Mindeord: Kræftforsker, ph.d. Pernille Højman (41)

Gruppeleder, ph.d. Pernille Højman, København, er død, kun 41 år gammel, og i den anledning skriver professor Julie Gehl, afdelingsleder Inge Holm og professor Bente Klarlund Pedersen mindeord. "Pernilles arbejde vil bidrage stærkt til ændrede anbefalinger om fysisk træning for at forebygge kræft."

Julie Gehl
Julie Gehl (57) Professor, dr.med. i klinisk onkologi, Sjællands Universitetshospital
Bente Klarlund Pedersen
Bente Klarlund Pedersen (62) Klinisk professor, overlæge, leder, Finsencentret, Rigshospitalet

Pernille Højman var gruppeleder i Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.

"A shining light as a person and a scientist" var en af de mange kondolencer, der strømmede ind fra udenlandske forskere ved meddelelsen om Pernille Højmans alt for tidlige død.

41 år er kun en halv livstid levet, og alligevel nåede Pernille at udrette mere, end de fleste når på et helt liv.

Pernille var humanbiolog og fik sin ph.d. i 2007. I 2014 blev hun af Kræftens Bekæmpelse tildelt et Young Talented Researcher Fellowship og i 2017 Lundbeckfondens Fellowship.

For Pernille var kernen i det hele det bidrag, hun kunne give til kræftforskningen, i særdeleshed et banebrydende stykke arbejde om, hvordan fysisk aktivitet kan hæmme væksten af kræft.

I en række arbejder i internationalt højt anerkendte tidsskrifter kortlagde hun flere mekanismer af central betydning for denne effekt, og hendes arbejde var dels på de danske forsider, dels omtalt i tidsskrifter som New England Journal of Medicine, the Economist og The New York Times.

Det er uomtvisteligt, at Pernilles arbejde vil bidrage stærkt til ændrede anbefalinger om fysisk træning for at forebygge kræft såvel som øget integration af fysisk træning under behandling for kræft.

Pernille var en fantastisk kollega og rollemodel, og hun fungerede til få dage før sin død som gruppeleder og mentor for et særdeles aktivt hold forskere og studerende. Med et smittende overskud, altid venlig, imødekommende og arbejdsom fik Pernille hurtigt omsat nytænkende idéer til realistiske planer og videre til veludført arbejde.

Pernille Højman efterlader både fagligt og menneskeligt et varigt minde hos alle, hvis liv hun berørte.

red@altinget.dk

Tilbage til navnenyt »

Prøv kommunal gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement