Spejderne: Unges fadøl redder verden

DEBAT: Det handler lige så meget om de små skridt, når FN’s verdensmål skal opfyldes – f.eks. at skifte flaskeøllen ud med fadøllen, fordi den er mere CO2-neutral, skriver Thea Hass, direktør for Spejderne.

Af Thea Hass
Direktør for Spejderne

For nylig kom jeg forbi Stændertorvet i Roskilde, hvor der stod et telt med et stort, farverigt banner på siden med FN’s 17 verdensmål. Inde i teltet stod en håndfuld energiske unge mennesker, der gerne ville i kontakt med andre unge for at fortælle dem om, hvordan de i deres hverdag kan hjælpe med at opfylde FN’s verdensmål.

De små skridt tæller
Jeg spurgte nysgerrigt ind til, hvilke konkrete råd de så havde at give til de unge, og svaret kom prompte: At man skal begynde at drikke fadøl i stedet for flaskeøl, fordi det er mere CO2-neutralt.

I første omgang var det svært ikke at trække lidt på smilebåndet, for det kan godt være svært umiddelbart at se for sig, hvordan unges fadøl-forbrug er med til at redde verden på den lange bane.

Men jo mere jeg tænker over det, jo mere synes jeg, at de unge mennesker på torvet i Roskilde faktisk har fat i den lange ende. Forstået på den måde, at de sætter fokus på, hvordan de mange kan gøre en lille forskel hver især, i stedet for kun at have fokus på, at de få skal gøre en stor forskel.

Hvis man ser på de danske indsatser, som bliver omtalt i forbindelse med FN’s verdensmål, så er der en tendens til, at det ofte handler om, at nogen tager ud i verden for at gøre en indsats for at hjælpe dem, der er mindre heldigt stillede.

Det kan f.eks. være Danske Studerendes Fællesråd, der styrker den nationale studenterbevægelse i Zimbabwe eller KFUM-Spejderne, der arbejder for at styrke unges muligheder for at blive iværksættere i Tunesien.

Disse indsatser er væsentlige og vigtige, men det er kun et meget begrænset antal danske unge, der kommer i berøring med arbejdet. Og de danske unge, der deltager i arbejdet, vil typisk i forvejen tilhøre den mest oplyste del af ungdommen.

Et ekstra verdensmål
Men hvad med alle de andre unge, der aldrig kommer til Tunesien eller Zimbabwe? Dem er der også brug for at få engageret i arbejdet, og der er brug for, at de får en højere bevidsthed om verdensmålene, og hvorfor de er vigtige.

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd – lancerede sidste år et 18. verdensmål, som hed: ”Styrk, inddrag og engagér unge”, og det er helt rigtigt set. Hvis vi skal lykkes med verdensmålene, er det ungdommen, der skal bære det igennem. Fordi en meget stor del af verdens samlede befolkning tilhører ungdommen, og fordi det er ungdommen, der skal leve længst med konsekvenserne af vores handlinger – eller undladelser.

Derfor er der brug for at få engageret den danske ungdom i bred forstand, og et godt sted at starte er netop at give konkrete anvisninger på, hvad man rent faktisk selv kan gøre lige dér, hvor man befinder sig. At gå fra flaskeøl til fadøl kræver ikke en stor indsats, men hvis ændringen i handlingsmønstret er koblet sammen med en højere bevidsthed om formålet, er det et godt skridt på vej i den rigtige retning.

Derfor vil vi i den danske spejderbevægelse sætte fokus på FN’s verdensmål i forbindelse med Spejdernes Lejr, som løber af stablen til sommer i Sønderborg for over 30.000 børn og unge. Nu er der ikke så meget fadøl at finde på en spejderlejr, men der er masser af andre gode ting at arbejde med i FN’s verdensmål. Man kan måske blive klogere på, hvor meget plastik vi hver især efterlader som affald i løbet af et år eller få øjnene op for, hvor store mængder mad vi smider ud hver dag i Danmark, og hvordan det belaster kloden.

Det er små skridt, som det ikke er svært at gå i gang med. Det kan alle være med til. Voksne må også godt være med.

Forrige artikel Sociolog: I England bliver frivilligheden ikke begrænset Sociolog: I England bliver frivilligheden ikke begrænset Næste artikel Det Sociale Netværk: Civilsamfundet står parat til at hjælpe udsatte børn og unge Det Sociale Netværk: Civilsamfundet står parat til at hjælpe udsatte børn og unge
 • Anmeld

  Regitze Christophersen

  Ganske nysgerrig.

  Jeg har ikke behov for at debattere- mere lige blive klog på det her med Co2. Jeg vil meget gerne høre om den neutralitet der er i plastikkrus frem for glas? Helt logisk tænker jeg på genbrugsdelen- hvor flasker kan blive pantet og genbrugt i et ret kontinueligt system, kan jeg ikke lige få øje på hvor plastik krus er bedre? Er det fordi en fustage fylder mindre til sammen på en lastbil end ølkasser? Altså er det under transporten? Eller er planen at deltagere selv medbringer krus til opfyldning? I øvrigt vældig spændende vinkel at spare Co2 på- alkoholforbruget på en spejderlejr :)

 • Anmeld

  Finn Jackie Pedersen · Pensionist

  Helt enig, Regitze

  Jeg er helt ening med Regitze. Det går over min forstand, hvorfor plastickrus skulle være mere miljøvenlige end flasker, som for de fleste vedkommende genanvendes. Er det ikke en "ommer"?

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  FN`s verdensmål er en "ommer."

  Vi behøver ikke FN til at belære os om hvad vej verden bør gå, og når Spejderbevægelsen nu gør sig til en del af FN, har de valgt en betænkelig alliancepartner der jo har et flertal for at begrænse kvinders rettigheder og et flertal der finder demokrati som styreform helt umulig.

  Jeg er ikke i tvivl om at direktør for spejderne Thea Hass gør fælles sag med FN i den bedste mening, men hun bør sætte sig mere ind i hvad FN`s organisationer arbejder for, før hun engagerer Spejderne under FN-flaget.

  Spejderorganisationerne har jo selv nogle glimrende målsætninger, og ærlig talt: Hvorfor ikke holde sig til dem i stedet for at sætte hele spejdermoralen på spil under FU´s stadig mere flossede fane ?

 • Anmeld

  Sidse Gerald

  Det'en ommer!!

  Kære Thea mfl.
  At ville gøre noget godt for miljøet ved at skifte flaskeøl ud med fadøl må sådan ca være Verdens dårligste idé.
  Undskyld mig, men indtil den dag hvor fadøl ikke længere serveres i rå mængder af eengangs plastickrus, der alt for ofte ender i naturen, fremfor øl i flasker - med pant, der ender på genbrugsstationerne.... så virker den idé alt andet end gennemtænkt.

  Jeg går dagligt tur langs stranden ved Aarhus, og samler læssevis af affald op, der er blevet skyllet ind. Hver eneste dag finder jeg flere fadølskrus der ligger og flyder på stranden, hvorimod jeg stadig har til gode at finde en flaske der kan genbruges.
  At opfordre til mere fadøl og færre flaskeøl vil bare flytte problemet et andet sted hen, og det er ikke til det bedre!

S begraver de sidste rester af satspuljen

S begraver de sidste rester af satspuljen

SATSPULJE: Socialdemokratiet afviser at bruge millioner fra den sløjfede satspulje på en ny pulje til udsatte. Pengene skal i stedet være med til at finansiere partiets socialudspil. Kritikere frygter, det vil medføre besparelser i Foreningsdanmark.