Troels Lund Poulsen: Socialt ansvar kan blive en god forretningscase

INTERVIEW: Erhvervs- og vækstministeren forventer, at hans nye Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst kan medvirke til at skabe plus på både den sociale og den økonomiske bundlinje hos især små og mellemstore virksomheder.

"Det
har en kæmpestor menneskelig gevinst at få
en tilknytning til arbejdsmarkedet. Og
så
vil det
jo også kunne mærkes på
de offentlige kasser," siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).
"Det har en kæmpestor menneskelig gevinst at få en tilknytning til arbejdsmarkedet. Og så vil det jo også kunne mærkes på de offentlige kasser," siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Vækst på både den sociale og den økonomiske bundlinje. Det er dagsordenen for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som i sidste uge præsenterede sit nye Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst på den socialøkonomiske it-virksomhed BOAS Specialisterne i Kolding.

Fakta
DET SKAL DIALOGFORUM ARBEJDE MED 

Dialogforums formål er at understøtte virksomhedernes arbejde med at tage samfundsansvar og de socialøkonomiske virksomheders arbejde med at skabe vækst på en måde, der skaber størst mulig værdi for den enkelte virksomhed og samfundet.


Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst skal:
  • Indhente, udvikle og formidle international og national viden om tendenser inden for samfundsansvar og socialøkonomiske virksomheder.
  • Fremme virksomhedernes engagement i opfølgning på FN-verdensmålene for bæredygtig udvikling.
  • Fremme partnerskaber for samfundsansvar og vækst og samfundsgavnlige investeringer.
  • Afholde en række rundbordssamtaler (2-4 om året), der skal samle virksomheder og relevante interessenter til tematiserede dialoger om væsentlige problemstillinger.
  • Med udgangspunkt i rundbordssamtalerne og Dialogforums øvrige arbejde bidrage til regeringens videre politikudvikling på området.
  • Afholde en årlig konference i samspil med relevante interessenter om udviklingen på området.
  • Udarbejde en årlig status til ministeren på udviklingstendenser inden for ansvarlig virksomhedsadfærd og socialøkonomiske virskomheder samt på Dialogforums arbejde.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

Det nye dialogforum består af 14 medlemmer og erstatter hele to råd, som ministeren nedlagde i efteråret – nemlig Rådet for Samfundsansvar og Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder.

Altinget har spurgt ministeren, hvad vi skal bruge hans nye forum til?

Vi har jo før haft to fora, som har beskæftiget sig med CSR-rettede opgaver og socialøkonomiske virksomheder. Og jeg syntes, at mange af de ting skulle tænkes sammen i højere grad, fordi jeg mener, at det fortjener en samlet drøftelse. Det er derfor, jeg nu vælger at lave det her Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst.

Fakta
HER ER MEDLEMMERNE AF DET NYE DIALOGFORUM

Formand Dan Boyter
Bestyrelsesmedlem, Pressalit A/S, bestyrelsesformand, Den Jyske Opera m.fl.
Peter Skou Formand for Green Network (medlemsbaseret erhvervsnetværk for forretningsdrevet samfundsansvar)
Annette Stube Sustainability Director, A.P. Møller Mærsk, og Rederiforeningens repræsentant i det forhenværende Rådet for Samfundsansvar
Maria Kavita Nielsen Programchef, Mind Your Own Business (iværksætterprogram for etniske minoritetsdrenge og vinder af Kronprinsparrets Sociale Pris 2015)
Gurli Martinussen Direktør, Trygfonden
Lars Jannick Johansen Direktør, Den Sociale Kapitalfond, og medlem af det forhenværende Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder
Allan Petersen Direktør, BOAS Specialister (socialøkonomisk IT-virksomhed, som uddanner og ansætter mennesker med autisme, og som bl.a. har LEGO som kunde)
Line Barfod Advokat, Foldschack og Forchhammer, og medlem af det forhenværende Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder
Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen Professor, PhD, Director of Centre for Corporate Social Responsibillity, CBS
Sanne Borges (indstillet af 92-gruppen) Repræsentant for 92-gruppen og seniorrådgiver, Amnesty International.
Tine Roed (indstillet af indstillet af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer) Direktør, Dansk Industri
Lars Udsholt (indstillet af Globalt Fokus) Forperson, Globalt Fokus og Sekretariatsleder i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling
Kristian Heunicke (indstillet af KL og Danske Regioner) Direktør, KL, ansvar for arbejdsmarkeds- og erhvervsområdet, medlem af direktionen
Nanna Højlund (indstillet af LO, FTF og AC) Næstformand i LO (Landsorganisationen i Danmark)

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvad er fordelen ved den samlede drøftelse?
Jeg mener, man kan have en mere overordnet tilgang til de problemstillinger, der er. Og jeg synes, det giver mere mening, frem for at man skal sidde og diskutere CSR et sted og vilkår for socialøkonomiske virksomheder et andet sted.

Er der ikke en risiko for, at det kan blive for ufokuseret?
Det er jeg ikke bange for. Jeg har gjort mig meget store anstrengelser for at finde forskellige kompetencer – ikke mindst fra de personer, der har haft fingrene i kagedejen, og som ved, hvad der sker i virksomhederne. Så jeg tror, vi får sammensat det her på en meget fornuftig måde.

Stort potentiale i SMV'er
Hvad forestiller du dig, der skal komme ud af dette forum?
Min forventning er, at de faciliterer en offentlig debat om CSR og om, hvad vi kan gøre for at udbrede kendskabet til muligheden for at lave socialøkonomiske virksomheder. Jeg forventer også, at de også kommer med forslag til, hvad jeg som minister kunne gøre i forhold til de dagsordener, som de er blevet bedt om at forholde sig til. Og det er jo nogle dagsordener, som fylder internationalt. Derfor har jeg også en klar forventning om, at mange af de folk, der sidder her, har forslag til initiativer.

Har du gjort dig nogen overvejelser om, hvor du gerne vil hen som minister?
Jeg synes, det er en vigtig dagsorden, og det er også derfor, jeg selv har kastet mig ind i den. Jeg har også tænkt mig at mene noget om, hvad vi skal gøre fremadrettet for at understøtte brugen af CSR, nok primært i forhold til små og mellemstore virksomheder, hvor jeg tror, der er et stort potentiale. For de flestes vedkommende kan brugen af CSR-redskaber ses direkte på bundlinjen, så man kan gøre det her til en god forretningscase for rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som måske ikke er helt opmærksomme på nogle af de udfordringer, som de kommer til at møde.

Hvad er det for et potentiale, du ser i SMV'erne?
Jeg ser jo, at SMV'erne måske ikke har det samme fokus som de store, danske virksomheder, som er globalt orienteret og derfor tvunget til at have et andet fokus på grund af leverandørforespørgsler og for at sikre deres brand. Men nogle af de små mønstervirksomheder har de samme udfordringer, så derfor tror jeg, det kan være vigtigt at få skabt en større opmærksomhed om, hvad mulighederne og udfordringerne er ved CSR, og få det bragt ned i øjenhøjde for SMV'erne, hvor det måske i dag er for flyvsk og for svært at forstå.

Menneskelige og økonomiske gevinster
Hvilket samfundspotentiale ser du i at arbejde med de her dagsordener?
Jeg ved ikke, hvordan man kan gøre det op i forhold til samfundspotentiale, men jeg ved, at Danmark er et meget åbent og transparent samfund, og det er vores virksomheder også. Derfor tror jeg, der ligger mange lettjente points og dermed også økonomiske muligheder i, at flere virksomheder kan komme ud på eksportområdet og kapitalisere på det her – også i forhold til de mange virksomheder, der er underleverandører for større internationale virksomheder.

Hvad hvis du vender blikket til de socialøkonomiske virksomheder?
Det er jo først og fremmest vigtigt at fortælle om, hvilken succes vores socialøkonomiske virksomheder har haft – både i forhold til økonomi, men også i forhold til at skabe en mangfoldighed og hjælpe nogen personer med udfordringer ind på arbejdsmarkedet. Det har en kæmpestor menneskelig gevinst at få en tilknytning til arbejdsmarkedet, og man ved, at man så også får en større tilfredshed med sin tilværelse. Og så vil det jo også kunne mærkes på de offentlige kasser, hvis man får flyttet folk fra en passiv overførsel til at blive aktive i en eller anden form på det danske arbejdsmarked.

Der følger ingen penge med
Har du sat nogen mål for den effekt, du gerne vil opnå?
Det har jeg ikke endnu. Nu har jeg valgt at få det her dialogforum etableret. Og så vil jeg i slutningen af 2016 komme med en mere overordnet, strategisk, politisk udmelding om, hvor vi skal bevæge os hen. Men det har jeg med vilje valgt ikke at gøre fra starten, fordi jeg også gerne vil give dialogforummet lov til at arbejde og have mulighed for at have en dialog med forummet om, hvordan de ser udviklingsmulighederne.

Har du sat penge af til det arbejde, der skal foregå?
Jeg har ikke sat penge af på nuværende tidspunkt. Det er noget, vi kommer til at skulle diskutere. Men vi ved jo, at der er en lang række fonde, som kan være interesseret i at støtte et arbejde som det, der nu bliver sat i gang. Og det er mit håb, at vi politisk nu skaffer en opmærksomhed, så fonde vil understøtte nogle af de initiativer, der bliver taget.

Betyder det, at der ikke bliver sat penge af fra din side?
Der er ikke sat penge af til det her arbejde i 2016. Nu bliver det løbet i gang, og så må vi se på, om der måtte være behov for at tage yderligere initiativer fremadrettet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024