Pelle Dragsted
 svarer 
Marie Bjerre

Pelle Dragsted (EL) spørger digitaliseringsministeren, Marie Bjerre, hvilke overvejelser regeringen har i forhold til at tage initiativer mod f.eks. lootboxes i spil rettet mod børn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 120, Spørgsmål 13
Vil ministeren, eventuel med bidrag fra erhvervsministeren, redegøre for, hvilke overvejelser regeringen har i forhold til at tage initiativer mod f.eks. lootboxes i spil rettet mod børn?

Svar fra tirsdag den 27. juni 2023
”Vil ministeren, eventuel med bidrag fra erhvervsministeren, redegøre for, hvilke overvejelser regeringen har i forhold til at tage initiativer mod f.eks. lootboxes i spil rettet mod børn?” Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra erhvervsministeren:

”I regeringen arbejder vi målrettet for en bedre beskyttelse af børn og unge online. I den forbindelse er det oplagt også at se på loot boxes, som kan have gamblinglignende egenskaber. Regeringen har noteret sig, at to andre medlemslande i EU har forsøgt at adressere udfordringerne med loot boxes i spil, i deres nationale spillelovgivning. [En rapport udarbejdet på Europa-Parlamentets foranledning ”Loot boxes in online games and their effect on consumers, in particular young consumers” anbefaler at håndtere problematiske spildesigns i forbrugerlovgivningen og ikke i de nationale spillelovgivninger, for at forhindre en fragmenteret håndtering i EU.]

Regeringen er positiv over for at undersøge, hvordan vi bedst adresserer udfordringer ved loot boxes.

Det ligger i forlængelse af anbefalingerne fra ekspertgruppen om tech-giganter. Ekspertgruppen foreslår således, at der bør laves indspil til Europa-Kommissionen ift. aggressive og vildledende online designpraksisser, som fastholder brugere og fratager brugeres autonomi i gaming.

Det kan endvidere oplyses, at regeringen den 1. maj 2023 afgav høringssvar til Kommissionens evaluering af forbrugerlovgivningen, som Kommissionen lancerede i foråret 2022 med fokus på at øge forbrugerbeskyttelsen i det digitale miljø. Regeringen opfordrer bl.a. til, at direktiv 2005/29/EF om urimelig handelspraksis, der regulerer erhvervsdrivendes handelspraksisser og markedsføring over for forbrugerne, bør undergå en revision, så det i højere grad adresserer vildledende og manipulerende markedsføringsmetoder rettet mod børn bl.a. på gaming-området. I den forbindelse beder regeringen Kommissionen om at undersøge et evt. forbud mod visse adfærdspåvirkende designs og skadelige praksisser med hensyn til loot boxes i videospil, særligt over for børn. Regeringen vil fortsætte med at arbejde for, at EU-lovgivningen adresserer loot boxes på en effektiv måde.” Herudover kan det oplyses, at regeringen i regi af Skatteministeriet også har fokus på området. Skatteministeren har som forberedelse til kommende forhandlinger på spilområdet afholdt en række temamøder for Folketingets skatteordførere. Et af disse temamøder angik netop børn og unge og gaming, herunder loot boxes. På temamødet holdt interessenter og forskere oplæg om deres syn på området.

Regeringen har derfor fokus på problemstillingen.
0:000:00