Sådan endte opgøret om tipsmidlerne

FORDELING: Styrelsen i Dansk Ungdoms Fællesråd vedtog i går en ny model for fordeling af tipsmidler. Ungdommens Røde Kors fremlagde en anden model, men blev stemt ned. 

Et langt slagsmål om en ny fordeling af tipsmidlerne endte i går, da styrelsen i DUF vedtog et sæt nye regler og forkastede et ændringsforslag fra Ungdommens Røde Kors. 
Et langt slagsmål om en ny fordeling af tipsmidlerne endte i går, da styrelsen i DUF vedtog et sæt nye regler og forkastede et ændringsforslag fra Ungdommens Røde Kors. Foto: Leif Tuxen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

På et møde onsdag aften vedtog styrelsen i Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, et sæt nye regler for fordeling af tipsmidler. Men det skete ikke uden sværdslag.

Til det sidste kæmpede Ungdommens Røde Kors, URK, for en anden fordelingsmodel, men måtte i aftes konstatere, at de stod alene i styrelsen med det ønske, da forslaget faldt med 16 stemmer mod en.

”Vores forslag blev hældt ned af brættet, selvom det er meget lidt fremtidssikrende ikke at rumme os og vores ønsker. Det er jeg selvfølgelig enormt ærgerlig over,” siger Søren Bøllingtoft Knudsen, næstformand i URK og medlem af styrelsen i DUF:

”Det er rigtig ærgerligt, fordi vi ikke får et resultat, der samler, men i stedet et resultat, der skiller og skubber nogle af organisationerne længere ud,” siger han.

Nogle er finere end andre
De nye regler fordeler 120 millioner kroner i tipsmidler anderledes end tidligere. Det betyder, at støtten til de sociale ungdomsorganisationer ikke længere uddeles efter antallet af medlemmer med det resultat, at URK kan miste op mod to millioner kroner.

Samtidig skærpes kravet til organisationernes lokale forankring, ligesom foreningerne fremover skal mønstre mindst 500, mod tidligere 300, medlemmer for at være støtteberettigede.

Herudover inddeles organisationerne i fem grupper med forskellige kriterier for at modtage støtte.

Og især den opdeling går Søren Bøllingtoft Knudsen på:

”DUF sender et signal om, at noget er finere end andet – at vores fællesskab er mindre værd end andre. Og det er meget mere alvorligt end det økonomiske spørgsmål,” siger han og fortsætter:

”Vi kunne have levet med en model, der økonomisk stillede os fuldstændig der, hvor vi er nu, hvis den ikke samtidig sendte det signal, at nogle fællesskaber er mere demokratiserende end andre.”

Nej til at rulle processen tilbage
I DUF glæder formand Kasper Sand Kjær sig over at kunne sætte punktum for en mere end et år lang proces. Men han havde sat det med større glæde, hvis afgørelsen havde været enstemmig.

”Det er ærgerligt, at vi ikke alle kunne være enige. Det havde jeg enormt gerne set,” siger han.

Kasper Sand Kjær pointerer, at ændringsforslaget fra Ungdommens Røde Kors reelt ville have rullet processen et godt stykke tilbage. Og det var ikke det, styrelsen ønskede.

”Vi har haft nogle meget grundige drøftelser om det her. Og styrelsen er kommet frem til, at grundlaget for de nye regler er bedre end det grundlag, URK fremlagde for at rulle processen tilbage,” siger Kasper Sand Kjær og tilføjer:

”Og jeg mener også, at de regler, vi har fået vedtaget, er det bedst mulige resultat."

Kanterne er trukket skarpt op
I URK understreger Søren Bøllingtoft Knudsen, at han respekterer resultatet af afstemningen. Men han imødeser en svær tid.

”Jeg ser en rigtig ærgerlig periode, hvor det bliver svært at stå side om side med DUF, når de ikke ser os som ligeværdige,” siger han.

Kasper Sand Kjær er helt opmærksom på, at der er åbne sår lige nu, men mener, at de vil heles med tiden.

”I sådan en situation, og ikke mindst når der samtidig er debat i medierne, trækkes kanterne skarpt op, og modsætningerne bliver talt større, end de reelt er. Og jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan for, at URK kan se sig selv som en del af fællesskabet,” siger han og fortsætter:

”Vi skal nok finde hinanden igen. Men jeg har respekt for, at resultatet lige skal bundfælde sig.”

Dokumentation

En arbejdsgruppe under Dansk Ungdoms Fællesråd har det meste af 2015 arbejdet for udarbejde en ny tilskudsmodel.

Modellen bruges til at fordele 120 millioner fra tipsmidlerne til de landsdækkende ungdomsorganisationer.

Arbejdsgruppen afleverede sit resultat til DUF's 17 mand store styrelse i slutningen af året, som kvitterede ved at godkende med et overvældende flertal. 16 stemte for, og kun repræsentanten fra Ungdommens Røde Kors stemte imod. Andre store sociale ungdomsorganisationer som Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Red Barnet Ungdom har ikke sæde i styrelsen.

Det nye system rummer en række markante ændringer.

Flere lokalafdelinger
Først og fremmest skærper man kravet til lokal forankring. Indtil nu har man kunnet nøjes med at have fem lokalforeninger i fire forskellige regioner. Nu vil man kræve, at organisationerne har minimum seks lokalforeninger, og at man har en lokalafdeling i alle landets regioner.

Flere medlemmer
Samtidig strammer man skruen i forhold til medlemstallet. Indtil nu har man kunnet nøjes med 300 medlemmer for at leve op til medlemskravene, men den grænse står til at blive rykket til 500.

Nyt gruppe-system
Herudover lægger man op til at droppe sondringen mellem de såkaldt samfundsengagerende og foreningsengagerende foreninger. I stedet vil man inddele de landsdækkende ungdomsorganisationer i fem forskellige kategorier.

Gruppe A (Ungdomspartierne)
- Får støtte baseret på antal medlemmer og lokalforeninger.- Bonus på 2 procent oven i grundtaksten.
- Tilskudsloft på 8.5 millioner.

Gruppe B (Spejdere og kirkelige organisationer)
- Får støtte baseret på antal medlemmer og lokalforeninger
- Bonus på 1 procent oven i grundtaksten.- Tilskudsloft på 8.5 millioner.

Gruppe C (Sociale og humanitære organisationer)
- Får støtte baseret på antal lokalforeninger og et skøn med udgangspunkt i aktiviteter.
- Tilskudsloft: 5 millioner.

Gruppe D (Kulturelle ungdomsorganisationer)
- Får støtte baseret på et skøn med udgangspunkt i aktiviteter.
- Tilskudtsloft: 2.5 millioner.

Gruppe E (Ungdomshandicaporganisationer)
- Har lempeligere tilskudskrav. DUF kræver 150 medlemmer og minimum 2 lokalforeninger.
- Støtte baseres på antal medlemmer og lokalforeninger. Dog med en anden takstmodel end gruppe A og B.
- Tilskudsloft: 1 million.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024