Stén Knuth
 svarer 
Astrid Krag

Hvordan vil Krag sikre, at der fremover skabes bedre rammer for, at private investorer kan indgå i Den Sociale Investeringsfonds projekter?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 157, Spørgsmål 2

Hvad vil ministeren gøre for at sikre sig, at der fremover skabes bedre rammer for, at private investorer kan indgå i Den Sociale Investeringsfonds projekter, herunder med henblik på at sikre investeringslyst og tiltrække privat kapital?

Svar fra fredag den 19. marts 2021
Vi har sikret finansiering af Den Sociale Investeringsfonds sekretariat til og med 2022

Siden overflytningen af Den Social Investeringsfond til det daværende Social og Indenrigsministeriums ressort har ministeriet haft en tæt og løbende dialog med fonden, herunder om de lovgivningsmæssige rammer for fondens arbejde mv. Det gælder blandt andet spørgsmålet om private investorers mulighed for at investere i dele af fondens portefølje, jf. også notat oversendt til socialordførerne d. 5. oktober 2020 om ministeriets lovfortolkning (vedlagt som bilag 1). Denne løbende faglige rådgivning og sparring mellem fonden og ministeriet vil fortsætte fremover.

Jeg vil i denne forbindelse også nævne, at det som led i økonomiforhandlingerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner i 2020 blev aftalt mellem parterne at sikre finansiering til drift af fondens sekretariat frem til og med 2022, hvor der ved fondens etablering i første omgang var blevet afsat finansiering frem til 2021. Her bidrager staten med 2 mio. kr. og KL og Danske Regioner med hhv. 2 mio. kr. og 1 mio. kr. Dette har været med til at sikre ro om fondens arbejde, herunder samarbejdet med private investorer, frem mod, at der ved udgangen af 2021 foreligger en evaluering og handlingsplan for fondens fremtidige organisering mv.

Samtidig har vi i aftalekredsen bag fonden i fællesskab sikret gode og fleksible rammer for fondens arbejde og samarbejdsmuligheder med private investorer ved at fastlægge bredere temaer for fondens arbejde, herunder gjort temaerne tværgående for de to underfonde (investeringsfonden og udviklingsfonden), og ved at give fonden mulighed for at indstille et supplerende tema.

Med det foreliggende lovforslag præciseres det i forlængelse heraf, at beslutninger om nye temaer for fondens arbejde ikke vil påvirke allerede igangsatte udviklingsprojekter, som efter en udviklingsfase vurderes modne til at overgå til at blive et investeringsprojekt i regi af investeringsfonden. Med denne præcisering skabes endnu klarere og tydeligere rammer for fondens 1 samarbejdsmuligheder med private investorer m.fl. om udvikling af nye sociale investeringsprogrammer.

Når der senere i år foreligger en evaluering af fondens arbejde og en handlingsplan, som skal danne grundlag for politisk stillingtagen til fondens videre organisering mv., vil jeg se frem til, at vi i kredsen skal drøfte, hvordan vi kan sikre en fortsat investeringslyst blandt fondens potentielle samarbejdspartnere samt generelt gode muligheder for, at fonden kan tiltrække privat kapital til investeringer bredt på velfærdsområderne.

0:000:00