Gigtforeningen støtter tre nye gigtforskningsprojekter

Gigtforeningens forskningsråd har netop bevilget støttet til tre projekter inden for det reumatologiske område.

Gigtforeningen støtter følgende projekter:

 • Forskningsassistent Josephine Therkildsen,
  Led- og bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital

  "Bone Erosions in Rheumatoid Arthritis – Characterization and Early Detection of Progression Evaluated by Imaging and Histology"

  Patienter med leddegigt har ofte nedbrydning af knogle i leddene, især i hænderne. Tidlig påvisning af nye eller forværring af kendte knogleskader er afgørende for rettidig, individualiseret behandling for at hindre yderligere ledskader og forbedre prognosen. Formålet med projektet er at teste, hvorvidt en ny type højopløselig CT-scanner kan påvise knogleskader tidligere end konventionel røntgen samt beskrive knogle- og karstrukturer i forskellige fingerled. Projektet vil bidrage med vigtig viden om brug af CT-scanning til overvågning af leddegigt, herunder tidlig påvisning af udvikling i ledskader. Det vil endvidere øge forståelsen af fingerleddenes anatomi og dets relation til de knogleskader, som kan ses ved leddegigt.

  Projektet forventes afsluttet i foråret 2023.
  Beløb: 1.000.000 kroner

 • Ph.d.-studerende og reservelæge Jonathan Vela,
  Reumatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital

  "Pain in Psoriatic Arthritis and Hand Osteoarthritis. Impact, Mechanisms and Treatment options: a PhD study"

  Psoriasisgigt og slidgigt i hænderne kan medføre stærke smerter. Smerteoplevelsen påvirkes af betændelsestilstande, sindsstemning, søvn og andet. Smerter kan ikke behandles ens, og effektiv behandling kræver kendskab til den underliggende mekanisme. Forskning på dyr viser, at cannabis er smertestillende og betændelsesdæmpende, men virkningen er ikke undersøgt tilstrækkeligt på mennesker. Formålet med projektet er – ved hjælp af et lodtrækningsforsøg – at undersøge effekten af cannabidiol (CBD) på smerter og funktion hos patienter med psoriasisgigt og slidgigt i hænderne.

  Projektet forventes afsluttet ultimo 2020.
  Beløb: 500.000 kroner

 • Afdelingslæge Kresten Krarup Keller,
  Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

  "Improved diagnostics and monitoring of polymyalgia rheumatica"

  Muskelgigt (polymyalgi) er en hyppig betændelsestilstand hos ældre mennesker. Den er karakteriseret ved muskelsmerter, træthed, vægttab samt forhøjede betændelsestal. Behandlingen af sygdommen med prednisolon (binyrebarkhormon) er forbundet med alvorlige bivirkninger, bl.a. kan patienten miste evnen til selv at producere det livsnødvendige binyrebarkhormon. Der mangler sikre metoder til at stille diagnosen og overvåge sygdommen. Projektets formål er at undersøge, om ultralyds- og PET-scanning kan benyttes hertil. Desuden undersøges betydningen af manglende naturlig produktion af binyrebarkhormon opstået pga. behandling med prednisolon. Studiet kan give vigtige nye redskaber til at diagnosticere og overvåge muskelgigt, således at fejldiagnosticering undgås og behandlingen kan målrettes. Det kan betyde lavere sygelighed og dødelighed hos patienterne.

  Projektet forventes afsluttet i efteråret 2025.
  Beløb: 150.000 kroner

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal