Ny tænketank vil skabe bæredygtighed i praksis

HANDLETANK: Den nye tænketank CHORA Connection vil gøre bæredygtige tanker til handling. Det skal ske igennem såkaldte prototyper, der skal sprede gode ideer som ringe i vandet.

"Hvordan skaber vi et bedre og mere balanceret Danmark, som ikke knækker over? Det gør vi ved at skabe bæredygtig aktivitet i alle dele af landet," siger Mads Randbøll Wolff, direktør i CHORA Connection.
"Hvordan skaber vi et bedre og mere balanceret Danmark, som ikke knækker over? Det gør vi ved at skabe bæredygtig aktivitet i alle dele af landet," siger Mads Randbøll Wolff, direktør i CHORA Connection.
Carsten Terp Beck-Nilsson

Der er tænkt tusindvis af tanker om bæredygtighed. Nu skal de omsættes til handling. Den nye tænketank CHORA Connection vil gå konkret til værks for at omdanne Danmark til et mere bæredygtigt samfund.

”Vi er en handlende tænketank. Vi er sat i verden for at vise, at bæredygtighed er mulig. Og det gør vi igennem prototyper, som vi etablerer i samarbejde med de organisationer, virksomheder og lokalsamfund, som kan og vil være med,” siger direktør for CHORA Mads Randbøll Wolff.

Prototyper definerer han som konkrete projekter – for eksempel bæredygtige byggerier eller fødevaresamarbejder – som kan tjene til inspiration for andre.

”Prototyperne skal vise, at det faktisk kan lade sig gøre at træffe et bæredygtigt valg. Vi skal inspirere til, at andre tager bolden videre,” siger Mads Randbøll Wolff.

Vi vil gerne ud til lokalsamfund, kommuner og virksomheder; der hvor man ikke kan stikke hovedet i busken og gemme sig for problemet.

Mads Randbøll Wolff
Direktør, CHORA Connection

Han henviser til tænketankens første store projekt, Food for Cities. Det førte til etableringen af ”Madfællesskabet” - et fødevaresamarbejde mellem København, Lejre og Bornholm.

”Det var båret af en ide om at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem, hvor vi skabte en bedre sammenhæng mellem muligheden for at få gode fødevarer i byen og skabe en mere bæredygtig produktion på landet,” siger Mads Randbøll Wolff.

Hvorved adskiller I jer fra de tænketanke og NGO'er, som er på markedet i forvejen?

”Først og fremmest er vi jo båret af et overordnet perspektiv omkring bæredygtighed, som handler om hele samfundet og ikke kun den grønne omstilling. Det er også den sociale og den økonomiske og for den sags skyld også den kulturelle. Det handler om omstilling af vores samfund på bæredygtig vis i en bred kontekst,” siger Mads Randbøll Wolff og fortsætter:

”Og så tror jeg, at en anden ting, der skiller os ud, er, at vi tager meget udgangspunkt i, hvad der kan ske lokalt. Vi synes, der er mange, der starter fra oven og så bevæger sig udad, men vi starter derude, hvor tingene sker.”

Et Danmark, der hænger sammen
Hvorfor gør I det?

”Det gør vi, fordi vi har set, at Christiansborg ikke rigtig rykker på denne her bæredygtighedsdagsorden. Der er ikke stemmer i bæredygtighed på den overordnede palette. Det er ikke en kritik af folk på Christiansborg og i ministerierne. Det er gode, dygtige folk. Men de er måske tilpas langt fra den meget praktiske udfordring, vi har om bæredygtighed – eller mangel på samme. Så vi vil gerne ud til lokalsamfund, kommuner og virksomheder; der hvor man ikke kan stikke hovedet i busken og gemme sig for problemet. Og der sporer vi en meget stor vilje og et meget stort behov for at tage fat om problemstillingerne. Hvordan skaber vi et bedre og mere balanceret Danmark, som ikke knækker over? Det gør vi ved at skabe bæredygtig aktivitet i alle dele af landet,” siger Mads Randbøll Wolff.

Finansiering frem til 2019
Den nye tænketank har fået 29,2 millioner kroner fra Villum Fonden og Velux Fonden. Det sikrer CHORAs økonomiske grundlag frem til 2019. Herefter skal der hentes nye penge.

”Det ville være dejligt, hvis vi nåede vores mål om et bæredygtigt samfund, så vi kunne sige, at vi var færdige i 2019. Men det kan vi nok ikke. Så en af de ting, der ligger mig meget på sinde, er, hvordan vi kan stå på vores egne ben – uden at blive en traditionel konsulentvirksomhed, som bliver nødt til at tage de opgaver, der kommer. Det er en udfordring. Men den arbejder vi på med gode forhåbninger om, at det vil lykkes,” siger Mads Randbøll Wolff.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00