Flittige hænder holder gamle håndværk i live på heden

Lissi Kjær Christensens far var møbelsnedker, så med en opvækst i værkstedet er hun nærmest født til at bruge hænderne. Som det også var tilfældet med faderen, er hun heller ikke bleg for at tage sig af det organisatoriske ved at drive forening. Derfor tog hun det ikke ilde op, da hendes mand smed hende under foreningsbussen i Ringkøbing Amts husflid, efter han selv var blevet valgt.

Hedens Husflids aktiviteter spænder vidt, her keramikkursus og 'Smedekursus for piger' (det er Lissi Kjær Christensen på billedet) 
Hedens Husflids aktiviteter spænder vidt, her keramikkursus og 'Smedekursus for piger' (det er Lissi Kjær Christensen på billedet) Foto: Hedens Husflid
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

At kniple, binde bøger ind og arbejde med ben og horn er gode gamle håndværk, som efterhånden kun få mennesker mestrer og udøver. Teknikkerne er blevet overflødige med industriel produktion af brugsgenstande og husholdningsredskaber.

Foreningen Hedens Husflid arbejder imidlertid for at udvikle og holde de gamle håndværk i hævd, og det har Lissi Kjær Christensen som formand stået i spidsen for, siden hun sammen med næstformand Kristine Jensen stiftede foreningen i 2011. Men det er, som det vil vise sig i det følgende, hverken første eller eneste gang, Lissi Christensen har været omkring en forening. Hun er med egne ord ’sådan en rod, der ikke kan lade være at stikke næsen i alting.’

"Vestjylland er godt med med husflidsforeninger og aktiviteter. Det kommer jo af, at vi ligger ude i landet, altså husflid stammer jo fra bondestanden, hvor man lavede ting, fordi man var nødt til det. Manglede man en ske, så måtte man lave den, og manglede man en stol, så måtte man også lave den," siger hun.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00