Per er social entreprenør og handicaphjælper: "Det er mit ydmyge bidrag til en bedre verden"

FØDSELSDAG: Per Bach arbejder, hvad der svarer til to fuldtidsjob. Ud over sit lønnede arbejde som handicaphjælper arbejder han på fuld tid som formand for Sociale Entreprenører i Danmark. Tirsdag fylder han 60.

Per Bach (midterst) stiftede Sociale Entreprenører i Danmark i 2010 sammen med sit hold fra masteruddannelsen i socialt entreprenørskab på Roskilde Universitet. Foto: privat billede.
Per Bach (midterst) stiftede Sociale Entreprenører i Danmark i 2010 sammen med sit hold fra masteruddannelsen i socialt entreprenørskab på Roskilde Universitet. Foto: privat billede.

"Vi andre brænder for det, men ingen brænder lige så meget som Per."

Sådan beskriver Maria Christensen, der er bestyrelsesmedlem i Sociale Entreprenører i Danmark, SED, sin formand.

Per Bach stiftede foreningen i 2010 som en udløber masteruddannelsen i socialt entreprenørskab fra Roskilde Universitet. Siden da har han arbejdet som en central del af organisationen af den simple grund, at han er drevet af et ønske om at bidrage til samfundet.

"Det er mit ydmyge bidrag til at gøre verden til et bedre sted. Der er mange, der taler om, hvad der er galt med verden, men det, der er brug for, er jo, at vi gør noget," siger Per Bach.

Fakta
Blå bog: Per Bach
  • Humanøkologistudiet ved Aalborg Universitet 1996-97.
  • Leder af Grøn Livsstils Kampagnen Global Action Plan 1998-2000.
  • Informationsmedarbejder i Dansk Center for Byøkologi 2000-2005
  • Initiativtager og projektleder for det sociale projekt 'Timebankprojektet i Århus' 2005-2006.
  • Master i Socialt Entreprenørskab fra Roskilde Universitet 2010.
  • Formand for Sociale Entreprenører i Danmark 2010 til nu.
Kilde: www.perbach.com

Ved siden af posten som formand arbejder han fuld tid som handicaphjælper. Begge hans poster svarer til et fuldtidsjob, men det lønnede arbejde er på døgnvagter, som giver Per Bach giver den tilstrækkelige frihed til at få det til at lykkes.

Startede foreningen
SED har til formål at fungere som et netværk, hvor sociale iværksættere kan få støtte, hjælp, viden og udveksle erfaringer.

"Mit bidrag til at gøre noget er som organisator. Vi vil bidrage til dem, der gerne vil hjælpe," siger Per Bach og uddyber, at han altid har været interesseret i socialt entreprenørskab.

"Socialt iværksætteri hænger i høj grad sammen med bæredygtighed. Det, der ligger for enden af socialt iværksætteri, det er en bæredygtig udvikling, og det har jeg beskæftiget mig med i mange år. Både den sociale, kulturelle og økonomiske bæredygtighed. Jeg kan godt lide at arbejde med alternative løsninger," siger han.

Det bakkes han op i af Maria Christensen.

"Han vil gerne udbrede viden om, at der er andre måder at gøre tingene på end de sædvanlige."

Torben Simonsen er kasserer og bestyrelsesmedlem i Sociale Entreprenører i Danmark. Han mener, at Per Bachs indsats ikke kan overvurderes.

"Han er hjertet i organisationen. Han driver den," siger Torben Simonsen.

Per Bach beskrives som pragmatisk i sin arbejdsgang, men idealistisk i sine synspunkter og mål.

"Han er et ufatteligt rummeligt menneske. Han inkluderer alle, der ønsker at give en hånd med til arbejdet. Og så er han utrolig arbejdsom," siger Torben Simonsen.

Internationalt udsyn
De seneste år har Per Bach arbejdet for, at SED har fået et internationalt perspektiv. Foreningen arbejder nu med en række sociale virksomheder blandt andet gennem det internationale Erasmus+ program.

Målet med det er at hjælpe sociale organisationer i især de østeuropæiske lande med at søge fondsmidler fra EU. Derudover bidrager SED med at arrangere studieture, producere undervisningsmateriale og skabe et netværk.

"Det er i høj grad Per, der har stået for det. Han ved, at løsningerne på de forskellige problemer ikke kun skal findes i Danmark," siger Torben Simonsen.

Den internationale indsats hjælper ikke kun de udenlandske foreninger, men også SED selv, da foreningen opnår ny indsigt i, hvordan problemer kan løses.

"Vi har de samme udfordringer på tværs af landene, men løsningerne kan vi finde sammen. Det er vigtigt at se tingene i et internationalt perspektiv. Det er også derfor, at vi i SED er begyndt at bruge FN's verdensmål som retningslinjer i vores arbejde. For der er en bred vifte af problemer, der skal løses," siger Per Bach om den internationale indsats.

Han mener, der er et sammenhold mellem civilsamfundet landene imellem, da de sociale virksomheder arbejder for det samme formål, uanset hvor de geografisk er placeret.

"Der er mange uoverensstemmelser rent politisk mellem landene, men civilsamfundsorganisationer, der arbejder for at hjælpe mennesker, ser tingene på samme måde. Derfor er det enormt positivt at møde organisationerne i de her lande," siger han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Bach

Partner, Konsulenthuset for Socialøkonomi, formand, Sociale Entreprenører i Danmark
Voksenunderviser, master i Socialt Entreprenørskab (Roskilde Universitet)

0:000:00