Nye evalueringer: Sociale investeringer giver pote

VÆKSTFREMMER: Forretningen vokser, og flere udsatte kommer i job. Det er resultatet af at investere kompetence i små sociale virksomheder og iværksættere, viser nye evalueringer. Læs dem grundigt, lyder Stine Bosses bøn til erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V).

JyllandsAkvariet i Thyborøn giver unge med for eksempel autisme eller ADHD en ekstra chance på arbejdsmarkedet. Virksomheden er en af de 31 deltagere i Den Sociale Kapitalfonds programmer. 
JyllandsAkvariet i Thyborøn giver unge med for eksempel autisme eller ADHD en ekstra chance på arbejdsmarkedet. Virksomheden er en af de 31 deltagere i Den Sociale Kapitalfonds programmer. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Vækst på virksomhedernes bundlinje og flere udsatte borgere i arbejde eller uddannelse. Det er effekten af at give små, lovende sociale virksomheder og iværksættere en målrettet kompetence-indsprøjtning.

Det viser midtvejsevalueringen af to vækstprogrammer fra Den Sociale Kapitalfond, som foreløbig ni iværksættere og 22 etablerede socialøkonomiske virksomheder har været igennem.

Evalueringerne viser, at de 31 virksomheder undervejs i forløbene har fået 250 mennesker tilknyttet i enten job eller uddannelse – en forøgelse af medarbejderstaben på 30 procent. Heraf er 70 udsatte kommet i arbejde.

Samtidig er omsætningen i virksomhederne samlet steget med omkring 10 procent til 151 millioner kroner ved udgangen af 2014. Det skal ses i forhold til, at sammenlignelige små og mellemstore virksomheder i disse år har en gennemsnitlig årlig vækst på to til fem procent.

Fakta
Det Sociale Vækstprogram (SVP) er et udviklingsforløb for etablerede socialøkonomiske virksomheder, som skaber arbejdspladser til udsatte ledige. Målet er at skabe sundere, mere bæredygtige, mindre sårbare og mere vækstparate virksomheder.
Programmet er finansieret af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Beskæftigelsesministeriet.
22 ud af i alt 32 virksomheder har foreløbig været igennem programmet.
SVP er midtvejsevalueret af Teknologisk Institut.

Social StartUp (SSU)
er et acceleratorprogram for iværksætter, som starter socialøkonomiske virksomheder med det formål at ansætte udsatte mennesker eller hjælpe dem til varig beskæftigelse.
Målet er at hjælpe iværksætterne over det såkaldte Dødens Gab – fra projektstadiet til at blive bæredygtige socialøkonomiske virksomheder.
Programmet er finansieret af Velux Fonden og Villum Fonden.
9 ud af 20 iværksættere har foreløbig været igennem programmet.
SSU er midtvejsevalueret af Damvad Analytics.

De 31 virksomheder
har i programperioden fået en nettotilgang på 250 mennesker i enten beskæftigelse eller uddannelse.

Virksomhedernes omsætning
er i programperioden steget med cirka 10 procent til 151 millioner kroner i 2014. 

Kilde: Den Sociale Kapitalfond

Direktøren for Den Sociale Kapitalfond, Lars Jannick Johansen, er da også godt tilfreds med de foreløbige resultater. Han forklarer, at pointen med programmerne dels er at finde ud af, om det kan lade sig gøre at skabe bæredygtige socialøkonomiske virksomheder; dels om det kan betale sig at investere kompetence i de bedste på feltet. 

”Det ligner en rigtig god ide at skyde kompetence ind i sociale virksomheder. Evalueringerne viser, at det er muligt at løfte de gode virksomheder på området i en sådan grad, at det bliver en rigtig god samfundsinvestering,” siger han.

Jeg håber, at de evalueringer lander på Troels Lund Poulsens (V) bord, og at han siger: 'Hold da op!'

Stine Bosse
Tidl. formand, Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder

Stine Bosse: På ministerens bord
Målingerne kommer ikke bag på den tidligere formand for det nu nedlagte Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, Stine Bosse.

”Det her understøtter det, jeg har set igennem mange år,” siger hun og beder til, at evalueringerne bliver læst af andre end nogle behjertede embedsmænd, som hun udtrykker det:

”Jeg håber, at de evalueringer lander på Troels Lund Poulsens (V) bord, og at han siger: 'Hold da op!',” siger Stine Bosse.

Hun henviser til, at erhvervsministeren har lovet at sætte ord på regeringens indsats over for socialøkonomiske virksomheder i starten af året, men at der endnu ikke er kommet en melding.

”Vi sidder med nogle gedigne udfordringer – blandt andet ved trepartsforhandlingerne, hvor vi skal finde plads til at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet. Og der er det de her greb, vi skal have på bordet,” siger Stine Bosse.

Stor begejstring hos deltagerne
De 31 deltagere i programmerne har været igennem en udvælgelsesproces, hvorefter de har fået skræddersyet hjælp til at udvikle koncepter og forretning. Blandt andet har de fået tilknyttet en forretningsudvikler, som de har haft ugentlige møder med. Herudover har de haft mulighed for at søge donationer på op til 100.000 kroner.

Programmerne er evalueret af Teknologisk Institut og Damvad Analytics, som begge hæfter sig ved, at deltagerne har været usædvanligt tilfredse med forløbene.

”Det er sjældent, at alle er så positive,” siger managing partner Kristian Mørk Puggard fra Damvad Analytics, som har evalueret programmet for iværksættere. Han vurderer, at begejstringen skyldes et stort behov for netop den type tilbud.

”Vi er på et felt, hvor man sukker efter noget hjælp til at flytte sig, og der er ikke mange, der leverer denne her ydelse,” siger Kristian Mørk Puggaard.

Virksomhedsdoktorer har gjort forskellen
Oplevelsen er den samme hos chefkonsulent John Renée Keller Lauritzen fra Teknologisk Institut, som har evalueret programmet for de etablerede virksomheder. En enkelt af de 22 deltagervirksomheder har været utilfreds, fortæller han, men resten har været overstrømmende positive. Og det skyldes ikke mindst programmets virksomhedsdoktorer, mener han.

”Der er jo tale om toptunede forretningsudviklere, som er kommet ud og har været en del af virksomhederne. De har formået at komme ind under huden og fornemme, hvad det er for mennesker, der står bag virksomhederne, og hvad de konkret har behov for. Det har gjort hele forskellen,” siger John Renée Keller Lauritzen.

Den Sociale Kapitalfond peger dog på tre forbehold, som man skal have med i tankerne, før man overfører resultaterne til alle sociale iværksættere og virksomheder.

  • Der var ingen kontrolgruppe at sammenligne de 31 virksomheder med. Derfor er det ikke til at sige, hvordan de havde klaret sig, hvis de ikke havde været en del af programmet.
  • Igennem sin screeningsproces havde Den Sociale Kapitalfond fundet virksomheder med et vist potentiale. Det er ikke til at sige, om resultaterne kan overføres direkte til det samlede felt af sociale virksomheder og iværksættere.
  • Mange af virksomhederne er så nye, at det er svært at vurdere, hvordan de vil klare sig på længere sigt. Det gælder især de ni deltagere i iværksætterprogrammet.

I forhold til det sidste punkt pointerer Kristian Mørk Puggaard fra Damvad Analytics dog, at iværksætterne har været igennem en proces, som andre virksomheder også skal igennem. Og det gør, at de står meget bedre på markedet nu, end da de gik ind i programmet.

”Min vurdering er at de har været igennem en professionaliseringsproces, som gør det sandsynligt, at den positive udvikling vil fortsætte,” siger Kristian Mørk Puggaard.

Potentiale i de små kommercielle
Allermest opløftende er det, at der findes et spændende potentiale blandt små og mellemstore virksomheder, mener Lars Jannick Johansen fra Den Sociale Kapitalfond.

Siden fonden blev dannet i 2011, er der år for år kommet flere ansøgere til dens programmer – og i stigende grad også virksomheder, der ikke definerer sig selv som socialøkonomiske. Det lover godt for fremtiden, mener Lars Jannick Johansen.

”Der er et stort potentiale i små og mellemstore virksomheder, som gerne vil gå efter at blive helt eller delvist socialøkonomiske. For os er der spændende muligheder i at gøre sociale virksomheder mere kommercielle og kommercielle virksomheder mere sociale – så det går hånd i hånd med deres gode forretning,” siger han.

Nogen skal vise vej
Den tanke bakker John Renée Keller Lauritzen fra Teknologisk Institut op om.

”Vi er i kontakt med tusindvis af smv'er årligt. Og rigtig mange af dem vil gerne drive forretning og adressere sociale problemer samtidigt, men der mangler nogen, der viser, hvordan man gør det,” siger John Renée Keller Lauritzen og fortsætter:

”Det nytter ikke noget bare at stå med et flag i hjørnet, hvor der står 'Tag et udvidet socialt ansvar'. Der er brug for virksomheder, der baner vejen og viser, at det kan lade sig gøre. Og der er brug for nogen, der hjælper med omstillingen.”

Også Stine Bosse bakker op:

”De sociale virksomheder har brug for knowhow, om hvordan man driver forretning, mens smv'erne har behov for viden om det sociale felt,” siger hun og tilføjer med adresse til erhvervsminister Troels Lund Poulsen:

”Jeg håber, han vil synes, evalueringerne fra Den Sociale Kapitalfond er fantastiske og noget, der skal dyrkes på.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00