Debat

Debat: "Der er behov for, at unge kan træne sine demokratiske færdigheder"

DEBAT: Demokratisk interesse og kompetencer er ikke noget, man bare har. Det skal trænes. Det er nødvendigt og bliver muligt med nyt partnerskab, som tilbyder målrettet demokrati-træningsforløb, skriver lederne af DUF, Krogerup Højskole og DeltagerDanmark.

Selvom unge har den nødvendige viden til at deltage i demokratiet, betyder det ikke, at de har modet til at stille sig på talerstolen. Det skal nyt demokrati-træningsforløb ændre. 
Selvom unge har den nødvendige viden til at deltage i demokratiet, betyder det ikke, at de har modet til at stille sig på talerstolen. Det skal nyt demokrati-træningsforløb ændre. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Chris Borup Preuss, Rasmus Meyer og Bjørn Hansen
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), forstander, Krogerup Højskole og direktør, DeltagerDanmark

Danske unge er blandt nogle af Europas absolut dygtigste, når det kommer til viden om politik og samfund.

De ligger side om side med de øvrige nordiske lande i toppen, når man måler på viden og holdninger.

Så det er altså ikke kundskaberne, det kniber med.

Fakta
Folk – mødested for demokrati og dannelse
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Krogerup Højskole og DeltagerDanmark har i 2019 stiftet "Folk – mødested for demokrati og dannelse".

Målet er gennem uddannelse og træning at styrke unges demokratiske selvtillid, mod og handlekraft.

Nordea-fonden støtter i perioden 2020/21 folk med 1,8 millioner kroner til udvikling og afvikling af projektet "Grib Demokratiet".

I alt er 200 unge en del af projektet i skoleåret 2020/21 – det er både elever fra folkeskolens udskolingstrin og ungdomsuddannelserne, der deltager.

Uddannelsesforløbene i "Grib Demokratiet" består af tre moduler, hvor ansatte i folk sammen med unge rollemodeller er trænere.

Der er seks-otte uger mellem de to moduler, der bindes sammen af et praksisforløb, hvor eleverne arbejder med egne projekter hjemme.­

Hvis vi skal sikre, at ungdommen tør at tale højt om samfundsproblemer, og hvordan de mener, at samfundet skal indrettes, så skal vi give dem plads til at øve sig.

Chris Borup Preuss, Rasmus Meyer og Bjørn Hansen
Ledere DUF, Krogerup Højskole og DeltagerDanmark

Ikke desto mindre halter det med de unges demokratiske selvtillid.

For selvom "Fridays for future" og andre synlige ungebevægelser kunne give et andet indtryk, så siger hver fjerde ung i DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds demokratianalyse, at de generelt ikke er interesseret i politik og samfundsforhold.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samme andel svarer "hverken eller". De mener, at de ikke ved nok, at politik er kompliceret, eller at politikerne kun tænker på sig selv og alligevel ikke lytter.

Demokratiske kompetencer er ikke en selvfølge
I Danmark har vi et skole- og uddannelsessystem, der på mange måder lykkes med at gøre unge kloge og dygtige og vidende om det samfund, de er en del af.

Læs også

Men der bliver sjældent skabt tid og rum til, at de oplever, hvordan de kan bruge den viden til noget.

For demokratiske kompetencer er ikke noget, man bare har eller noget, vi bare kan tage for givet. Det er ikke noget, vi kan lære i skolen eller læse os til.

Træning er afgørende
Ingen hopper ubesværet op på ølkassen og holder en brandtale første gang. De fleste har brug for lige at teste sine holdninger og smage på forskellen mellem for og imod, før de ytrer sig.

Mange har brug for at øve sig i at lytte til, hvad den anden siger i samtalen og ikke bare efter en pause, hvor man selv kan komme til orde.

Ligesom mange af os nok har brug for at træne at være uenige med vores venner, klassekammerater eller forældre uden at blive forskrækkede eller nervøse for, om det nu slår skår i hyggen.

Demokratisk selvtillid skal opbygges
Demokrati og det at tage del i det – hvad enten det er til valg, på talerstole eller i en helt almindelig samtale om, hvad der sker i vores samfund – er svært.

Men det er også vigtigt. Og en demokratisk fremtid kræver, at vi får opbygget de unges selvtillid.

En risiko ved et samfund med underskud på den demokratiske selvtillid er nemlig resignationen.

At en for stor del melder sig ud, kigger på samfundet og konstaterer, at her kan de alligevel ikke gøre en forskel.

En anden er polarisering – at der bliver længere mellem de politiske fronter, og at forskellene mellem os bliver så store, at det er svært at se, hvordan vi overkommer dem.

Med det følger i sidste ende også radikaliseringen.

Derfor er det vigtigt, at vi får skabt nogle rammer for vores unge, så de bliver bekendt med, får trænet og opnår selvsikkerhed i deres demokratiske kompetencer.  

Træning kan fremme holdninger
”Jeg har altid tænkt, at jeg nok ikke har så mange holdninger til tingene. Men det har jeg fundet ud af, at det har jeg rent faktisk. Min holdning kom ud i dag”.

Citatet her kommer fra en ung kvinde. Til daglig går hun på landbrugsskole og har egentlig aldrig tænkt på sig selv som en, der har holdninger til samfundet eller politiske emner.

Én dags træning i demokrati med DUF og besøg af en håndfuld unge fra ungdomspartierne på hendes skole, har åbnet hendes øjne for, at hun faktisk har holdninger.

Og at hun sagtens både kan og vil forholde sig til det samfund, der omgiver hende og måden, det er skruet sammen på.

Og denne unge kvinde er langt fra den eneste, der har brug for en anledning til at opdage, at hun har det sådan.

Danskernes frisind, ligestilling og politikere, der cykler på arbejde, er yndlingseksemplerne, når vi skal fortælle udlændinge, hvordan Danmark hører til blandt de sande dukse, når det kommer til at praktisere et frit og levende demokrati.

Og måske er vi endda så glade for den fortælling, at vi ikke altid opdager, hvis det ikke stemmer. Eller tænker over, hvor de evner, det kræver, faktisk kommer fra.

Flere unge skal op på ølkassen
Vi tror på, at den demokratiske dannelse opstår gennem handling.

Når man mærker, at man kan og tør og flytter noget i fællesskab med andre.

Det tror vi på, fordi vi hver dag ser det ske ude i foreningslivet, i højskolemiljøet og i civilsamfundet.

Den oplevelse vil vi gerne give mange flere unge muligheden for at få – uanset om de så vælger at gå hjem og finde sig et foreningsfællesskab, skaber deres eget nye fællesskab bagefter eller noget helt tredje.

Hvis vi skal sikre, at ungdommen tør at tale højt om samfundsproblemer, og hvordan de mener, at samfundet skal indrettes, så skal vi give dem plads til at øve sig.

Handlekraft skal sikre demokrati
Sammen forsøger vi i DUF, DeltagerDanmark og Krogerup Højskole at gøre det gennem "Folk – mødested for demokrati og dannelse", hvor vi til at starte med tager imod de første 200 unge med Nordeafondens støtte dette skoleår i et målrettet demokrati-træningsforløb.

Vi vil sætte mod og handlekraft i centrum, og få de unge til at mærke, hvordan det føles at gå i gang med at engagere andre i at skabe de forandringer, man ønsker sig.

Og hvis de unge skal have mod og selvtillid nok til at stille sig op på ølkassen og ytre deres holdninger, så skal vi starte et sted. Og vi starter med folk – mødested for demokrati og dannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Hansen

Vicedirektør, BUPL, forfatter
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2011)

Chris Borup Preuss

Midlertidigt særlig rådgiver for Jacob Jensen (1/7-25), særlig rådgiver, Forsvarsministeriet, særlig rådgiver, Økonomiministeriet
folkeskolelærer (Københavns Professionshøjskole)

Rasmus Meyer

Forstander, Krogerup Højskole, formand for Trivselskommissionen
cand.scient.soc. (New School for Social Research, New York)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024