Debat

Kommunale aktører: Borgersamlinger fører til politisk mod og øget legitimitet

Borgersamlinger er en oplagt metode til at styrke danskeres deltagelse i demokratiet og inddrage deres stemme i arbejdet med at træffe bæredygtige løsninger om de store udfordringer, skriver fem kommunale aktører.

Ved at inddrage borgere gennem borgersamlinger opnås en styrket legitimitet og folkelig opbakning til de beslutninger, der træffes af politikerne, skriver en række kommunale aktører. Fotoet er fra et borgermøde på Gentofte Rådhus i år.
Ved at inddrage borgere gennem borgersamlinger opnås en styrket legitimitet og folkelig opbakning til de beslutninger, der træffes af politikerne, skriver en række kommunale aktører. Fotoet er fra et borgermøde på Gentofte Rådhus i år.Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står overfor store problemer: Krig, demografi og klimaforandringer, som tvinger os til at tænke den danske offentlige sektor anderledes. Ingen steder er det mere klart end i kommunerne. Vi, der arbejder i eller med kommuner, oplever meget konkret et krydspres mellem mangel på både hænder og penge og frustrerede borgere, der har stigende forventninger til hvad kommunen kan og skal levere.

I dette gab mellem forventninger og reelle muligheder er kommunerne nødt til at nytænke opgaveforståelsen og ændre relationen til borgere, foreninger og andre interessenter. Det åbner muligheder. En af mulighederne er at aktivere borgerne som partnere, der kan bidrage med nye ideer.

Men hvordan forenes borgersamlinger med kommunalpolitikerne på rådhuset, der skal træffe beslutningerne og stå til ansvar for dem? 

Borgersamlinger som bindeled 

Borgersamlinger er en metode, der i de seneste år er blevet populær i flere danske kommuner – med inspiration fra demokratiske lande verden over.

Liste over afsendere:

Gert Bjerregaard (V), medlem af byrådet i Aarhus Kommune 
Johan Galster, partner og demokratirådgiver i konsulentvirksomheden We Do Democracy, der blandt andet designer og driver borgerting, borgersamlinger og borgerpaneler 
Kalle Syberg Kjær, centerchef i Komponent 
Laura Rosenvinge (S), medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune 
Lone Loklindt (R), 1. viceborgmester og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune. 

Borgersamlinger er en ambitiøs måde at involvere et repræsentativt udsnit af borgere, som får et reelt mandat til at udvikle anbefalinger til politikerne over en periode. Dette rejser vigtige spørgsmål om kommunens rolle og selvforståelse, og hvordan den kan lykkes. 

Tidens store udfordringer kalder på, at det repræsentative demokrati finder nye metoder til at inddrage borgernes stemme i beslutningsprocessen, samtidig med at kommunalbestyrelserne fastsætter den overordnede retning.

Når politikere igangsætter en borgersamling, skal den have rum til at arbejde uden politisk pres, og kommunalbestyrelsen skal respektere borgersamlingen ved at behandle dens endelige forslag.

Det er vores erfaring, at det er en værdifuld kobling: styrken fra det repræsentative demokrati, som giver os en struktur til at vælge repræsentanter til at træffe beslutninger. Borgersamlinger, som inddrager borgere direkte i beslutningsprocessen og bringer deres forskellige perspektiver og erfaringer i spil.

Ved at inddrage borgere gennem borgersamlinger opnås en styrket legitimitet og folkelig opbakning til de beslutninger, der træffes af politikerne. Når borgere har mulighed for at bidrage aktivt til beslutningsprocessen, føler de sig mere engagerede og ansvarlige for de resultater, der opnås. Dette kan medføre en øget forståelse for de udfordringer, som kommunen står overfor, og en større tilbøjelighed til at acceptere kompromiser og langsigtede løsninger.  

Modige løsninger

Borgersamlinger giver en platform, hvor borgere med forskellige baggrunde og erfaringer kan indhente viden om et komplekst problem og dele deres perspektiver med andre borgere. Det sker i faciliterede processer, hvor der er tid til at komme omkring de svære dilemmaer.

En borgersamlings arbejde resulterer ofte i modige og velfunderede anbefalinger og forslag til kreative og innovative løsninger som videregives til politisk behandling.

Gert Bjerregaard m.fl.

Metoden skaber rum for refleksion og i praksis oplever deltagere i en borgersamling ofte, at deres holdninger flytter sig eller nuanceres undervejs i borgersamlingens forløb.

En borgersamlings arbejde resulterer ofte i modige og velfunderede anbefalinger og forslag til kreative og innovative løsninger som videregives til politisk behandling.

Borgersamlingens grundige arbejde bidrager derfor til at kvalificere, understøtte og i sidste ende give politikerne mod til at træffe svære beslutninger, når der skal tænkes nyt, som eksempelvis inddragelse af byrum, placering af energianlæg i det åbne land eller planer for mobilitet og trafik i byområder.

Komplekse problemer kræver ofte en dybdegående forståelse for at finde passende løsninger. Borgersamlinger giver mulighed for en mere detaljeret og nuanceret diskussion af problemernes årsager og virkninger. Det sker blandt andet igennem de eksperter, som tilknyttes borgersamlingerne.

Når borgere inddrages i denne proces, bliver de bedre informeret om de udfordringer, som kommunen står overfor, og de kan give underbyggede konstruktive input, som kombinerer et højere vidensniveau med deres daglige erfaringer og observationer.

Kræver økonomisk prioritering

Borgersamlinger bidrager til at opbygge tillid og styrke relationen mellem borgere og kommunalbestyrelser. Ved at give borgere en direkte mulighed for at bidrage til i beslutningsprocessen føler de sig hørt og respekteret.

Det er på tide at anerkende borgersamlinger som en afgørende nøgle til udviklingen af kommunernes arbejde med borgerinddragelse. Men det koster, og det skal vi turde at prioritere.

Gert Bjerregaard m.fl.

Dette kan resultere i en mere konstruktiv dialog og etablering af gensidig tillid mellem borgere og kommunalbestyrelser. Når kommunalbestyrelser demonstrerer en vilje til at lytte og gøre aktivt brug af borgernes input, styrkes det demokratiske fundament og den lokale forvaltning.

Borgersamlinger styrker legitimiteten, skaber folkelig opbakning, fremmer innovative løsninger og øger tilliden mellem borgere og kommunalbestyrelser.

Det er på tide at anerkende borgersamlinger som en afgørende nøgle til udviklingen af kommunernes arbejde med borgerinddragelse. Men det koster, og det skal vi turde at prioritere. Det kan man fx gøre ved, at der fra starten af hver valgperiode afsættes midler til borgersamlinger i kommunen.

Det, tror vi på, vil øge borgernes ejerskab til de svære beslutninger, som kommunerne kommer til at træffe i de kommende år. Og til kommunerne som institution, i det hele taget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gert Bjerregaard

Byrådsmedlem (V), Aarhus Kommune
maskintekniker

Johan Galster

Demokratirådgiver og partner, We Do Democracy, stifter, Demokrati Garage, næstformand bestyrelsen, Østerbro Teater, bestyrelsesmedlem, Foreningen Demokrati Garage
cand.mag. i æstetik og kultur (Aarhus Uni. 1999)

Kalle Syberg Kjær

Centerchef, Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2006)

0:000:00