Flygtningeorganisationer: Historisk indsats fra statsministeren

CIVILSAMFUNDSTOPMØDE: Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp storroser Løkke, som kvitterer ved at støtte planerne om en ven til alle flygtninge. Anders Ladekarl trækker i land på ønske om flere penge til integration.

Rasmus Dahl Løppenthin

Torsdag var en lang række repræsentanter fra erhvervslivet, civilsamfundet og regeringskontorerne samlet til civilsamfundstopmøde på Marienborg for at diskutere integration af syriske flygtninge.

Her blev man enige om at etablere en ekstraordinær praktikordning for flygtninge, som skal indgå i en stor integrationsplan, regeringen præsenterer ved årsskiftet.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) høster store roser for initiativet fra Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.

"Vi har aldrig nogensinde set en statsminister gå i spidsen for integrationen på den her måde før. Først besøgte han Center Sandholm, der viser en interesse for at få noget viden om, hvem der kommer, og hvorfor de kommer. Og efterfølgende tager han så initiativ til selv at stå i spidsen for en mulig løsning på det her. Den eneste måde vi kan håndtere den her problemstilling på er ved, at alle står sammen for at løse det. Og statsministeren er med til at tale en løsning op," siger Anders Ladekarl oven på topmødet.

Løkke skaber tro på, at Danmark i fællesskab kan integrere de godt 7.000 personer, som fra januar til og med august i år har søgt asyl i Danmark, mener Anders Ladekarl.

"Han får os alle samlet til at sige "Yes we can". Vi kan løse det her, men vi kan kun gøre det via netværk og fællesskab. Så på den måde går man herfra med en følelse af, at hvis bare halvdelen af den gode vilje, der var i det lokale, bliver til virkelighed, så kan vi nå ret langt i Danmark med integrationen," siger han.

Hos Dansk Flygtningehjælp er man også begejstrede for, at statsministeren kaster sig ind i kampen for en bedre integration.

"Vi kan sagtens kalde det her møde et historisk møde i den forstand, at jeg ved ikke, om det er det første af sin karakter, men jeg er lige ved at tro det. Så det er da en historisk fokusering fra regeringschefen selv, at en statsminister kaster sig ind i det her," siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm.

Og de varme følelser er gengældt. Lars Løkke Rasmussen (V) er efter topmødet imponeret over Anders Ladekarls forslag om, at alle flygtninge skal have en frivillig kontaktperson, som tager dem i hånden, når de kommer til Danmark.

"Røde Kors har præsenteret, hvad jeg synes, er en meget spændende vision, at alle flygtninge bør have en dansk ven, fordi venner viser vejen. Og noget af det, vi har talt om i dag, er, hvordan vi i fællesskab kan forløse det, og det vil frivillighedsministeren, socialministeren (Karen Ellemann red.) fortsætte en dialog med Røde Kors om," siger statsministeren.

Røde Kors: Måske penge nok
Dansk Flygtninge og Dansk Røde Kors har ellers tidligere været efter statsministeren for at genindføre starthjælpen, fordi de mener, det skader integrationen.
Og umiddelbart inden topmødet lod Anders Ladekarl forstå, at der skulle penge på bordet, hvis man skulle i mål med integrationen. Men efter tre timer i selskab med ministre og erhvervsfolk er Røde Kors-generalsekretæren knap så klar i mælet.

"Der er jo i systemet rigtig mange penge. Der er satspuljemidler, der går i den ene, og den anden og den tredje retning, som man ikke nødvendigvis ved, hvilken effekt har. Så jeg er heller ikke kommet her med ønsket om en stor pose penge. Jeg er kommet her med et forslag om, at vi kigger på, om den måde, vi gør det på i dag, inklusive den måde, vi bruger pengene, er den rigtige. Det tror jeg ikke, det altid er," siger Anders Ladekarl.

Vi talte sammen i går, og der sagde du, at det her krævede en 5-6-7 års indsats, og finansieringen skulle følge med. Er det ikke lidt noget andet, du siger nu?

"Nej, det synes jeg ikke. Der er behov for at få finansieret jobtræning. Der behov for at få finansieret alle de her ting. Og der er behov for, at de penge, der bliver investeret i det her rent faktisk er tålmodige. For der er for manges vedkommende en lang proces, vi skal i gang med. Men der er så mange penge i forvejen i det her system. Så vi tror på, at ved at trawle det igennem og se på, hvad der virker og ikke, om der faktisk kan omdisponeres nogle penge til at gøre andre ting inden for de samme rammer," siger Anders Ladekarl.

Så når du efterspørger flere midler, er der ikke nye penge, men nogle, der allerede er i systemet. Eller hvordan skal man forstå det, du siger?

"Jeg tror, der er mange penge i systemet. Men lad det komme an på en prøve. Hvis det viser sig, at der er initiativer, som giver rigtig god mening, men som kræver ekstra penge, så skal man finde dem. Men formålet med mødet her har sådan set ikke været, og der er ingen, der rigtig har sagt, at finansieringen skulle være noget større problem. Og statsministeren har ikke heller ikke sagt, at det nødvendigvis er pengene, det her det drejer sig om. Det handler om mentalitet, det handler om at leane systemerne, så vi får mere effekt ud af det, vi laver, siger Anders Ladekarl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00