Om  
Nina Palesa Bonde
Pia Olsen Dyhr

SF’s ligestillingspris går til en kompromisløs forkæmper for ytringsfrihed

En af de mest energiske kritikere af koranloven, Nina Palesa Bonde, modtog søndag SF’s ligestillingspris.

Formand for Dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde vinder SF's ligestillingspris.
Formand for Dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde vinder SF's ligestillingspris.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hun blev for alvor kendt i en større offentlighed i efteråret, hvor hun gik til frontalt angreb på SVM-regeringens koranlov.

Men allerede inden havde hun flere gange stemplet ind i den offentlige debat for at bekæmpe den begrænsning af ytringsfriheden, hun ser stadig flere eksempler på. Ofte i debatter, der ikke er helt ufarlige at gå ind.

Derfor modtog formand for Dommerfuldmægtigforeningen Nina Palesa Bonde søndag SF’s ligestillingspris på partiets landsmøde i Kolding.

Prisen, der er opkaldt efter SF’s første kvindelige gruppeformand Ebba Strange, blev overrakt af SF-formand Pia Olsen Dyhr, der i sin begrundelse lagde vægt på prismodtagerens mod.

Læs også

Dødsforagt
”Det er ikke hver dag at en yngre kvinde med dødsforagt udfordrer både statsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren og en lang række højlydte ordførere, og som samtidig lægger sig ud med nogle af de mest reaktionære - og nogle gange også decideret farlige kræfter i dette land,” sagde SF- formanden og tilføjede:

”Prismodtageren har markeret sig som en stærk fortaler for ligestilling, udstrakt ytringsfrihed og kernedemokratiske værdier og frihedsrettigheder.”

”Hun har også været en markant stemme og arbejdet for, at centrale danske eller internationale historiske begivenheder, som for eksempel Det Armenske Folkedrab, Holocaust, Muhammedkrisen, ikke må forbigås i undervisningen på grund af Voldsmanden Veto – altså frygt for vold.”

Læs også

Klar tendens
Nina Palesa Bonde er også medstifter af Gruppen Paty, som blev stiftet efter den franske historielærer Samuel Paty i 2020 blev halshugget af en fanatisk islamist. Terroristen var oprørt over, at Paty havde formastet sig til at vise Muhammed-tegninger i sin undervisning.

Med uddelingen af prisen til Nina Palesa Bonde følger Pia Olsen Dyhr linjen fra flere tidligere prisuddelinger, hvor modtagere også har bekæmpet islamitisk undertrykkelse eller social kontrol i indvandrerkredse.

Det gælder forfatteren Sara Omar, der i 2020 blev den første prismodtager, og det gælder tidligere folketingsmedlem Halime Oguz, der modtog prisen sidste år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Palesa Bonde

Formand, Dommerfuldmægtigforeningen, dommerfuldmægtig, Københavns Byret
cand.jur. (Københavns Uni. 2008), diplom i specialiseret journalistik (DMJX 2019)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00