meldingen om den mulige besparelse fra socialforvaltningen.  

Den står i skærende kontrast til, at kommunen har udpeget unge med komplekse psykiske udfordringer som et af de fire strategiske indsatsområder, der skal arbejdes med frem mod 2025, påpeger han.  

Han kritiserer besparelserne for at være et resultat af kortsigtet tænkning, der får store menneskelige konsekvenser på langt sigt. Og han er enig i forvaltningens egen vurdering om, at de besparelser, der er lagt op til næste år, kan betyde, at nogle borgere får brug for dyrere indsatser senere hen.  

"Det er en dårlig investering at spare forebyggelse væk," siger han og fortsætter: 

"Hvis kommunen dropper forebyggende indsatser, får man med en betydelig sandsynlighed problemerne senere hen. Det vil være langt dyrere," siger han. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), men det har ikke været muligt inden deadline. 

I et skriftligt svar bekræfter Socialforvaltningens presseafdeling, at der skal findes besparelser for 85 millioner kroner. 

"Socialforvaltningen har udarbejdet et katalog med forvaltningens forslag til, hvor pengene kan findes. Kataloget er et bruttokatalog, som indeholder forslag for 100 millioner kroner for at give Socialudvalget bedre mulighed for at beslutte, hvordan man samlet set ønsker at realisere besparelsen. Det er altså ikke alle forslag i kataloget, som bliver realiseret," lyder det i mailsvaret. 

Socialforvaltningen oplyser endvidere, at Socialudvalget første gang skal drøfte Socialforvaltningens forslag på et møde den 15. november 2023. Det er dog forventningen, at udvalget først træffer endelig beslutning om besparelserne på et udvalgsmøde den 27. november 2023.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.comm.









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024