Alexander Ryle
 svarer 
Marie Bjerre

Alexander Ryle (LA) spørger digitaliseringsministeren, Marie Bjerre, hvorvidt ministeren er enig med borgerforslaget i, at aldersgrænsen skal hæves i forhold til konkrete sociale medier

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 120, Spørgsmål 9
Er ministeren enig med borgerforslaget i, at aldersgrænsen skal hæves i forhold til konkrete sociale medier?

Svar fra tirsdag den 27. juni 2023
”Er ministeren enig med borgerforslaget i, at aldersgrænsen skal hæves i forhold til konkrete sociale medier?” Svar:

Regeringen vil fremsætte et lovforslag vedr. aldersverifikation, som skal medvirke til, at børn og unge kun kan få adgang til tjenester med alderssvarende indhold. Den konkrete implementering af aldersverifikation er ikke nødvendigvis enkel, og i andre lande har der vist sig en række vanskeligheder med at håndhæve det i praksis. Hvordan aldersverifikation bedst kan håndhæve i praksis skal derfor undersøges nærmere.

Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg ligeledes indhentet bidrag fra erhvervsministeren:

”For så vidt angår forslag 8 (krav om, at techfirmaer blokerer mindreåriges adgang til sociale medieplatforme såsom Instagram, TikTok og Snapchat, medmindre de har udtrykkelig tilladelse fra deres forældre) og 9 (krav om, at techfirmaer blokerer adgangen til pornografisk materiale for mindreårige) har den af regeringen nedsatte ekspertgruppe om tech-giganter i deres delafrapportering fra juni 2023 anbefalet, at der udvikles effektive aldersbekræftelsesværktøjer, så børn og unge kun kan få adgang til tjenester med aldersvarende indhold. Det skal understøtte, at mindreårige ikke får adgang til tjenester, der er designet på en særlig vis eller rummer indhold, som ikke er egnet til børn. Regeringen vil i lyset af anbefalingerne fremsætte et lovforslag vedr. aldersverifikation i næste folketingssamling, som skal medvirke til, at børn og unge kun kan få adgang til tjenester med alderssvarende indhold. Det skal ske ved, at man med inspiration fra Tyskland og Frankrig, stiller krav om, at platformene indfører aldersverifikation, som af myndighederne vurderes effektiv, og platformene kan blokeres af teleudbyderne, hvis platformene ikke efterlever kravene om aldersverifikation.

I forhold til at hæve aldersgrænsen for konkrete sociale medier, så fastsætter tech-giganterne selv aldersgrænserne for deres tjenester. Det vil regeringen i udgangspunktet ikke lægge op til at ændre på, så længe de sociale medieplatforme lever op til gældende regler og dermed bl.a. ikke får indsamlet persondata uden forældresamtykke. Hertil kan det bemærkes, at regeringen med et lovforslag i næste folketingssamling vil hæve aldersgrænsen for samtykke til behandling af personoplysninger i forbindelse med informationssamfundstjenester efter databeskyttelsesloven fra de nuværende 13 år.”
0:000:00