Debat

Unge: Hvorfor findes der en lov om ældreråd, men ingen lov om ungeråd?

Vi synes, at der bør være en ”Lov om ungeråd”, ligesom der findes en ”Lov om ældreråd”. Det er kun rimeligt, at de unges stemmer høres i kommunale spørgsmål, skriver Julie Seneca Nielsen og Sarah Bak Jørgensen.

Mange kommuner har allerede et ungeråd, men som det ser ud nu, er det op til den enkelte kommunalbestyrelse, om det er noget, de ønsker at prioritere, Julie Seneca Nielsen og Sarah Bak Jørgensen.
Mange kommuner har allerede et ungeråd, men som det ser ud nu, er det op til den enkelte kommunalbestyrelse, om det er noget, de ønsker at prioritere, Julie Seneca Nielsen og Sarah Bak Jørgensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som ung er det nedslående og nedbrydende ikke at blive mødt med respekt af voksne, når man har taget sig mod til at sige sin holdning. Særligt når det er om emner, som handler om os unge.

Vi har spurgt andre unge i vores organisation, hvilke værdier de synes bør fylde mere i samfundet, og her svarede suverænt flest, at det de savner mest i samfundet, er ”respekt”.

Det kan vi godt genkende. Generelt oplever vi et stort problem med, at voksne ikke har tillid til, at vi unge godt kan. Og når vi inviteres ind til medinddragelse, oplever vi ofte, at der blot er tale om pseudoinddragelse eller, at der bliver talt i et sprog, vi ikke forstår.

Det er meget frustrerende, og det er nok her, at mange unge giver op. Men langt flere af os unge ville kunne oplyse voksne beslutningstagere, om hvordan det rent faktisk er at være ung, hvis de mødte os med positive forventninger, ligeværdighed og gjorde sig umage med at tale i et sprog, der er til at forstå.

Til gengæld vil voksne beslutningstagere få uundværlig viden om, hvad der fylder hos os unge, og forslag til hvor der skal sættes ind, for eksempel også når det gælder mistrivsel.

Unge er medskabere af lokale fællesskaber

Lokale ungeråd er ekstremt vigtige for, at vi føler os hørt. I mange kommuner er ungerådet tilknyttet den kommunale ungdomsskole eller klub. Det er nemlig her, at vi på tværs af alder, skoler og interesser mødes i det store lokale ungdomsfællesskab.

Det er ikke fair, at der ved lov er sikret særskilt høringsret til den ældre befolkningsgruppe, men ikke den yngre

Julie Seneca Nielsen og Sarah Bak Jørgensen
Hhv. formand og næstformand, Ungerådet

Fritidslivet i ungdomsskoler og klubber er værdifuldt for mange danske unge, fordi det er her, at vi har en høj grad af medbestemmelse, og er medskabere i hvad der skal udbydes af forskellige hold og aktiviteter.

På den måde kan vi fra en tidlig alder, være aktivt med til at gøre en forskel for andre unge, da man bidrager til det gode inkluderende fællesskab.

Vi har begge to udviklet os enormt meget gennem vores ungdomsskole og klub, hvor jeg (Sarah) har instrueret mange andre unge i teater, og jeg (Julie) har faciliteret samtaler mellem unge om sex, køn og normer gennem ung-til-ung indsatsen Sexualisterne.

Vi ønsker, at ungeinddragelseskulturen fra ungdomsskolerne og klubberne i Danmark vil blive udbygget og understøttet via vedtagelse af en ny lov.

”Lov om ungeråd”

Vi synes, at der bør være en ”Lov om ungeråd”, ligesom der findes en ”Lov om ældreråd”. Det er kun rimeligt, at det sikres at unges stemme høres i kommunale spørgsmål, som vedrører unge.

Mange kommuner har allerede et ungeråd, men som det ser ud nu, er det op til den enkelte kommunalbestyrelse, om det er noget, de ønsker at prioritere at understøtte.

Det synes vi ikke er fair, når nu der ved lov er sikret særskilt høringsret til den ældre befolkningsgruppe, men ikke den yngre, selvom vi i forvejen er i undertal.

En ”Lov om ungeråd” vil betyde, at kommunale ungeråd ikke kan spares væk i kommuner på må og få, men at der ved lov er sikret regler og økonomi, som muliggør et ungeråd i alle danske kommuner.

Det mener vi er et godt og vigtigt initiativ på ungdomsområdet, som vil kunne gøre en forskel for de unge, som gerne vil engagere sig i debatten, og for de unge, som skal leve med de beslutninger kommunalpolitikerne træffer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00