V-forslag deler vandene: Et stående paradoks at lovgive om civilsamfundet

PARADOKS: Venstres ønske om at styrke civilsamfundet møder blandede holdninger. Intentionen er god, men forslaget trænger til at blive set efter i sømmene, mener ekspert. Civilsamfundets aktører støtter forslag om stabil finansiering, men med fastholdelse af den civile frihed.

"Beslutningsforslaget forekommer at udspringe meget fra idrættens verden," lyder det fra Per Fruerled, formand for Civilsamfundets Brancheforening. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
"Beslutningsforslaget forekommer at udspringe meget fra idrættens verden," lyder det fra Per Fruerled, formand for Civilsamfundets Brancheforening. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard LorentsenCarsten Terp Beck-Nilsson

Civilsamfundet fungerer bedst, når det er frisat. Jo tættere civilsamfundet er på de offentlige forvaltningsmekanismer, jo dårligere. Det kvæler civilsamfundet

Peter Christiansen
Sekretariatsleder, Globalt Fokus

Venstres forslag om at styrke foreningslivet og den frivillige sektor har fået en noget blandet modtagelse i civilsamfundet. Både eksperter og praktikere roser partiet for at tage sektorens rammevilkår op. Men når det kommer til de 14 konkrete initiativer i beslutningsforslaget, deler vandene sig. 

Professor Anker Brink Lund fra Center for Civilsamfundsstudier ved CBS pointerer, at der til dels er tale om en gratis omgang, fordi en del af Venstres 14 initiativer ligger i kommunernes hænder og ikke hos Folketinget. Men når det er sagt, er der positive takter i udspillet, mener han. 

”Det er et sympatisk forslag, og hvis bare halvdelen kunne gennemføres, ville det virkelig være en håndsrækning til et civilsamfund, der ligger underdrejet,” siger Anker Brink Lund. 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00