Debat

Herbergs-organisationer: Tilsammen har vi 530 års erfaring – her er seks anbefalinger til en hjemløsereform

Antallet af hjemløse er steget markant de seneste ti år. Men nøglen til at løse problemet ligger lige for: Størstedelen af hjemløse kan komme varigt ud af hjemløshed med den rette socialfaglige støtte og en betalelig bolig, skriver organisationerne på herbergs- og hjemløseområdet.

Ingen skal stå alene uden bolig i et samfund som det
danske, skriver skriver organisationerne, som kommer med seks forslag til en hjemløsereform, som skal få borgere ud af hjemløshed. 
Ingen skal stå alene uden bolig i et samfund som det danske, skriver skriver organisationerne, som kommer med seks forslag til en hjemløsereform, som skal få borgere ud af hjemløshed. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Længe før socialreformer og velfærdssamfundet så dagens lys i Danmark, har vi givet hjemløse ly for natten og støttet op om et godt liv i egen bolig. Ikke fordi vi skal, men fordi vores værdier byder os at gøre en forskel og skabe social forandring. Det har vi gjort i tilsammen 530 år.

Udviklingen i antallet af hjemløse er desværre gået den forkerte vej – antallet er steget med 32 procent de seneste ti år. Heldigvis ved vi, hvad der skal til for at vende udviklingen. Mellem 80-90 procent af alle mennesker i hjemløshed kan komme varigt ud af hjemløsheden, hvis de først og fremmest tilbydes en betalelig bolig og samtidig får den sociale og fleksible støtte, de har brug for, for at håndtere andre udfordringer end at mangle en bolig.

Det er alfa og omega at gøre betalelige boliger tilgængelige for mennesker i hjemløshed. Men boliger gør det ikke alene. Der skal også social støtte og fællesskab til.

WeShelter, Kirkens Korshær, Kollegiet Gl. Køge Landevej, Blå Kors, Herbergerne på Frederiksberg, Kofoeds Skole og Hjem til Alle alliancen

Tilgangen hedder Housing First. På baggrund af disse erfaringer mener vi, at der er brug for en omstilling af arbejdet på hjemløseområdet, hvor nøglen er boliger, faglig udvikling og den rette sociale støtte.

Betalige boliger og social støtte

I en omstilling er manglen på betalelige boliger en helt central strukturel barriere, der fastholder mennesker i hjemløshed og på herberger. Derfor er det alfa og omega at gøre betalelige boliger tilgængelige for mennesker i hjemløshed. Men boliger gør det ikke alene. Der skal også social støtte og fællesskab til – og her ser vi civilsamfundet som en afgørende spiller for at komme i mål.

I takt med at flere får adgang til betalelige boliger, vil behovet for herbergspladser blive mindre. Vores socialfaglige arbejde kan i højere grad flytte ud af herbergerne og bidrage til, at mennesker lever gode liv i egen bolig. Som civilsamfundsorganisationer kan vi handle fleksibelt på de behov, vi møder. Vi kan hjælpe med det, der giver mening for den enkelte og følge med over længere tid.

Og så kan vi bruge vores lokale netværk. Ikke bare til at bygge bro til de kommunale løsninger – men også til alle de andre aktører i civilsamfundet, som vi er vant til at arbejde sammen med. Det gælder ikke mindst de vigtige indsatser, hvor frivillige kræfter indgår i arbejdet med at stoppe og forebygge ensomhed og social isolation.

Som herbergsaktører og civilsamfundsorganisationer har vi i mange år været et vigtigt sikkerhedsnet for mennesker i hjemløshed. Derfor kender vi til vigtigheden af at få mennesker hurtigt og sikkert videre fra hjemløshed og til en fast og tryg base. På den baggrund har vi formuleret seks konkrete anbefalinger til en ny reform.

  • Lokale partnerskaber

Reformen skal sikre, at kommuner, civilsamfundsorganisationer og herberger indgår lokale partnerskaber.

Vi har brug for, at vi alle arbejder mod samme mål, og at vi gør det sammen. Lokale partnerskaber på tværs af kommune, civilsamfund, boligorganisationer og behandlingstilbud kan udgøre et fintmasket sikkerhedsnet, som sikrer, at det enkelte menneske får præcis den støtte, der er brug for.

  • Lokalt tilpassede udviklingsprocesser

Reformen skal sikre, at kommuner og herberger følger lokale kapacitetsbehov tæt i forhold til herbergspladser og betalelige boliger. Det er afgørende, at en gradvis reduktion af herbergspladser først sker, når der er sikret flere betalige boliger og øget kapacitet til passende social støtte.

Det vil være skadeligt og uværdigt for de mest udsatte i vores samfund, hvis vi havner i en situation, hvor vi hverken kan tilbyde boliger med støtte eller henvise til et herberg.

WeShelter, Kirkens Korshær, Kollegiet Gl. Køge Landevej, Blå Kors, Herbergerne på Frederiksberg, Kofoeds Skole og Hjem til Alle alliancen

Der er brug for lokale og fleksible udviklingsprocesser, som tager højde for det lokale boligudbud. For eksempel at der i de større byer er betalelige boliger, og at der i de mindre byer og på landet er almene boliger, der kan bruges til social boliganvisning.

Det vil være skadeligt og uværdigt for de mest udsatte i vores samfund, hvis vi havner i en situation, hvor vi hverken kan tilbyde boliger med støtte eller henvise til et herberg.

  • Samarbejde om rette støtte

Reformen skal sikre, at alle mennesker i hjemløshed tilbydes støtte fra mennesker, de stoler på.

Det kræver samarbejde og koordinering, så støtten kan komme fra såvel civilsamfundet som kommunerne, og gerne i en kombination, afhængig af hvem der har den bedste relation og den passende støtte til det enkelte menneske.

  • Selvmøderprincippet i akutte tilbud

Reformen skal give mulighed for, at civilsamfundsorganisationer og herberger også i fremtiden kan tilbyde opsøgende, åbne og tilgængelige tilbud til mennesker, der selv henvender sig og har brug for hjælp her og nu.

En forudsætning for dette er blandt andet, at finansieringen af herbergernes arbejde er sikret, og at selvmøderprincippet fortsat er gældende, så mennesker kan få hjælp, når de har brug for den.

  • Rammer og ressourcer til kvalificeret socialfaglig støtte  

Reformen skal sikre, at civilsamfundsorganisationer og herberger i fremtiden har mulighed for at levere fleksibel og socialfaglig støtte, der hjælper mennesker med at skabe gode liv i egen bolig.

Reformen skal sikre værdige tilbud, også til de 10-20 procent, der ikke klarer sig i egen bolig, men har brug for mere intensiv socialfaglig støtte eller behandling.

WeShelter, Kirkens Korshær, Kollegiet Gl. Køge Landevej, Blå Kors, Herbergerne på Frederiksberg, Kofoeds Skole og Hjem til Alle alliancen

Lovgivningen skal sikre, at herberger og civilsamfundsaktører kan være med til at levere støtte til mennesker i hjemløshed. Der skal sikres økonomiske ressourcer til at kunne levere socialfaglig støtte af høj kvalitet i egen bolig.

  • Længerevarende botilbud til dem, der ikke klarer sig i egen bolig

Reformen skal sikre værdige tilbud, også til de 10-20 procent, der ikke klarer sig i egen bolig, men har brug for mere intensiv socialfaglig støtte eller behandling.

Civilsamfundsorganisationer og herberger kan i fremtiden bruge bygninger, faglighed og kompetencer til at etablere nye længerevarende botilbud til de mennesker, der har brug for det. En forudsætning er, at der med reformen investeres i faglig og metodemæssig udvikling og i udvikling af herbergernes faciliteter.

Vi har tilsammen ikke bare 530 års erfaring med at hjælpe. Vi har også 530 års erfaring med at samarbejde, udvikle os og skabe social innovation. De erfaringer er vi klar til at bringe maksimalt i spil for at skabe social forandring og stoppe hjemløshed.

Ingen skal stå alene uden bolig i et samfund som det danske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00