S ser rødt: Hold fingrene fra faglige pengetanke

FONDSFRADRAG: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mangler penge til at finansiere finansloven og overvejer at sløjfe skatterabat for faglige organisationer. Oppositionen protesterer.  

Skatteministerens overvejelser om at sløjfe skatterabat for faglige pengetanke falder ikke i god jord hos Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen.
Skatteministerens overvejelser om at sløjfe skatterabat for faglige pengetanke falder ikke i god jord hos Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen.Foto: Facebook
Søren Elkrog Friis

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mangler 50 millioner kroner til at sænke arveafgiften for familieejede virksomheder. I går løftede han sløret for, at regeringen overvejer at få regnskabet til at stemme ved at sløjfe det såkaldte konsolideringsfradrag for faglige organisationer, som er en slags skatterabat for penge, som fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer placerer i konfliktfonde.

Læs også: Lauritzen åbner for at fjerne skatterabat for faglige organisationer

Udmeldingen skaber nu højlydt protest fra Socialdemokraterne.

"Konfliktmuligheden er et fundament under vores arbejdsmarkedsmodel, og konsolideringsfradraget sikrer fondene mod at blive udhulet af inflationen. Det er fuldstændig urimeligt, at regeringen vil gå efter lønmodtagernes opsparing, fordi de mangler penge til deres skattelettelser," siger finansordfører Jesper Petersen.

Det er fuldstændig urimeligt, at regeringen vil gå efter lønmodtagernes opsparing, fordi de mangler penge til deres skattelettelser.

Jesper Petersen
Finansordfører, Socialdemokraterne

Indgreb over for fonde blødt op efter kritik
Regeringen, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har i aftalen om finansloven besluttet at hæve skatten for almennyttige fonde for at skaffe penge til at lempe arveafgiften for familieejede virksomheder.

Det skulle skabe et provenu på 200 millioner kroner, men efter omfattende debat har regeringen valgt at bløde indgrebet over for fondene op, så det kun giver et provenu på 150 millioner kroner.

Skatteminister Karsten Lauritzen skal derfor nu finde 50 millioner kroner for at få kassen til at stemme. På et samråd i Folketingets Kulturudvalg torsdag afslørede han, at regeringen overvejer at bringe konsolideringsfradraget i spil for de faglige organisationer.

Rent skatteteknisk er det nemlig det samme fradrag, som almennyttige fonde og arbejdsmarkedets parter nyder godt af.

Socialdemokraterne mener dog hverken, at man skal røre ved fonde eller faglige pengetanke.

"Argumentationen for at lette skatten på familieejede virksomheder ved at gå efter de almennyttige fonde var i forvejen flosset i kanten, men nu går det jo helt op i røg, når man også kaster nettet ud efter lønmodtagernes opsparing," siger Jesper Petersen.

S: DF skylder lønmodtagerne en forklaring
De almennyttige fonde får et fradrag på 125 procent af de penge, de deler ud. For arbejdsgiverforeninger, fagforeninger og brancheforeninger gælder konsolideringsfradraget for penge, de hensætter i konfliktfonde.

For de faglige organisationer består konsolideringsfradraget af et fradrag på 1,8 procent, som til gengæld beregnes af deres samlede formue.

På samrådet i Kulturudvalget opfordrede Dansk Folkeparti skatteministeren til at kigge nærmere på fagforeningernes "kornfede, bugnende pengetanke".

Den bemærkning falder Jesper Petersen for brystet.

"DF har givet indtryk af, at de går op i lønmodtagernes vilkår. Så jeg mener, at de skylder Danmarks håndværkere og industriarbejdere en forklaring, når det nærmest er på deres opfordring, at man nu overvejer at begrænse lønmodtagernes mulighed for at strejke," siger Jesper Petersen.

Dokumentation

Fakta om fonds-indgrebet

  • Regeringen har sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance besluttet at hæve skatten for fonde. Det skal ske ved at ophæve fondenes såkaldte konsolideringsfradrag – et fradrag på 125 procent, som fondene får, når de uddeler penge til almennyttige formål.
  • Fradraget er indført i midten af 1980'erne for at motivere fondene til at give penge ud til samfundet og for at sikre, at deres pengetanke ikke bliver ædt op, når de gør det.
  • Målet med at hæve fondenes skat er at skaffe 200 millioner kroner. De skal bruges til at gøre det billigere at lade familieejede virksomheder gå i arv til næste generation.
  • Ophævelsen af fondenes konsolideringsfradrag skulle ifølge Skatteministeriets oprindelige beregninger give 80 millioner kroner. Derfor ville regeringen oprindeligt også sløjfe en anden skatteregel, transparensreglen, der skulle skaffe de sidste 120 millioner.
  • Det opgav regeringen efter voldsom kritik. Så nu skal alle pengene hentes på konsolideringsfradraget.
  • I dag skønner Skatteministeriet, at afskaffelsen af konsolideringsfradraget giver 150 millioner kroner. Så med mindre indgrebet giver et større skatteprovenu end skønnet, skal forligsparterne ud at finde yderligere 50 millioner.
  • Skatteministeren har nu lovet at undersøge, om pengene kan hentes hos fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer og brancheorganisationer. Ligesom fonde har de et konsolideringsfradrag, der dog beregnes lidt anderledes end fondes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00