Stén Knuth
 svarer 
Joy Mogensen

Stén Knuth (V) spørger kulturministeren, Joy Mogensen, om at arbejdsgruppen også drøfter mulighederne for, at en forening kan friholdes fra krav om kontrol i forhold til hvidvaskningsregler og persondataforordningen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 101, Spørgsmål 1
Er ministeren enig i, at det kan give god mening, at arbejdsgruppen også drøfter mulighederne for, at en forening kan friholdes fra krav om kontrol i forhold til hvidvaskningsregler og persondataforordningen samtidigt kan vil tilbyde gavegivere de skattemæssige muligheder for skattefradrag, der er indeholdt og beskrevet i Ligningslovens § 8A, j Bekendtgørelse nr. 1656 af 19. december 2018, jf. ministerens udtalelser i forbindelse med 1. behandlingen af beslutningsforslag B 101?

Svar fra lørdag den 6. marts 2021
Den nævnte arbejdsgruppe under Finans Danmark er sammensat med henblik på at se specifikt på hvidvaskreglerne i forhold til foreningslivet. Arbejdsgruppen har allerede påbegyndt sit arbejde, som afsluttes i 2. kvartal i år.

Arbejdsgruppen rummer ikke den fornødne ekspertise til at se på specialiserede problemstillinger som databeskyttelsesforordningen og skattemæssige forhold.

Derfor mener jeg ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at bede arbejdsgruppen om at se på disse problemstillinger.

Jeg kan oplyse, at Justitsministeriet er i gang med en national evaluering om databeskyttelsesforordningen, herunder i forhold til foreningslivet. Justitsministeriet forventer, at evalueringen er færdig i 1. halvår 2021.

Skatteministeriet har på baggrund af spørgsmålet oplyst følgende:

"Efter ligningslovens § 8 A og § 12, stk. 2-4, kan der ved opgørelse af den skattepligtige indkomst gives fradrag for gaver henholdsvis løbende ydelser til godkendte almenvelgørende eller almennyttige foreninger, stiftelser, institutioner m.v., herunder religiøse samfund. Fradragsretten er betinget af, at foreningen eller de religiøse Dok. nr. 21/00955-2 samfund m.v. er godkendt her i landet af Skatteforvaltningen eller er godkendt i et andet EU- eller EØS-land. Der gælder en række betingelser for denne godkendelse. Der er ikke fastsat specifikke regler vedrørende hvidvask eller persondata i ligningslovens §

8 A og § 12, stk. 2-4. Ændringer, herunder undtagelser, i de generelt gældende hvidvaskregler mv. kræver således ikke umiddelbart ændringer af ligningslovens § 8 A og § 12, stk. 2-4." Joy Mogensen Side
0:000:00