Debat

Moderaterne: Civilsamfundet skal spille en større rolle i ældreplejen

Hvis vi inddrager og styrker civilsamfundets rolle i ældreplejen, kan vi lette presset på sundhedssystemet, der vokser med den stigende ældre befolkning. Det skal ske i en balance med den professionelle pleje, skriver Mike Villa Fonseca (M) og Karin Liltorp (M).

Frivillige foreningers netværk skal væves tæt sammen med ældreplejen, så de ældre kan finde et nærende fællesskab, skriver Mike Villa Fonseca og Karin Liltorp.
Frivillige foreningers netværk skal væves tæt sammen med ældreplejen, så de ældre kan finde et nærende fællesskab, skriver Mike Villa Fonseca og Karin Liltorp.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Mike Villa Fonseca
Karin Liltorp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I vores samfund har velfærdsstaten længe haft et fast greb om velfærden, hvilket paradoksalt nok kan resultere i, at de ældre i nogle tilfælde mister nogle af de store fordele, som personlige relationer og foreningslivet giver.

Med den stigende ældre befolkning bør vi rette blikket mod ældreplejen og finde en måde at bringe medborgerskabet i centrum. Vi skal styrke det lokale ansvar og civilsamfundet for at sikre, at de ældre kan finde et nærende fællesskab, der tilbyder en værdig og livsglad alderdom.

Vi skal styrke det lokale ansvar og civilsamfundet for at sikre, at de ældre kan finde et nærende fællesskab, der tilbyder en værdig og livsglad alderdom

Mike Villa Fonseca (M) og Karin Liltorp (M)
Hhv. ældreordfører og civilsamfundsordfører

Forestil dig, hvis vi formår at væve de frivillige foreningers netværk tæt sammen med ældreplejen. Vi ville se et samfund, hvor det frivillige arbejde ikke kun er en god gerning, men en grundpille i vores samfundsstruktur. Det kræver dog, at vi afbureaukratiserer civilsamfundsområdet og sikrer en solid grundfinansiering af foreningerne.

Ved at gøre dette bygger vi fundamentet for et stærkt foreningsliv og skaber plads til, at frivilligheden kan blomstre som en naturlig del af vejen fra velfærdsstat til velfærdssamfund.

Frivillighed kan lette pres på sundhedssystemet
Nu kunne man tænke, at indvendingerne melder sig: "Skal de ældre ikke passes af faglærte?", og "er frivillighed overhovedet foreneligt med kvalificeret pleje?" Svaret ligger i en balance.

Selvfølgelig skal de ældre have professionel pleje, hvor det er nødvendigt, men de skal også have muligheden for at vedblive at være aktive – at være en del af et fællesskab. Deres livserfaring er guld værd, og mange ældre ønsker faktisk at bidrage og dele ud af deres viden og kunnen. Det kan være gennem samtalecaféer eller andre frivillige organisationer, hvor selv dem med begrænsede fysiske evner kan deltage og gøre en forskel.

Inddragelsen af frivillighed i ældreplejen kan være med til at lette det voksende pres på vores sundhedssystem

Mike Villa Fonseca (M) og Karin Liltorp (M)
Hhv. ældreordfører og civilsamfundsordfører

Inddragelsen af frivillighed i ældreplejen kan være med til at lette det voksende pres på vores sundhedssystem. Det handler ikke om at erstatte de professionelle, men om at supplere, så ressourcerne kan anvendes, hvor de gør mest nytte. I Moderaterne ser vi potentiale i for eksempel brugernære bestyrelser på plejehjem, hvor den tætte kontakt til de pårørende bidrager til livskvaliteten for den enkelte beboer.

Et tæt samarbejde mellem frivillige, de professionelle og ældres egne netværk kan lyde komplekst, men med den rette koordinering og et system, der støtter samarbejdet, kan det blive virkelighed. Vi står over for en gylden chance for at skabe et samfund, hvor vi ser de ældre som ressourcer, der fortjener respekt og har meget at tilbyde.

At investere i civilsamfundet er at investere i vores fælles fremtid. Det er her vi tager de første vigtige skridt mod et samfund, hvor omsorg, respekt og medborgerskab binder generationer sammen. Lad os sammen gøre dette til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Villa Fonseca

MF (løsgænger), fhv. sygeplejerske, Sjællands Universitetshospital, brandmand
sygeplejerske

Karin Liltorp

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), MF (M)
ph.d. i kemi (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00